Targ de Sfantul Nicolae (4 – 6 decembrie 2015)

Sunt 20 de ani deja de cand, in preajma sarbatorii de Sfantul Nicolae, zeci de mesteri din toate zonele tarii vin la targul de la Muzeul Taranului cu lucruri frumoase, pe care le-au mesterit peste an. Nu vor lipsi nici in acest an aniversar.

Cei mai priceputi olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, rudari, iconari… participa la Targul de Sfantul Nicolae, incepand de vineri, 4 decembrie, pana duminica, 6 decembrie 2015, de la 10 dimineata la 6 seara.

Puteti admira si cumpara: ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, cosuri de nuiele, cauce, strachini, oale de sarmale, jucarii, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, mobilier pictat, carafe, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, furci, pipernite, gavane, lingurare, cavale, paretare, laicere, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, cahle, clopotei, zurgalai, sorcove, turta dulce, cozonaci, mere, miere, placinte, cofeturi, tuica, vin, masti, linguri, fluiere, ocarine, impletituri din panuse, oale, scaunase… si cate si mai cate.

Citeste si:  Semne ca ai prea mult timp liber

Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari)

*

Se zice ca Nicolae ar fi al doilea sfant pe care l-a facut Dumnezeu. Sfantul Mihail sta de-a dreapta Domnului si Sfantul Nicolae de-a stanga. El tine paza Soarelui. Cineva trebuie sa-l pazeasca pentru ca, satul de atata mers pe sus pe acelasi drum si scarbit de ce vede, Soarele incearca mereu sa fuga. Ba se abate la miazazi, ba la miazanoape, doar, doar va ajunge la sfarsitul pamantului sa se odihneasca. Dumnezeu a pus de straja doi sfinti, pe Sfantul Toader si pe Sfantul Nicoara. Primavara Soarele incearca sa fuga, dar Sfantul Toader il prinde cu caii sai cei naravasi si-l aduce inapoi. Soarele insa nu se astampara. Atunci este randul lui Sanicoara sa-l prinda. Asa e in fiecare an. Nadejdea Soarelui este ca va scapa intr-o zi. Sanicoara e batran si n-are nici cai…

Citeste si:  Cum faci fata competitiei

Iarna incepe dupa unii in aceasta zi. Cand isi scutura barba sfantul, incepe sa ninga.

Mai important decat toate este faptul ca Sfantul Nicolae reprezinta o geana de nadejde. Poate ca nu se sfarseste lumea, poate ca vine primavara iar… De Sanicoara cica se intoarce noaptea la zi cu cat se suceste puiul in gaoace.

Citeste si:  NESCAFÉ 3in1 si Discovery Channel te invita in aventura cunoasterii!

Sfantul Nicolae ajuta fetele sarace. Obiceiul de a darui copiilor dulciuri si o nuielusa este o inovatie a orasului, o prefigurare a lui Mos Craciun cel atoatedaruitor.

de Irina NICOLAU, Ghidul sarbatorilor romanesti, Humanitas, 1998.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.