Scurt/4: Istorii de inima neagra – patru povesti despre viata si moarte

„Nici ca se putea o colectie mai eclectica de scurtmetraje decat acest careu de asi care mizeaza totul pe o singura carte: moartea.” – Mihai Chirilov (director artistic TIFF).

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera nationala a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inima neagra, proiect ce reuneste patru scurtmetraje romanesti independente, produse in 2014: O lume noua (regia Luiza Parvu), Trece si prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Cretulescu) si Sa mori de dragoste ranita (regia Iulia Rugina). Realizate de case de productie diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viata si, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri.

Olimpia Melinte, interpreta rolului principal feminin din O lume noua, isi aminteste: „Toma si Luiza au reusit sa recreeze un univers si, prin intermediul scenariului, am pasit si noi in timp, ne-au luat parca de mana si ne-au pus in fata cufarului cu amintiri, deschis special pentru noi, unde am dat de tainele familiei Ciotlos si de oameni cu destine si incercari greu de inchipuit azi, in secolul in care pare ca suntem la un click distanta de tot ce ne dorim. Oare, insa, chiar suntem?” Filmul a facut parte din selectia oficiala a festivalului de la Brest 2014.

Citeste si:  Sansa ta de a deveni model: Best Models Summer School

foto

„E cineva care nu isi aminteste de fricile copilariei? Trece si prin perete ne intoarce in timp si ne arata cat de departe sunt oamenii mari de noi, copiii, chiar atunci cand ne iubesc neconditionat. Filmul lui Radu este in fond un thriller neconventional, un alt fel de a aduce in fata publicului opera lui A. P. Cehov”, spune producatorul Ada Solomon despre filmul distins cu o Mentiune speciala la „Quinzaine des realisateurs” , Cannes 2014.

foto

Andi Vasluianu, care face un tur de forta in Kowalski, povesteste: „A fost unul dintre cele mai grele roluri pe care le-am avut de jucat, a fost ca la teatru, totul fiind intr-un cadru trebuia sa functioneze fara greseala. Norocul meu a fost ca am avut parteneri de exceptie langa mine.” Filmul a castigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la festivalul de la Zagreb 2014.

foto

„Am avut mari emotii cand Iulia a venit cu propunerea sa facem un film bazat pe prezenta Angelei Similea si pe una din melodiile de succes interpretate de dumneaei. Insa, dupa ce i-am propus acest proiect, am primit un raspuns pozitiv si entuziast cum mai rar primesti din partea persoanelor celebre”, spune Dragos Bucur, unul dintre producatorii filmului Sa mori de dragoste ranita, desemnat Cel mai bun scurtmetraj romanesc la TIFF 2014.

Citeste si:  Fantasmagoriile lui Paris Hilton

foto

Scurt / 4: Istorii de inima neagra strange laolalta nume celebre ale filmului si teatrului romanesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobet, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguta, Serban Pavlu, Rodica Lazar) si nume care vor fi intr-o zi celebre (Florin Penisoara, Sofia Nicolaescu, Adina Stetcu, Paul Radu, Dragos Sora, Eugen Matei Lumezianu, Ana Maria Bostan, Andreea Scradeanu, Georgiana Stanciu, Ruxandra Serban, Octavian Barbu), plus Angela Similea, intr-o aparitie extraordinara, pentru prima data pe marele ecran de la Ramasagul (1984).

„Nici ca se putea o colectie mai eclectica de scurtmetraje decat acest careu de asi care mizeaza totul pe o singura carte: moartea. Dincolo de tonul intunecat si nuantele sumbre ale fiecarui film in parte, exista un condiment de ludic si de inocenta care transforma o experienta potential alienanta intr-una plina de emotie, umor negru si vitalitate”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului International de Film Transilvania, si cel care a avut ideea adunarii celor patru filme sub un generic comun, pentru a oferi si celor care nu ajung la festivaluri sansa de a vedea aceste scurtmetraje pe marele ecran.

Citeste si:  Unde merge diseara? 10-13 martie

Toate cele patru scurtmetraje pot fi vazute in Romania numai in cadrul omnibusului Scurt / 4: Istorii de inima neagra, distribuit in cinematografe de Freealize. Din 28 noiembrie, spectatorii din Bucuresti, Brasov, Botosani, Craiova, Cluj, Constanta, Focsani, Iasi, Pitesti, Piatra Neamt, Slobozia, Targu Mures sunt asteptati, asadar, la cel mai aparte film romanesc al anului.

Producatori: Root Films, Focus Fox, Penproduction.ro, DaKino, NYU Tisch, Micro Film, Mitra Film, Cinelabs, Kinosseur, wearebasca, Digital Cube, Chainsaw Europe, Actoriedefilm.ro, Zbang Film, Papaya Advertising, Cutare Film, 111 Film

Cu participarea: HBO Romania
Cu sustinerea: Institutului Cultural Roman
Cu sprijinul: Jameson Romania

Parteneri: Uniunea Cineastilor din Romania, Club Control, Carturesti

Parteneri media: 1 Music Channel, Zile si Nopti, Catavencii, Cosmopolitan, Beau Monde, Cinemagia, Film Reporter, Sub 25, Revista Arte si Meserii, Cinefan, Urban.ro, 121.ro, Edge and Back, Blog de Cinema, AaRC.ro.

facebook.com/Scurtpepatru


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.