Surprizele Programului NexT 2009

Alături de cele 25 de scurt şi mediu metraje prezentate în cadrul Competiţiei NexT, programul celei de-a treia ediţii a Festivalului include alte 95 de filme, incluse în selecţiile secţiunilor din afara Competiţiei.

Anul acesta, secţiunilor deja cunoscute, precum Festival Cities, Countries in Focus, Semaine de la Critique, Şi ei au fost NexT Generation, Festival Friends şi secţiunii speciale Cristi & Otto, dedicată filmelor realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, li se alătură Robert Bosch Stiftung şi Best of Locarno – Leopards of Tomorrow.

Toronto, Tallinn ÅŸi Montpellier sunt cele trei oraÅŸe prezente în Festival Cities, celebre prin festivalurile de film pe care le găzduiesc. Occupations / OcupaÅ£ii, un scurt metraj din 2007, semnat Lars von Trier, este unul dintre filmele selecÅ£iei oferite de Festivalul de la Toronto. Cu o poveste incitantă – un om de afaceri francez nu poate să tacă din gură în timpul unei proiecÅ£ii la Festivalul de Film de la Cannes, spre disperarea vecinului său, faimosul regizor Lars von Trier – Occupations este unul din cele 33 de scurt metraje regizate de regizori faimoÅŸi, cuprinse în proiectul Chacun son Cinema, din cadrul Festivalului de la Cannes 2007, al cărui scop a fost de a celebra cinema-ul cu ocazia împlinirii a 60 de ani de existenţă a festivalului de pe Croazetă.

Un alt titlu de top al selecţiei Toronto este Manon sur le bitume/ Manon pe asfalt, o producţie franceză din 2007, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun scurt metraj în acest an. Filmul o are în centru pe Manon, o tânără care se îndreaptă spre întâlnirea cu prietenul ei, într-o frumoasă zi de primăvară. Un accident o face să îşi reconsidere existenţa şi să privească viaţa dintr-o nouă perspectivă.

Citeste si:  Horoscopul dragostei in septembrie 2013

Festivalul de Scurt Metraj Worldwide CFC (WSFF) – Toronto este locul principal pentru difuzarea ÅŸi promovarea scurt metrajelor în America de Nord ÅŸi unul dintre cele mai importante festivaluri de scurt metraj din lume.

Festivalul de Animaţie Animated Dreams şi Festivalul de Film Studenţesc Sleepwalkers din cadrul Festivalului de Film Black Nights din Tallinn vor prezenta un program special cu filme din selecţiile oficiale ale anilor precedenţi. Pentru a ilustra zicala că Estonia este ţara “unei mici-mari naţiuni pasionate de animaţie”, există trei animaţii estoniene foarte diferite incluse în acest program: Dialoguri, Casuţa şi Educaţie Fizică.

Festivalul Internaţional al Cinematografiei Mediteraneene de la Montpellier este un loc de întâlnire indispensabil tuturor celor care dau viaţă cinematografiilor din jurul Mediteranei. Obiectivul: descoperirea şi sprijinirea filmelor din toate ţările Bazinului. Filmul italienesc L’Arbitro / Arbitrul – premiat recent la Festivalul de Scurt Metraj de la Clermont-Ferrand cu Menţiune Specială a Juriului este unul din cele şase titluri din selecţia Montpellier din cadrul NexT.

Belgia, Israel şi Serbia sunt cele trei ţări pe a căror producţie de scurt metraj se concentrează secţiunea Countries in Focus.

Una din secţiunile hit ale NexT-ului din acest an este new entry-ul Best of Locarno – Leopards of Tomorrow, o selecţie de filme din programul secţiunii Leopards of Tomorrow. Spațiu al revelării și descoperirii, care a găzduit primele filme regizate de Fatih Akin, Barbara Albert, Paul Thomas Anderson, Laurent Cantet, François Ozon, Andrea Staka, Roberta Torre și de mulți alții, această secțiune competitivă de scurt metraj difuzează mai ales filme de ficțiune (cu o durată maximă de 40 de minute) ale unor regizori care n-au făcut încă niciun lung metraj. În fiecare an această secțiune are două competiții: una internațională şi alta dedicată, în mod tradițional, filmelor tinerelor talente elvețiene.

Citeste si:  Cum sa treci peste criza

În cadrul Robert Bosch Stiftung vor fi proiectate patru scurt şi mediu metraje realizate cu sprijinul prestigioasei fundaţii germane Robert Bosch. An de an, Robert Bosch Stiftung acordă trei premii de co-producție pentru tinerii cineaști germani și din Europa de Est și Sud-Est. Premiul este în valoare de 70.000 de euro pentru fiecare proiect selectat.

Cel mai recent scurt metraj al tânărului regizor Paul Negoescu, Renovare – selecţionat la Festivalul de la Berlin 2009, va fi proiectat în cadrul secţiunii Festival Friends. Câştigătorul Palme d’Or de anul trecut, Megatron, în regia lui Marian Crişan, Faţa galbenă care râde al regizorului Constantin Popescu Jr. sau O ţigară aprinsă, în regia lui Andrei-Dan Stăruială, câştigătorul Marelui Premiu la Festivalul Filmul de Piatra, sunt alte titluri din selecţia Festival Friends.

Future Shorts, una dintre cele mai originale şi importante mărci de scurt metraje din lume, prezintă în cadrul NexT o selecţie de nouă scurt metraje, între care se află şi Ver Llover / Să priveşti ploaia (Mexic, 2006), câştigător al Palme d’Or-ului pentru scurt metraj în 2007.

Citeste si:  Targ de Sfantul Andrei la Muzeul Taranului

Ziua de sâmbătă, 4 aprilie, este dedicată filmelor realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, reunite într-o secţiune denumită Cristi & Otto. De la California Dreamin’ (nesfârşit) la o selecţie de 13 scurt şi mediu metraje, unele în regia lui Cristi, altele a căror coloană sonoră poartă semnătura lui Andrei şi altele unde băieţii au făcut echipă, vor fi proiectate numeroase producţii din filmografia celor doi. Filmul To Kill a Killer (SUA, 2004), un thriller de lung metraj, al cărui soundtrack a fost realizat de Andrei Toncu, va fi proiectat, în premieră în România, tot sâmbătă, de la ora 13.00, la Cinema Scala, în prezenţa regizorului Ricardo Islas.

Anul acesta, Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT se va desfăşura în perioada 1 – 5 aprilie, cu proiecţii la Cinema Scala, Cinemateca Eforie şi seminarii la Orange Concept Store. Preţul unui bilet de intrare va fi de 6 ron. Studenţii Facultăţilor de Film se vor putea acredita la festival, pe baza carnetului sau legitimaţiei de student şi completării unui formular special, ce va putea fi descărcat de pe www.nextproject.ro.

www.nextproject.ro vă stă la dispoziţie cu mai multe detalii despre filmele NexT.

Festivalul NexT este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi este susţinut de Institutul Cultural Român, Orange Concept Store, Kodak Cinelabs România, Sony, Stage Expert, Abis Studio, UPS, RAO, Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Cervantes, Ambasada Statului Israel, Institutul Polonez.
Prteneri media: Radio Guerrilla, Cocor Channel, Monopoly TV,


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.