Solidaritatea feminina – eseu pentru continuitate

Solidaritatea feminina sau feminismul sunt subiecte de temut pentru barbati, subiecte a caror simpla mentiune provoaca spaima si chiar panica in randul «sexului puternic». Cauzele rezida, pe de o parte, in misterul cu care femeile se inconjoara atunci cand vine vorba despre ele insele, intimitatea lor, sentimente, emotii, stari psihice si fizice intime, pe de alta parte in felul in care ele se inteleg unele pe celelalte, se cunosc si se accepta. Aceasta platosa creata din spririt de autoconservare este construita de femei pentru a le proteja intimitatea de agresiunea masculina. Traind intr-o lume a barbatilor, insa, tindem sa stirbim noi insene in diverse situatii acest scut protector al solidaritatii feminine, facind loc invaziei barbatilor in lumea noastra interioara cu secretele ei. Aceste situatii sunt chiar cele care m-au adus catre acest subiect, felul in care ne raportam unele la altele, in special in mediul profesional si solutiile pentru pastrarea solidaritatii feminine.

Citeste si:  "Pozitia copilului" – record de spectatori si incasari pentru un film romanesc, la lansare

Femeile sunt mai competitive intre ele insele. Fie ca recunoastem in alte femei adversari mai valorosi, fie ca suntem obisnuite sa fim mai blande cu barbatii, avem tendinta sa luptam mai degraba pe un front exclusiv feminin, decat sa-l atacam pe cel masculin. De exemplu, daca avem de ales intre a intra in competitia pentru un post cu o femeie sau cu un barbat, fara a avea mai multe informatii in plus, multe dintre noi preferam sa luptam contra unei femei. Cauzele sunt: 1. fie dorinta de a fi in pozitia femeii contra-candidat pentru a ajunge la acelasi nivel profesional cu barbatul, 2. fie faptul ca privim femeia ca pe un contra-candidat mai usor de invins. In primul caz, explicatia este simpla: in mediul profesional tindem sa acceptam suprematia barbatilor, asa incat o pozitie similara superioara, egala cu cea pe care se afla un barbat, va fi in general privita ca pe o victorie in sine. In al doilea caz, in care privim femeia contracandidat ca pe un adversar mai usor de invins, este cel putin din anumite puncte de vedere, o greseala. O femeie lupta cu aceleasi arme, elementul surpriza dispare, dispare deci si avantajul. O femeie are aceeasi atentie distributiva dezvoltata. O femeie lupta cu toate mijloacele, rationale sau emotionale. Putem spune, pe scurt, ca in lupta cu o alta femeie nu vom putea folosi nici una dintre diferentele structurale ce ar putea constitui avantaje in lupta cu un barbat.

Citeste si:  Ole, Espana!

Barbatii par a fi mai solidari unii cu altii. Instinctiv, ei au dezvoltat o solidaritate asemanatoare cu a noastra, dar care se bazeaza exclusiv pe nevoia de a afirma diferentele caracteristice genului masculin. Aceasta solidaritate pare a se baza pe strict nevoia de a se afirma nu numai diferiti, ci, mai mult de-atat, de a se proclama superiori. Nu de putine ori chiar femeile sunt cele care proslavesc aceasta superioritate. In mediul profesional apreciem ratiunea, logica, simplitatea solutiilor oferite de barbati. Proclamam superioritatea lor chiar noi, pe baza unor trasaturi intelectuale DIFERITE, insa nu neaparat superioare. Recunoastem calitatile incontestabile ale ratiunii masculine si diferentele ancestrale in raport cu cea feminina. Omitem sa constatam, insa, ca insasi aceasta recunoastere dovedeste complexitatea gandirii feminine. Barbatii nu ne recunosc de fiecare data valoarea calitatilor intelectuale diferite de ale lor. Puterea de a privi o sarcina de serviciu per ansamblu, toleranta, afectivitatea rationala, comunicarea pe mai multe planuri, etc., nu par a fi pentru ei diferente suficient de importante pe cat ni se par noua calitatile ce ii diferentiaza pe ei de noi.

Citeste si:  Invoca un 'NU' strategic sefului

Concluzie:
Nu incerc aici sa fac oda calitatilor intelectuale ale femeii, talentului in afaceri, puterii noastre de convingere in negocieri, modalitatilor noastre de actiune in mediul profesional pe mai multe planuri ce converg spre reusita. Vin catre voi si imi doresc sa ajungem doar sa le constientizam.


4 Comentarii
  1. De vină este chiar educaţia pe care o primesc fetele încă din copilărie chiar de la mamele lor, potrivit căreia fetele trebuie să ştie să gătească, să facă curăţenie, etc. în loc să se ocupe de dezvoltarea lor personală spre deosebire de băieţi.

  2. De vina este educatia pe care o primesc fetele inca din copilarie chiar de la mamele lor, educate fiind pentru a servi pe maria sa barbatul, în loc sa se ocupe de dezvoltarea lor personala. Apoi, mai este si presiunea exercitata de aceasta societate misogina in care traim, potrivit careia barbatului ii este permis orice doar pentru ca e barbat.

  3. aveti dreptate eu in fiecare zi ma lupt cu sotul pt chestia asta.nu vreau sa devin o sclava.cum se poarta la maiksa acasa.curaj.apreciati-va mai mult fetelor.meritam mai mult,asta dak cel putin ne indeplinim obligatiile gospodaresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.