Slumdog Millionaire – marele castigator!

Please select a featured image for your post

Iata ca inca odata ne-am putut bucura de vizionarea premiilor Academiei americane de film, si ca de obicei, surpizele nu au intarziat sa apara. De la toate zvonurile anterioare galei, pana la premiile acordate, covorul rosu a tinut capul de afis al manifestarilor hollywoodiene de la inceputul anului incoace. Ceea ce nu parea a fi decat un alt film cu inspiratie asiatica, a reusit sa adune in seara galei nu mai putin de opt Oscaruri, din cele zece categorii la care fusese nominalizat.Desigur, filmul este Slumdog Millionaire, povestea unui tanar indian care participa la un concurs de cunostinte, cunoscut de toata lumea – Vrei sa fii miliardar? Distinctiile obtinute sunt, pe langa cel mai bun film al anului si cel mai bun regizor si premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat, cea mai buna coloana sonora, cel mai bun cantec dintr-un film, cel mai bun montaj, pentru ce mai buna cinematografie si cel mai bun sunet.

Departe de a fi un simplu film al unei emisiuni televizate insa, Slumdog Millionaire a reusit sa isi castige faima mai ales prin imaginea de-a dreptul cutremuratoare pe care o ofera asupra lumii indiene, mai ales a periferiilor. Mai mult, absenta dintre protagonisti a numelor cu care Hollywood-ul s-a obisnuit a facut ca surpriza sa fie si mai mare. In fapt, se poate ca tocmai aceasta situare dincolo de tipare a filmului sa ii fi adus aprecierea unanima.
Citeste si:  Lista completa a castigatorilor Premiilor UNITER 2009
Regizat de Danny Boyle in colaborare cu regizorul indian Loveleen Tadan, filmul este o combinatie ciudata de film tipic indian, peisaj social si dragoste Hollywood-iana. Poveste nu e deloc una simpla, mai ales ca peronajele se invart in cercuri vicioase, greu de urmarit dat find ca toate coordonatele temporale sunt relative abandonate. Personajul central este evindet Jamal, cel care participa la concurs, insa “fetele” lui sunt atat de variate incat a fost nveoie de trei actori pentru a-I reda rolul, cate unul pentru fiecare etapa din viata. Mai mult, actiunea are mai tot timpul un ritm de desfasurare alert si chiar incodrat, astfel incat cu greu iti poti dezlipi ochii de pe ecran, fie si pentru cateva secunde.
Citeste si:  Concert A.G. Weinberger la MTR
Povestea de dragoste ce se ascunde in spatele intregii actiuni e insa una care face ca totul sa fie si mai antrenant. Intr-o lume indiana aprent fara reguli, in care copii si adulti deopotriva devin victime ale unui sistem social dezorganizat, iubirea sincera pare a fi impotriva sortii. Cu toate acestea, Jamal (Dev Patel) si Latika (Freida Pinto) reusesc sa isi urmeze inmile si sa se regaseasca. Ce are a face tot acest amalgam de cultura si iubire cu un joc televizat? Ei bine, Jamal e cel care foloseste acest joc, dealtfel urmarit cu frenezie de toata lumea, pentru a-si regasi iubita. Mai mult, pe masura ce intrebarile vin, si unul dupa altul si raspunsurile corecte, reusim san e intoarcem in timp alaturi de personaj pentru a descoperi de unde si de ce le stie el de fapt pe toate. Ajuns in finalul competitiei, desigur ultima intrebare e cea care aduce premiul cel mare. Ceea ce face insa ca finalul sa fie unul previzibil e desigur evolutia in sine a filmului, insa imaginile sunt cu atat mai relevante cu cat nu castigul in sine este cel mai important. Dimpotriva, Jamal isi atinge un alt scop, acela de a-si reintalni iubita ratacita printre timp si oameni.
Citeste si:  Cariere cu stres minim
In fine, filmul se incheie intr-o nota cat se poate de optimista, in pofida faptului ca poate subiectul in sine nu e unul care san e indemne la dans. Totusi, aprenta Bollywood-ului (varul indian al Hollywood-ului) trebuia sa se faca simtita, astfel incat totul se incheie intr-un dans frenetic al multimii. Concluzia? Slumdog Millionaire e un film ce isi merita premiile, ata Oscarurile cat si globurile de aur sau premiile Bafta. Chiar daca poate Brad Pitt si Angelina ar avea o alta opinie, caci filmele lor nu s-au bucurat de aceeasi apreciere din partea Academiei, trebuie recunoscut faptul ca lucrurile incep sa se schimbe chiar si in lumea buna a filmului.


5 Comentarii
  1. Am fost oarecum surprinsa sa aflu ca Dev Patel si Latika Freida Pinto sunt indragostiti si in afara marelui ecran. Orice s-ar spune, si mie mi-a placut Slumdog Milionaire, desi ii dau dreptate lui Salman Rushdie cand zice ca filmul este complet idealist.

  2. sincer…este un film reusit 🙂 la prima vedere nu parea cine stie ce…dar trebuie sa ai rabdare si sa nu pierzi nici o faza 🙂 Doamne cata saracie 🙂

  3. A ramas uimita la acest film , saracia din India este cumplita si am ramas marcata de iubirea celor 2 intragostiti care se iubeau de mici si bravo ptr premiu il merita pentru ca a venit cu ceva nou o alta poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.