Statiunea HOMOROD – relaxare in Muntii Harghita

Atunci cand va saturati de aglomeratia marilor statiuni, cunoscute si recomandate la nivel national si chiar international, dar vreti totusi un sejur de relaxare si recuperare placut si linistit, puteti alege Statiunea Homorod.

Situata la 20 km de Miercurea-Ciuc, pe valea paraului Homorodul Mare, statiunea este renumita, mai ales, prin izvoarele de apa minerala : Lobogo, Maria, Csorgo, Homorodi, Ilona, Fenyves, Kalman, Klotild, Todor, Izvoarele de la Baia Rece. Caracteristica comuna a apelor izvoarelor din Homorod este continutul bogat in minerale, ele fiind utilizate atat in scopuri curative cat si ca apa de baut. Faptul ca aici se gasesc mai multe de tipuri de ape – carbogazoase, clorurate, calcice, sodice, bicarbonatate, magneziene, feruginoase, hipotone – face ca Baile Homorod sa fie recomandate in tratamentul afectiunilor interne, mai exact in bolile tubului digestiv, boli hepato-biliare sau afectiuni endocrine. In plus, microclima localitatii, tipic subalpina, ferita de vanturi, este propice recrearii si recuperarii postoperatorii.

Calitatea acestor izvoare a fost probabil descoperita si recunoscuta de cel putin doua milenii, deoarece in jurul lor au aparut asezari omenesti inca din timpul ocupatiei romane. Marturie acestui fapt stau urmele unui castellum roman denumite Ruinele Foldvar care se afla in apropierea vechiului drum roman, iar la numai 200 m sud-vest de acesta se afla alte ruine de fortificatii romane.

Citeste si:  In exclusivitate prin Eventim.ro: bilete la Guns n'Roses, 21 septembrie

Cel mai important obiectiv turistic de aici il reprezinta insasi padurea masiva de conifere si fag, care inglobeaza statiunea. Pensiunile turistice, vilele mai mari sau mai mici, sunt raspandite la mici distante si legate intre ele prin drumuri sau alei, dand impresia ca sunt parte componenta a unui mare parc natural.

Daca mergeti la Homorod la sfarsit de primavara, in luna mai, va puteti bucura simturile petrecand o zi la Festivalul Narciselor. Pe versantii sudici ai Harghitei, in finetele cu sol umed din apropierea orasului Vlahita, in fiecare primavara poienile de narcise transforma peisajul intr-o mare alba de flori parfumate – citeodata depasind chiar 180-200 de fire pe metru patrat. Ele se intind pe o suprafata de circa 300 de hectare, cea mai mare zona de narcise fiind Fineata Iadului, care se afla la 1,5-2 km pe directia sud-vest de la orasul Vlahita, situat la doar 7 km de Homorod. Pentru localnici acest festival, initiat in 1976, s-a transformat intr-o sarbatoare a tineretii si prieteniei fiind un bun prilej de cunoastere a tinerilor din satele invecinate, toti intrecindu-se in joc si hora, de seara pina dimineata. Pentru turistii insa el reprezinta ocazia excelenta de a trece in revista obiceiurile dansului, cintecului, portului popular din zona, de a descoperi identitatea culturala si traditia acestor meleaguri.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 10-16 martie

Pe tot parcursul verii va puteti relaxa facand o plimbare pe Valea Ilonei sau pe Valea Homorodului Mare, pe jos, calare sau cu o trasura, fiindca in acesta statiune veti gasi gazde primitoare care va vor pune la dispozitie caii sau atelajele din dotare.

Pe o poteca marcata cu banda albastra ce porneste din comuna Capalnita, situata la 3 km. de Homorod, se poate porni ascensiunea spre Cabana Madaras. In aproximativ 3 ore veti ajunge la Harghita Madaras, cel mai înalt vârf al Harghitei situat la o inaltime de 1801 m, de unde se deschide o priveliste splendida asupra împrejurimii. De aici, pe timp frumos pot fi admirate vârfurile Carpatilor Rasariteni, si Podisul Transilvaniei.

Citeste si:  A deszapezi sau a nu deszapezi

Iar daca ajungeti aici, la Cabana Madaras, pe timp de iarna va puteti bucura de facilitatile unui centru de schi, care deserveste 3-4 partii cu diferite grade de dificultate. Dar chiar si mai in vale, in Homorod, exista o pensiune care dispune de partie de schi, cu o lungime de 400m, dotata cu teleschi.

In orice anotimp, daca va doriti sa va relaxati inspirand aerul pur de munte, daca va doriti sa va tratati consumand apele minerale direct de la izvor, sa savurati linistea care inconjoara mica statiune, puteti veni aici si veti pleca cu gandul de a reveni candva.


4 Comentarii
  1. Hm… back to Romania.. nice. Ma bucur ca alaturam statiunilor exotice locuri de pe-aici de pe plaiurile mioritice; nu sunt cu nimic mai prejos in ceea ce priveste oferta Mamei Natura… poate ajungem si noi in curind sa nu fie mai prejos si decat oferta celorlalti de servicii

  2. sa lasam patriotismul pueril si aiurea pentru ca nu avem noi in paisajele miortitice frumusetile alea de apusuri si lagune si liane din tarile exotice. ce spui tu Karla este o exagerare grossolana si pana la urma nu trebuie sa zicem ca noi suntem cei mai tari ci ca, asa cum e pe la noi, noua ne place

  3. Draga Raissa…poate ca nu avem lagune si liane ca-n alte tari exotice, dar si eu sunt de aceeasi parere ca si Karla…exista si in Romania peisaje naturale superbe, dar probabil tu n-ai prea iesit din orasul in care te afli sa le descoperi…

  4. Ii dau dreptate Karlei. Avem o tara foarte frumoasa, dar drumurile nu sunt grozave iar promovarea (publicitatea) se face mai ales pentru statiunile din strainatate. Ca sa nu mai vorbim de preturile practicate de operatorii de turism din Romania, care sunt mult mai mari decat cele de dincolo de hotarele tarii iar serviciile oferite nu se ridica la pretul platit. Dar peisajele si frumusetile raman, in ciuda greutatilor enumerate.
    Si apoi, hai sa ne lamurim, fiecare loc are frumusetea lui: apreciezi un loc exotic pentru ca nu ai acasa asa ceva, dar in Elvetia, in Austria sau in tarile muntoase admiri muntii, peisajul – ori Romania, ca frumusete sau peisaj se poate compara cu alte tari si, credeti-ma, am umblat ceva.
    Ceea ce ma bucura mult este faptul ca am auzit din ce in ce mai multi tineri care apreciaza frumusetile patriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.