fbpx

Toane la serviciu

Studiile ultimilor ani arata ca, pentru majoritatea romanilor, atmosfera de lucru este extrem de importanta, unul din primii cei mai importanti trei factori motivatori, alaturi de prestigiu si bani. Atmosfera de lucru, mediul, nu e data in primul rand de incaperi frumoase, calculatoare bune si muzica de fundal, desi conteaza si aceste aspecte foarte mult, ci in primul rand de oameni, de colegi. Felul in care ne comportam acasa nu ar trebui sa aiba nimci a face cu felul in care ne comportam la birou.

Odata intrate pe usa biroului e mai bine pentru toata lumea, inclusiv pentru noi, sa uitam problemele personale pe care le-am putea avea, preocuparile private si sa ne concentram pe obiectivele zilei respective. Desigur ca exista momente in viata cand cele doua jumatati ale vietii noastre, cea profesionala si cea personala, nu pot fi separate. Atunci intervenim si ne gestionam gradul de implicare dupa cum gasim de cuviinta in asa fel incat rezultatele sa fie optime. Cert este ca, o stim cu toate, este foarte greu si neplacut sa lucrezi cu un om permanent nervos si suparat, ti-e greu sa ii mai atragi atentia ca a facut niste greseli sau ca pur si simplu creeaza o stare de disconfort in spatiul de lucru. Desigur ca si reciproca este valabila: nici cand ajungi acasa nu e bine sa iei supararile de la serviciu, nici macar atat cat sa povestesti partenerului. Nu vei face decat sa retraiesti o situatie care te-a mai deranjat si enervat o data pe ziua respectiva, de ce ai vrea sa o reiei? Plecind de la aceste idei am format cateva retete de a trasa o linie de siguranta intre nervii, supararile, frustrarile capatate acasa si problemele, preocuparile, prioritatile de la serviciu.

Citeste si:  4 elemente-cheie pe care clientul TREBUIE sa le auda in vanzari !

Inainte sa te apuci de lucru pregateste-ti terenul. Nu sari la computer in clipa in care ai intrat pe usa. Ia-ti un moment de respiro. Deschide calculatorul si, pana porneste, toarna-ti o ceasca de cafea, schimba o vorba cu colegii, trage jaluzelele ca sa intre un pic de soare, rasfoieste presa. Calmeaza-te si abia apoi te poti apuca de treaba. Iar acestea nu sunt zece minute pierdute, ci zece minute folosite ca sa lucrezi mai eficient.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 27 mai - 2 iunie

Multe dintre noi au tendinta sa povesteasca tuturor colegelor detaliile vietii lor personale, mai ales cand aceasta merge foarte bine sau foarte prost. Intr-o anumita masura, acesta nu este un lucru rau. E ciudat totusi sa stai opt ore pe zi la un metru distanta de cineva si sa nu stii daca e casatorita sau nu. O anumita familiaritate intre membrii echipei e necesara si de multe ori la serviciu se nasc mari prietenii. Insa de aici pana la a pierde timpul colegilor povestindu-le cu lux de amanunte cat de tare te-ai certat cu „el” cu o seara inainte e cale lunga. Nu e interzis, insa nervii, plansetele si planurile de razbunare se vor desfasura dupa orele de lucru, la bere, numai cu cei interesati de subiect. Si mai e ceva. Oricat de cinic ar suna, nu uita ca in cariera e ca la razboi, trebuie sa te lupti pentru orice pas inainte si sa nu iti expui slabiciunile adversarilor. Iar adversarul este colegul care vrea aceeasi avansare pe care o urmaresti si tu…

De obicei, certurile la birou apar din proasta comunicare. Uneori insa colegii de birou sunt caractere pur si simplu incompatibile. Poate ca in dragoste e mai picant daca mai sar si scantei din cand in cand. La serviciu insa orice cearta e garantat jumatate de pas inapoi in cariera ta. Pentru ca in aproape toate anunturile „cautam manager” se solicita spiritul de echipa si abilitatile de comunicare. Iar de fiecare data cand te certi cu cineva, dai impresia ca-ti lipsesc amandoua. In concluzie, indiferent cat de nervoasa esti pe prietenul tau si cat de mult te calca pe bataturi anumiti colegi, incearca sa iti mentii macar o aparenta calma. E unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru cariera ta.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.