fbpx

Tara soarelui rasare

Cand spui Japonia, te gandesti la Hiroshima, inalta tehnologie, sushi, manga si anime, ikebana, origami, sumo, pagode, geishe. Destul de multe pentru o singura tara! Ceea ce inseamna ca viata culturala a Japoniei este una cu adevarat bogata, ce merita cunoscuta in profunzime.

Si cum poti sa o cunosti mai bine decat facand o vizita in Tara Soarelui Rasare? „Porecla” vine chiar de la traducerea numelui. Nippon-koku, denumirea oficiala a Japoniei, inseamna „tara de origine a soarelui”. Aflata in estul Asiei, Japonia se intinde pe mai mult de 3000 de insule, patru dintre ele alcatuind 97% din teritoriul tarii. Cele mai multe au un relief muntos, vulcanic. De fapt, cel mai inalt varf din Japonia, muntele Fuji, este un vulcan.

In ce priveste populatia, Japonia este pe locul in 10 in lume, cu aproape 128 de milioane de locuitori. Capitala Tokyo impreuna cu suburbiile ei si zonele ce o inconjoara alcatuiesc cea mai mare zona metropolitana din lume, cu 30 de milioane de locuitori.
Cultura japoneza a evoluat mult in ultimii ani, sub influenta altor culturi din Asia, Europa si America de Nord, dar japonezii inca pastreaza traditii si obiceiuri vechi, mestesuguri neatinse de diversele influente si locuri care vorbesc despre cultura japoneza autentica. Tara soarelui rasare are multe de oferit turistilor, dar sunt cateva lucruri care nu trebuie ratate.

Citeste si:  Arlberg – una dintre cele mai bune regiuni de schi din lume

Templele japoneze sunt zilnic pline de turisti. In fiecare oras, se afla cel putin unul, iar centrele culturale mari, precum Kyoto sau Tokyo au chiar si cateva sute de temple. Toji, templu aflat in Kyoto este cunoscut pentru cea mai inalta pagoda din Japonia (57 de metri) si pentru sculpturile budiste expuse in kondo (sala mare). Este unul dintre multele monumente din Kyoto aflate pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul universal. Dar poate cel mai cunoscut templu japonez este Horyuji, din orasul Nara, in curtea caruia se afla constructii de lemn vechi de peste 1300 de ani, cele mai vechi din lume. Fondat de printul Shotoku, cel care a adus budismul in Japonia, templu este si acum adapostul sectei Shokotu-shu.

Castelele Japoniei cu pagode inalte, porti fortificate si gradini de vis trebuie neaparat vizitate. Unul dintre putinele castele care au supravietuit vremii in forma initiala este Hirosaki, construit in 1611, dar poate cel mai vizitat este Palatul Imperial din Kyoto, fosta resedinta a familiei regale. Castelul a ars si a fost mutat de multe ori pana sa ajunga asa cum este astazi. El poate fi vizitat numai de catre cei care fac o cerere si o rezervare.

Cei care ajung in Japonia primavara pot participa la hanami, observarea florilor. Este vorba despre florile de cires, un simbol neoficial al Japoniei. Cand infloresc ciresii, intreaga Japonie sarbatoreste evenimentul prin lungi plimbari in parcuri si in gradinile castelelor, sau pur si simplu stand jos, sub un copac in floare. Turistilor li se recomanda sa se bucure de frumusetea florilor in preajma unor castele sau temple, caci nimic nu se compara cu un cires inflorit langa un templu cu pagode. In orasele mari, Tokyo, Kyoto, Osaka, ciresii infloresc la sfarsitul lui martie si inceputul lui aprilie, iar locul cel mai potrivit pentru hanami este parcul Ueno din Tokyo, care numara peste o mie de ciresi.

Citeste si:  Lansare de carte: Fado si Noua de Andrzej Stasiuk, Editura RAO, 2010

Printre cele mai importante atractii turistice ale Japoniei se afla orasul Hiroshima, victima a bombei atomice pe 6 august 1945. Hiroshima nu este nicidecum un oras trist asa cum ai putea crede. Din contra, el s-a transformat intr-un loc al pacii. O multime de muzee si monumente au fost ridicate pentru a aminti dezastrul care a avut loc, pentru a comemora victimele si pentru a aminti lumii intregi cat de importanta este pacea. Muzeul Memorial al Pacii aflat foarte aproape de epicentrul exploziei prezinta imagini cu efectele bombei asupra orasului si locuitorilor, iar Domul Bombei Atomice este una dintre putinele cladiri aflate langa epicentru care au supravietuit partial exploziei. In Parcul Pacii, din aceeasi zona se afla si un monument pe care au fost scrise numele tuturor celor care au fost ucisi de bomba atomica.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.