The New York Times, marele castigator al Premiilor Pulitzer

Jurnaliştii de la cotidianul The New York Times au obţinut cinci premii Pulitzer la ediţia din 2009, potrivit anunţului făcut luni de reprezentanţii Columbia University.

La ediÅ£ia a 93-a a Premiilor Pulitzer pentru Jurnalism, Literatură, Dramă ÅŸi Muzică, echipa New York Times a obÅ£inut premiul ” Breaking News Reporting”, pentru acoperirea „rapidă ÅŸi completă” a subiectului legat de scandalul sexual care s-a soldat cu demisia guvernatorului statului New York, Eliot Spitzer. Membrii Comitetului Premiilor Pulitzer au apreciat rapiditatea cu care subiectul a apărut iniÅ£ial pe site-ul ziarului ÅŸi modul impetuos în care a fost dezvoltat ulterior.

Premiul pentru Jurnalism de investigaţie a fost acordat lui David Barstow, de la The New York Times, pentru munca sa tenace prin care a dezvăluit felul în care generali în rezervă, care lucrau ca analişti pentru posturi radio sau TV, au fost influenţaţi de Pentagon pentru a pleda pentru războiul din Irak.

De asemenea, echipa ziarului din New York a fost premiată pentru relatarea ştirilor internaţionale, în special cele care prezintă provocările pe care le au de întâmpinat SUA în Afghanistan şi Pakistan, relatări făcute de cele mai multe ori în condiţii periculoase.

Citeste si:  Filmul de animaÅ£ie "Wall-e", in cursa pentru Oscarul 2009

Fotograful Damon Winter, tot de la The New York Times, a fost premiat pentru felul în care a surprins multiplele aspecte ale campaniei lui Barack Obama.

Nu numai ÅŸtirile politice au fost apreciate de membrii juriului în cazul New York Times. Astfel, Premiul Pulitzer pentru Critică a fost acordat lui Holland Cotter, pentru articolele bine documentate despre artă, de la Manhattan la China, marcate de „observaÅ£ie acută, stil luminos ÅŸi povestire dramatică”.

Premiul „Breaking News” pentru fotografie a fost obÅ£inut de Patrick Farrell, de la The Miami Herald, pentru felul cum a surprins dezastrul umanitar cauzat de furtuni în Haiti.

Premiul pentru Serviciul Public a fost acordat jurnalistei Alexandra Berzon, de la Las Vegas Sun. La categoria Jurnalism, printre câştigători s-au mai numărat Los Angeles Times, St. Petersburg Times, The Washington Post.

Citeste si:  Floarea potrivita fiecarei zodii

“Olive Kitteridge,”, o colecţie 13 nuvele de Elizabeth Strout a fost distinsă cu Premiul Pulitzer pentru Literatură. La categoria Dramă, premiul a fost acordat piesei “Ruined,” de Lynn Nottage. Plasată în haoticul Congo, drama pune spectatorul în faţa ororilor războiului şi ale brutalităţii, în timp ce se reafirmă dorinţa de viaţă şi speranţă.

Premiul pentru Istorie a fost acordat lucrării “The Hemingses of Monticello: An American Family,” de Annette Gordon-Reed, care propune o cercetare amănunţită asupra multor generaţii ale unei familii de sclavi, care aruncă o lumină nouă asupra relaţiei dintre sclava Sally Hemings şi preşedintele Thomas Jefferson. La categoria Biografie, premiul a fost acordat tot unei lucrări care are în centru figura unui preşedinte: “American Lion: Andrew Jackson in the White House,” de Jon Meacham, iar Douglas A. Blackmon a fost premiat pentru lucrarea “Slavery by Another Name: The Re-Enslavement of Black Americans from the Civil War to World War II,” care examinează precis şi elocvent un sistem de reprimare rasială.

Citeste si:  Tombola de weekend

W. S. Merwin a obţinut premiul pentru Poezie pentru volumul “The Shadow of Sirius,” iar premiul pentru Muzică a fost acordat “Double Sextet,” de Steve Reich.

Candidaţii la secţiunile Literatură, Teatru şi Muzică trebuie să fie cetăţeni americani, în timp ce în categoria Jurnalism candidaţii pot avea orice naţionalitate, dar materialele lor trebuie să fi apărut într-un ziar din Statele Unite.

Juriul premilor Pulitzer, cea mai prestigioasă distincţie americană acordată pentru realizări jurnalistice, a luat în considerare, din 2009, şi publicaţiile care apar numai pe internet.

Câştigătorul premiului pentru Servicii în interes public primeşte şi o medalie de aur, în timp ce câştigătorii de la celelalte categorii primesc câte 10.000 de dolari.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.