Scurtmetraje din Irlanda si Marea Britanie au castigat „ursii” Festivalului de la Berlin

Peliculele „Please Say Something” (Irlanda) ÅŸi „Jade” (Marea Britanie) sunt câştigătoarele Festivalului de Film de la Berlin, la secÅ£iunea de scurt metraje, fiind premiate cu Ursul de Aur, respectiv Ursul de Argint, au anunÅ£at organizatorii evenimentului.

„Please say something”, regizat de David O’Reilly, este un film care dă spectatorilor mai multe subiecte de meditaÅ£ie, făcându-i să râdă ÅŸi să se întristeze în acelaÅŸi timp, iar „Jade”, semnat Daniel Elliott, prezintă drama unei femei, care începe inocent ÅŸi lasă, la final, loc de interpretări.

Citeste si:  Arhefanii - Expozitie de Paolo Tait

Premiul DAAD pentru scurtmetraj, acordat pentru prima oară la Berlin în 2006, a revenit peliculei „The Illusion”, regizat de cubaneza Susana Bariga, care a câştigat, astfel, trei luni de ÅŸcolarizare în cinematografie, în capitala Germaniei.

Propunerea secÅ£iunii de scurtmetraje de la Berlin pentru Premiile Filmului European din 2009 a fost aleasă „Die Leiden des Herrn Karpf. Der Gebruststag” (SuferinÅ£ele domnului Karpf. Ziua de naÅŸtere), producÅ£ie a regizoarei germane Lola Randl, iar cele două menÅ£iuni speciale au fost pentru „VU”, semnat de Leila Albayaty, ÅŸi „Contre-jour”, de Christoph Girardet ÅŸi Matthias Müller.

Citeste si:  Sfaturi pentru a avansa in cariera

Scurtmetrajele româneÅŸti „Bric-Brac” ÅŸi „Renovare”, realizate de Gabriel Achim ÅŸi, respectiv, Paul Negoescu, au fost prezentate, ÅŸi ele, la secÅ£iunea Berlinale Shorts, însă nu au fost remarcate în niciun fel de către juriu.

Ediţia din acest an a festivalului se va încheia pe 15 februarie.

Festivalul de Film InternaÅ£ional de la Berlin (Berlinala) s-a desfăşurat pentru prima dată în 1951, iar din 1978 se desfăşoară în luna februarie a fiecărui an. Cele mai importante premii care se acordă la Berlinală sunt Ursul de aur ÅŸi Ursul de argint. ÃŽn cadrul festivalului sunt prezentate anual peste 400 de filme, în ÅŸapte categorii: Competition, pentru filmele internaÅ£ionale de talie mare, Panorama, în cadrul căreia sunt prezentate producÅ£ii independente, Generation, unde sunt prezentate filme pentru tânăra generaÅ£ie, Perspektive Deutsches Kino – cele mai noi filme nemÅ£eÅŸti, Forum, pentru pentru forme experimentale de film, Berlinale Shorts, pentru scurt-metraje ÅŸi Retrospective, categorie în cadrul căreia sunt prezentate filme clasice.

Citeste si:  Muzici de pe Valea Timocului - Concert la ?osea

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.