Taj Mahal – simbol al iubirii eterne

Iubirea este sentimentul cel mai coplesitor si cel mai inaltator al fiintei umane. Crezind in salvarea umana prin dragoste, oamenii artei au creat cele mai ample si mai profunde viziuni asupra sentimentului erotic: indragostitul-poet a scris, indragostitul-muzician a cantat, indragostitul-pictor a creat tablouri neasemuite. Si daca nu a scris, nu a cantat, nu a pictat, atunci omul s-a lasat purtat de aripile iubirii tot creind, indeplinind dorinte.

O dovada a ceea ce se poate crea din iubire este Taj Mahal-ul.Cel mai faimos mausoleu din lume, a carui constructie a durat peste doua decenii reprezinta marturia vesnica a dragostei unui sot pentru sotia sa. Imparatul mogul Khurram, supranumit Shah Jahan, indeplineste o parte din ultimele dorinte ale sotiei sale Mumtaz Mahal (‘Lumina Palatului’) – de la care se trage si numele monumentului.

Citeste si:  Noi concepte de telefoane de la Nokia

Monumentul, care atrage numerosi vizitatori, impresioneaza prin faptul ca nu a fost construit pentru a celebra fervoarea religioasa sau pentru a preaslavi gloria vreunui monarh ci pentru a dovedi ca indragostitul creeaza.

Asezarea acestul simbol al dragostei eterne pe o terasa de marmura alba pune in evidenta uriasul dom si cele patru minarete. Interiorul este un mic Paradis, unde esti fascinata de gradina cu fantani arteziene si simti ca plutesti pe aleea strajuita de arbori ornamentali.

Privirile grabite nu vor putea descoperi multe din tainele acestuia, insa privirile atente vor putea observa cu admiratie stralucirea nenumaratelor pietre pretioase incrustate in marmura in lumina lunii. Indiferent de cate ori vei vizita grandiosul mausoleu, niciodata nu il vei vedea la fel, intrucat culorile acestuia se schimba de la ora la ora si de la anotimp la anotimp. La rasarit intreg ansamblu pare roz iar seara alb-galbui. Se spune ca schimbarea culorilor coincide cu starea de spirit a indragostitului.

Citeste si:  PreÅŸedintele rus ÅŸi-a facut blog si cere cititorilor sa publice comentarii

Lumea paradisiaca din interiorul Tah Majal-ului este despartita de lumea exterioara printr-o poarta inalta fabricata din argint masiv si nituita cu cuie de argint, care, din cauza greutatii, s-a scufundat, fiind inlocuita cu una din alama, mult mai usoara.

Sublimul este atins prin decorarea monumentului cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia, perle din Oceanul Indian. Motivele florale realizate sunt de o deosebita delicatete. Spre exemplu, o floare de iris contine in jurul a 20 de fragmente de diferite pietre semipretioase, iar o floare de mac 30. Pe langa acestea privirea iti va fi furata de cupola gigantica in forma de perla. Este necesar sa cunosti cateva elemente din cultura mogulilor, pentru a intelege monumentul dincolo de admiratia starnita de aspectul exterior. Astfel, vei descoperi ca pentru moguli perla simbolizeaza farmecul feminin, iar Taj Mahal-ul este considerat o ‘apoteoza a feminitatii indiene’.

Citeste si:  Turneul Anului European al Voluntariat 2011 in Romania

Acest monument grandios intareste, cu siguranta afirmatia ca dragostea sta la baza tuturor lucrurilor frumoase.

O calatorie la Taj Mahal inseamna deci o incursiune intr-un mic Paradis, o evadare intr-o lume a dragostei, creata din dragoste.


2 Comentarii
  1. te lasa cu rasuflarea taiata minunatia asta arhitecturala; nu stiam cam nimic despre Taj Mahal inainte sa citesc acest articol – decat ca este celebru – si acum ma tot gandesc cum sa ajung sa-l vad cu ochii mei:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.