Semne si simboluri geometrice in arta maramureseana – Conferinta Ioan Marchis

Muzeul Na?ional al Taranului Roman va invita, in cadrul Zilelor Muzeului Taranului, la Semne si simboluri geometrice in arta maramureseana, o conferin?a sustinuta de dr. Ioan Marchis, luni, 17 septembrie, la ora 16.00, la Carturesti MNTR.

Cercetarea de fata incearca o incursiune selectiva si sumara in lumea catorva semne si simboluri arhaice din Maramures si Nordul Transilvaniei, mai ales cele legate de cultul soarelui, dar si al Marii Zeite Mame si cel crestin, urmarind aceste semne si structuri plastice arhaice pe parcursul a catorva mii de ani.

Citeste si:  Nicolae Manolescu si Valeriu Anania, nominalizatii la Premiile revistei Observator Cultural

Aceasta cercetare urmareste atat aspectele stiintifice ale semnelor si arhetipurilor plastice studiate, in masura in care ele pot fi comensurate stiintific, cat si aspecte hermeneutice ale semnelor, lucrarilor ori artefactelor studiate.

Principalele semne si simboluri arhaice studiate sunt : linia franta (zigzagul) rombul, spirala, triunghiul, nodul maramuresan, simbolul solar, funia solara, arborele vietii si altele.

Citeste si:  Cate poate ascunde un geamantan?

Toate acestea sunt urmarite in devenirea si influentele suferite in timp pana in contemporaneitate.

Tipul de analiza pe care il propune aceasta cercetare prin inventarierea, studierea, performarea sau inventarea unei gramatici conceptuale sau de noi coduri de abordare semantica, duce la imbogatirea ariei de analiza a obiectelor artistice mostenite de cultura in istoria si preistoria sa.

Citeste si:  Cum stii cand ai nevoie de o vacanta

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.