Targul iconarilor si al mesterilor cruceri

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri din 2012 pastreaza structura anilor trecuti si ramane un targ mic care isi doreste sa fie mai aproape de atmosfera unui praznic, de celebrare a uneia dintre cele mai importante sarbatori ale ortodoxiei: Inaltarea Sfintei Cruci, in 14 septembrie.

Ne dorim sa obisnuim publicul cu o privire complexa asupra teritoriului explorat si de aceea continuam sa construim actiunea ca un tip de act cultural care incearca sa recupereze frumusetea obiectului de cult si a spatiului din care acesta provine, redescoperind frumusetea formei si a tiparului vechi, dublata de inovatiile interesante care creeaza cazuri atipice atat in creatiile traditionale, cit si in cele contemporane. Obiectivele noastre raman aceleasi:

Recontextualizarea si reconstituirea mestesugului urmarind calitatea tehnicii, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, prezentarea unor teme iconografice devenite reper in iconografia taraneasca, dar si inovatii care sa nu se indeparteze excesiv de canon, evitarea serializarii industriale pentru scopuri comerciale.
Recuperarea fragmentara a unui teritoriu dominat de o inflatie agresiva a prostului gust si a ignorantei, ca reactie la suprasaturarea pietei cu obiecte de cult de proasta calitate, deturnate de la sensul initial.
Descoperiti ca de obicei in targ: praznicare, sfinti protectori, sarbatorile mari, heruvimi desprinsi din cetele ingeresti, Crucea in variante ne-imputinate, toate inchipuite pe icoane pe lemn, icoane pe sticla, icoane de vatra, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care au ca sursa mestesugurile iconarilor si ale artistilor.

Citeste si:  Oprescu vrea sa bage Bucurestiul in Cartea Recordurilor, de sarbatori

Insotim praznicul cu suc de mere, turta dulce, dulceturi, miere si prajituri de casa.
Intrarea este 6 lei si 3 lei bilet redus.

Participarea iconarilor la targ se face in urma unei invitatii nominale si a unei selectii preliminare.

Actiuni conexe

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri de anul acesta propune, in cadrul seriei de expozitii Portret/ Atelier, trei studii de caz: Adriana Boerescu, Angela Ludosanu si Nicu Muntean.

Citeste si:  Next Generation Models - editia 2010

Iconarii invitati au un traseu interesant atat din unghiul mestesugului, cat si din perspectiva contextului in are ei s-au format si au lucrat. De la studii de arta, la descoperiri si dezvoltari autodidacte, de la tentatia picturii occidentale, la descoperirea autenticitatii traite a icoanei ortodoxe, drumul lor dezvaluie cautari si reconstituiri personale ale mestesugului Icoanei. Ca si in seriile precedente, portretul iconarului va fi dublat de atelierul sau intr-o constructie expozitionala mai apropiata demersului eseului si al experimentului.

Finisajul expozitiei va fi insotit de lansarea celor trei caiete Portret/Atelier si de un concert de muzica psaltica sustinut de Grupul Nectarie Protopsaltul, pe 16 septembrie, la ora 17:00,/b>.

Citeste si:  Cum alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tau?

Grupul Nectarie Protopsaltul este unul dintre cele mai prestigioase coruri de muzica bizantina din Romania. Fondat in 2001 si condus in primii ani de Valentin Gheorghe, Grupul este dirijat din 2008 de Sabin Preda, lector la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Grupul a inregistrat pana acum 9 CD-uri si a sustinut zeci de concerte, singur sau ca invitat in festivaluri (Festivalul Archaeus, Festivalul de Muzica Veche, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri de la Muzeul Taranului, Romania in Advent – ICR s.a.), in Romania, Italia, Elvetia si Scotia. De asemenea, a participat la numeroase slujbe in biserici de mir si manastiri din intreaga tara si din Sfantul Munte.

Expozitia va fi deschisa pana pe 16 septembrie 2012, intre orele 10:00 – 18:00. Luni este inchis.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.