Scriitoarea suedeză Nina Burton este câştigătoarea Premiului Marin Sorescu pe anul 2008

Institutul Cultural Român din Stockholm i-a acordat Premiul Marin Sorescu pe anul 2008 scriitoarei suedeze Nina Burton, a cărei operă literară demonstrează o neobişnuită complexitate şi o consecvenţă incontestabilă, informează ICR Stockholm.

Scriitoarea Nina Burton pendulează între poezie şi eseistică, între disciplinele umaniste şi ştiinţele naturale, între continente faptice şi tematice. Este scriitor, cercetător, redactor şi traducător, roluri care se completează reciproc în modul cel mai firesc.

„Pe lângă lirica sa discretă, dar încărcată emoÅ£ional, Nina Burton a explorat ÅŸi a dezvoltat noi posibilităţi în domeniul aflat la graniÅ£a dintre ‘eseistică’ ÅŸi ‘non-ficÅ£iune’. ÃŽn această privinţă, ea se numără printre scriitorii cu adevărat importanÅ£i, cu o gândire autonomă, nu numai în peisajul literar suedez”, se arată în comunicatul de presă al ICR Stockholm.

Citeste si:  Horoscopul chinezesc in anul Caprei

Juriul, care a acordat premiul Marin Sorescu pe anul 2008, a fost format din Sara Arrhenius, Directorul Galeriei de artă Bonniers Konsthall, Jonas Ellerström, editor, scriitor şi traducător, Gabriella Håkansson, scriitor şi critic literar, Fredrik Lind, librar, şi Dan Shafran, traducător, Directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 13 noiembrie, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Citeste si:  Mikaeel Jackson

Premiul Marin Sorescu a fost înfiinţat în 2007 şi se acordă anual unui scriitor sau artist plastic suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală.

Laureatul primei ediţii a Premiului Marin Sorescu a fost scriitorul Steve Sem-Sandberg. Premiul constă în 50.000 de coroane suedeze şi un trofeu conceput şi executat de artista Kuki Constantinescu.

Citeste si:  Zodiile si sinceritatea. Afla daca te minte

Nina Burton (n. 1946) a publicat până în prezent zece volume de poezie ÅŸi eseistică. Ultimul dintre ele, „Un răspuns în 24 de frânturi”, a apărut în această toamnă. Nina Burton a fost de două ori nominalizată la prestigiosul premiu August: în 2005, la categoria „cea mai bună carte de specialitate”, pentru „Noul oraÅŸ al femeilor”, ÅŸi în 1994, la categoria „beletristică”, pentru volumul de eseuri „Poezia, sora călătoriei”.

În 2006 i s-a decernat premiul pentru eseistică Gerard Bonnier. Din 1994 este membru al Academiei De Nio.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.