fbpx

Sibiu – Capitala culturala a Europei

Din punct de vedere geografic Sibiul se afla in centru Romaniei si, ca urmare, daca ai vrea sa organizezi o intalnire cu persoane din toata tara, ar fi o locatie foarte potrivita din acest punct de vedere. Dar Sibiul reperezinta mult mai mult decat atat. Mai ales in acest an in care este Capitala Culturala a Europei.

Cunoscut in germana sub numele de Hermannstadt, Sibiul a fost dintotdeauna cel mai important centru al minoritatii germane din Transilvania. Aici se afla cea mai mare comunitate germana din Romania, o importanta minoritate maghiara, dar totusi el este un oras predominat romanesc ce a stiut sa pastreze si sa imbine armonios cele trei culturi.

Orasul Sibiu este considerat pe buna dreptate ca fiind unul dintre cele mai frumoase si bine conservate orase istorice din Romania si din Europa, cu un patrimoniu arhitectural care se intinde pe 80 de hectare. Cetatea medievala a Sibiului, ramasa intacta dupa doua razboaie mondiale si neatinsa de regimul comunist, pastreaza inca spiritul si atmosfera secolelor de mult apuse. Sibiul in ansamblu, medieval si modern totodata, se prezinta turistilor cu 10 muzee si expozitii permanente, la care se adauga numeroase expozitii si targuri periodice; in orice perioada a anului l-ai vizita ai bucuria si emotia de a descoperi ceea ce este vechi in cetate, dar si ceva nou, specific acelui moment in care tu ajungi acolo.

Citeste si:  Ceva istorie, ceva sange, mult carton

Sibiul este locul unde s-a deschis, la 25 februarie 1817, primul muzeu de pe actualul teritoriu al Romaniei, Muzeul Brukenthal. A fost al doilea muzeu deschis in Europa si poarta numele fostului guvernator de Transilvania, Samuel von Brukenthal, care si-a donat vastele colectii personale de arta si o impresionanta biblioteca pentru a se infiinta acest muzeu care este gazduit in fosta lui resedinta. Complexul National Muzeal ASTRA include, pe langa Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, care este cel mai mare muzeu in aer liber din Europa, si Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder si noul Muzeu de Etnografie Saseasca Emil Sigerus. Turnurile Cetatii, Casa Artelor, Primaria Veche, Catedrala Ortodoxa, Biserica Catolica, Biserica Evanghelica, Capela Sfintei Cruci, Biserica Franciscana, Biserica Ursulinelor, sunt doar o parte dintre edificiile cultural istorice si religioase ale acestui oras cu puternice radacini medievale.

Sibiul are o istorie teatrala veche de doua secole care se regaseste in cele doua teatre din prezent: Teatrul National Radu Stanca si Teatrul Gong; ambele teatre prezinta spectacole atat in romana cat si in germana. Anual la Sibiu se desfasoara Festivalul International de Teatru si Festivalul Teatrului Studentesc, importante manifestari culturale avind caracter intenational. Filarmonica din Sibiu sustine concerte saptamanale de muzica clasica si organizeaza de asemenea 3 festivaluri importante: Festivalul Artei Lirice, Festivalul – Concurs International de Interpretare Pianistica si Compozitie „Carl Filtsch”, Festivalul de Muzica Sacra. La aceste se adauga multe alte festivaluri cum ar fi: Festivalul International de Jazz, Festivalul de folclor „Cantecele Muntilor”, Festivalul Traditiilor Populare, Festivalul Medieval.

Citeste si:  Concert Metallica la Bucuresti

Toate acestea reprezinta doar o parte din motivele pentru care, daca vrei sa simti cum pulseaza inima culturala a Europei, vei vizita in acest an si poate si in anii urmatori Sibiul, oras care de altfel are si cea mai veche traditie hoteliera din Romania, primul hotel fiind documentat din 1555 pe locul unde se gaseste in prezent Hotelul Imparatul Romanilor, la randul lui un adevarat obiectiv turistic.

2 Comentarii
  1. foarte frumos articolul despre orasul meu natal pe care il iubesc cu tot sufletul. Daca stie cineva ceva despre Belgrad si cum se poate obtine viza pt a vizita acest oras pe cont propriu nu prin agentii.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.