Tinutul lui Mos Craciun

Nu sunt un mare fan al iernii, al frigului si al zapezii. Dar, daca ar fi sa ma duc undeva ca sa ma „bucur” de iarna, cu siguranta as alege Laponia, un tinut alb, plin de mistere. De la albul stralucitor al zapezii pana la Mos Craciun si Aurora Boreala, totul pare magic.

Laponia nu este o tara, ci o regiune culturala si etnica care se intinde pe teritoriul a patru state: Norvegia, Suedia, Finlanda si Rusia. O buna parte a Laponiei se gaseste dincolo de Cercul Arctic. Intregul teritoriu se intinde pe 9400 de kilometri patrati si numara patru parcuri nationale si doua rezervatii naturale, fiind inclus si in lista UNESCO a locurilor din patrimoniul universal. In Laponia s-au gasit urme ale existentei umane vechi de 7000 de ani.

Intregul tinut este demn de a fi vizitat, insa cateva locuri merita pomenite:

La mina de ametist de pe dealul Lampivaara, in parcul natural Pyhä-Luosto, vei auzi povesti fascinante despre ametiste si chiar poti sapa dupa propria piatra pretioasa.

Muzeul cautatorilor de aur din Tankavaara impartaseste turistilor din secretele cautatorilor de aur, atat ale celor din secolele trecute, cat si ale celor de azi.

Citeste si:  Gigantii Salzburgului: Alpii si Mozart

Rezervatia de reni de la Salla ofera peisaje si experiente de neuitat. Te poti plimba cu o sanie trasa de reni si ii poti hrani.
Castelul de zapada de la Kemi nu trebuie ratat. Constructia impresionanta din zapada si gheata, construita prima data in 1996 fascineaza pe toti cei care ii trec pragul.

Legenda spune ca Rovaniemi, aflat foarte aproape de cercul arctic, este orasul lui Mos Craciun. Aici il poti intalni pe Mos si poti trece dincolo de cercul arctic.

Cei mai multi turisti sunt atrasi de partiile de schi, dar in Laponia se pot face multe alte lucruri, care mai de care mai incitante. De exemplu, curajosii pot face o plimbare in canoe. Cele mai salbatice rauri din Europa se afla aici pentru navigatorii experimentati, dar si incepatorii vor gasi rute accesibile si ghizi priceputi. Nici vanatorii nu pot spune ca au fost degeba in Laponia. 34 de specii de animale si 26 de specii de pasari pot fi vanate.

O experienta care nu trebuie ratata este plimbarea in sania trasa de reni, dar la nevoie sania se poate inlocui su snowmobile-ul. Aici snowmobiling-ul este un sport in care se intalnesc placerea vitezei si peisajele splendide. Exista o retea bogata de rute speciale, marcate prin semne si panglici.

Citeste si:  Afla cum stai cu dragostea in martie

Spuneam ca in orasul lui Mos Craciun, Rovaniemi, se poate trece cercul arctic. E o alta experienta ce nu trebuie aratat cu niciun chip. Cercul arctic este una dintre cele cinci paralele importante care traverseaza pamantul. La nordul sau, apare cel putin o data pe an ziua polara, cand soarele nu apune timp de 24 de ore, iar la sud apare noaptea polara cand soarele nu rasare cel putin 24 de ore. Pentru localnici, cercul polar este magic, iar trecerea lui se sarbatoreste prin ritualuri speciale, tinute de samani. Turistul care traverseaza cercul primeste o diploma care atesta acest lucru si este botezat in stil lapon.

Daca tot ajungi in Laponia, merita sa stai cel putin o sapatamana, cel mai bine doua, pentru a prinde macar o data Aurora Boreala, cel mai impresionant spectacolul natural de lumini. Se estimeaza ca ea apare de 200 de ori pe an, dar nu mereu poate fi vazuta. Aurora apare noaptea, intre lunile august si aprilie, iar frumustea ei a dat nastere multor povesti si legende. Unii localnici cred ca luminile provin de la spiritele care se misca in Rai, altii se jura ca vad scuturile zeitei razboinice Valkyrie. Adevarul stiintific este ca particule incarcate electric, electroni si protoni, purtate de vanturile solare lovesc atmosfera Pamantului, fiind atrase in special de polurile magnetice nord si sud. Astfel se creeaza Aurora Boreala si Aurora Australa, fenomenul nefiind vizibil in alte parti ale globului.

Citeste si:  Turneul ansamblului de muzica veche Codex

Spectacolul de lumini are loc la 100 km inaltime, iar spectatorul va vedea o linie dreapta sau curba, raze de lumina si multe alte fenomene schimbatoare ca si culoare sau forma. Culorile cel mai des vazute sunt rosul si galbenul verzui.

A vizita Laponia este un privilegiu, dar implica si responsabilitati. Natura si mediul animal sunt atat de impresionante tocmai pentru ca oamenii nu isi fac simtita prezenta. Laponii promoveaza ecoturismul, adica un tip de turism care incearca sa minimizeze pe cat posibil impactul ecologic asupra naturii si vietatilor. Pentru a fi un turist responsabil, nu trebuie sa lasi urme. Trebuie sa fii acolo, dar in acelasi timp sa nu fii nicaieri.


Un comentariu
  1. Wow!! O vacanta acolo ar fi chiar de vis. Sunt si la noi agentii cu care te poti duce in Laponia dar nu stiu cine isi permite asa ceva. iar cei care isi permit aleg sa se duca in Elvetia, Austria, sau mai stiu eu unde. Cand in Laponia e de o mie de ori mai frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.