fbpx

Taraf de Haidouks, Lemon Bucket Orkestra, Nea Vasile si Taraful de la Marsa intr-un concert la MTR

Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 25 iulie, incepand cu ora 18.00, la un concert sustinut de Taraf de Haidouks, Lemon Bucket Orkestra, Nea Vasile si Taraful de la Marsa, in curtea interioara a institutiei.

Lemon Bucket Orkestra
Balkan-Klezmer-Gypsy-Party-Punk-Super Band din Toronto, Canada

Cei care aud pentru prima data de aceasta trupa isi dau imediat seama ca spectacolele lor inseamna mai mult decat niste concerte: sunt experiente nebunesti, pline de savoare, celebrari ale traditiei si-ale culturii, parade extatice care izbucnesc atunci cand nostalgia si imaginatia se ciocnesc, toate transpuse intr-un stil punk exploziv.

foto

De la Toronto la New York, de la Budapesta la Berlin, spectatori din toata lumea elogiaza Lemon Bucket Orkestra ca deschizatori de drumuri in zona World Music. In trei ani de cand au aparut, trupa s-a transformat dintr-un simplu cvartet de muzicieni de strada, intr-o adevarata armata de gherila muzicala, formata din 14 persoane, cu o sumedenie de fani credinciosi, acasa si in strainatate.
Au mai fost in Romania in cateva randuri, si si-au creat numerosi fani si la noi. In 2012, au intrat in atentia celor mai importante publicatii si agentii de presa din lume (CNN, New York Times, Fox News, Huffington Post etc.) cand, la bordul unui zbor Air Canada, intarziat pe ruta Canada – Romania, si-au scos instrumentele si au organizat un concert ad-hoc pentru ceilalti calatori.

Citeste si:  Premiile se tin lant la Baby Boom Show

Taraf de Haidouks

„Cel mai bun grup de muzicieni romi din lume”, dupa cum i-a numit cotidianul londonez The Independent si „printre cei mai extraordinari oameni pe care i-am intalnit vreodata”, dupa cum afirma starul Johnny Depp, Taraf de Haidouks reprezinta, de peste doua decenii, un adevarat fenomen artistic mondial. Constituit oficial in urma cu 25 de ani, celebritatea grupului Taraf de Haidouks a cunoscut o ascensiune fulminanta, imediat dupa prima iesire peste hotare, realizata in anul 1988. Sapte albume de studio, sute de materiale video si audio, turnee pe toate meridianele globului, emisiuni TV, documentare si unele dintre cele mai importante premii internationale, printre care si prestigiosul BBC World Music Award, inmanat de Johnny Depp, s-au adaugat de-a lungul timpului impresionantului portofoliu al acestor muzicieni.

Citeste si:  Balkanik! Festival: muzica si voie buna la editia a doua

foto

Indelung aclamat in lumea intreaga pentru „spectacolele unice si virtuozitatea iesita din comun”, adaugandu-si de fiecare data in palmares noi cronici laudative pe prima pagina a celor mai mari publicatii, Taraf de Haidouks a fost invitat sa concerteze in cele mai prestigioase locuri, alaturi de mari nume ale muzicii mondiale. Concertele de la Sala Olympia si Opera Garnier din Paris, alaturi de Sir Yehudi Menuhin, cele de la Carnegie Hall din New York, Covent Garden Royal Opera din Londra si Teatrul Wuppertal – Pina Bausch, precum si colaborarile cu diverse orchestre filarmonice din intreaga lume, au consolidat reputatia grupului de „artisti complec?i, unici pe scena internationala?.

Nea Vasile si Taraful de la Marsa

Taraful de la Marsa provine din aceeasi zona geografica si muzicala ca Taraf de Haidouks, satele lor fiind la cativa kilometri distanta. Se cunosc foarte bine intre ei si colaboreaza des. Liderul Tarafului de la Marsa este Nea Vasile Dinu, care are 77 de ani si o voce inconfundabila, care pune in pericol geamurile incaperilor in care canta. A devenit cunoscut si publicului larg prin aparitia in hitul formatiei Zdob si Zdub, Dimineata pe racoare, dar si de sine statator, cu taraful sau, cantand prin toata Europa, de exemplu, in Germania, la Expozitia Universala de la Hanovra din anul 2000, in Franta, Elvetia, Cehia, Rusia, Moldova s.a.m.d.
foto

Citeste si:  Targul Martisorului 26 februarie – 1 martie 2016

Regretatul Bob Brozman, faimosul chitarist american de blues si World Music, a fost unul din cei mai mari fani si prieteni ai sai, vizitandu-l in cateva randuri acasa la Marsa ca sa povesteasca si sa cante impreuna.

La finalul concertului cele trei formatii se vor reuni pe scena pentru un jam-session lautaresc romano – canadian!

Biletul este de 25 de lei. Accesul se face din strada Monetariei incepand cu orele 17.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.