fbpx

Top trei castele din Scotia

Cand spui Scotia, te gandesti la dansul specific, la muzica cimpoiului, la peisaje abuloase, insa mai presus de orice – te duci cu gandul la castelele sale fascinante. proximativ 3.000 de castele vei intalni in Scotia si, intr-adevar,numai numarul mentionat este suficient sa te impresioneze. Unele dintre cetatile britanice au fost reconditionate pentru ca timpul si-a pus amprenta nostalgica asupra lor, altele au ajuns doar niste ruine splendide, cele mai multe au devenit muzee sau locatii care gazduiesc evenimente culturale si da, surprinzator, cateva sunt inca locuite. Daca ai ocazia sa ajungi in tara barbatilor care poarta kilt, trebuie sa vizitezi cel putin trei castele si vei simti ca pestisorul de aur ti-a indeplinit toate dorintele.

foto

Castelul Kilchurn
Primul de pe lista mea nu este faimosul Castel Edinburgh, ci Kilchurn. Sentimentele – pentru ca te vei indragosti indiscutabil de aceasta bijuterie arhitecturala – vor fi amestecate. Romantic si inspaimantator deopotriva, Castelul Kilchurn a fost cladit pe malul lacului Awe, fiind aproape in permanenta inconjurat de o ceata deasa, laptoasa si de un peisaj rupt din cartile de povesti. Magia castelului este data cel mai probabil de completa sa izolare si de istoria pe care o poarta ruinele. Construita de clanul McGregor, cetatea a fost insa cucerita de banda lui Campbell, a carui dominatie a durat mai bine 400 de ani. A devenit cetate guvernamentala in vremea lui Jacobean si a fost abandonata la sfasitul secolului XVIII. Cea mai inspirata priveliste asupra acestui castel este de pe malul lacului Loch Awe, una dintre cele mai salbatice zone ale Scotiei. Pana in anul 2003, singura cale de acces catre cetate era barca. In prezent insa, se poate ajunge de pe drumul national A 85.
Cu o natura inca neimblanzita de om, imprejurimile Kilchurn-ului iti vor taia respiratia si iti vor oferi o experienta unica.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 1-6 octombrie

Castelul Edinburgh
Cel mai cunoscut castel din Scotia este, fara indoiala, Castelul Edinburgh, cladit pe Castle Rock, un vulcan stins. Daca alegerea ta va fi luna august pentru a vizita aceasta tara, nu trebuie sa ratezi parada militara Edinburgh Military Tatoo (care se desfasoara in fiecare seara) sau Festivalul International de Muzica Clasica Edinburgh – supranumit Festivalul de Artificii, care au loc in incinta castelului. Mult mai accesibil decat celelalte castele, Edinburgh se afla chiar in inima capitalei Scotiei si iti poate oferi o priveliste splendida aspra orasului. Cu peste un milion de vizitatori in fiecare an, castelul reprezinta farmecul capitalei scotiene prin incarcatura istorica si prin imaginea sa impozanta care se impleteste perfect cu gradinile si parcurile din jur. Cetatea este cunoscuta ca fiind cea mai nobila din Scotia, datorita numarului mare de familii regale care au locuit-o temporar sau pe termen lung.

foto

Orasul Edinburgh s-a extins pornind de la Castle Rock, care constituia un fel de inima a orasului. Primele case au fost ridicate pe suprafata din fata castelului, care este cunoscuta sub numele de Lawnmarket. Apoi edificiile au continuat sa fie inaltate pe High Street si The Cannongate, catre Royal Palace of Holyrood House. Toate aceste strazi formeaza ceea ce se numeste Royal Mile, zona care a primit acest nume intrucat regii, reginele si alti membri ai caselor regale au parcurs deseori drumul dintre Palatul Holyrood House si castelul Edinburgh trecand pe aceste strazi.

Citeste si:  Prima zi la noul loc de munca

foto

Castelul Tioram
Situat pe o insulita de pe lacul Loch Moidart (cu deschidere la Marea Nordului), drumul spre Castelul Tioram este accesibil doar cand se produce refluxul. „Unul dintre cele mai frumoase locuri din intreaga lume”, cum ii spunea Winston Churchill, castelul este detinut din 1997 de un prosper om de afaceri din Scotia, Lex Brown, care intentioneaza sa reconditioneze batranele ruine si sa transforme cetatea in locuinta sa rezidentiala, iar unul dintre etaje sa devina muzeu. Locuit de lorzi medievali, se spune ca Tioram (se citeste „Cheerum”) are anumite ziduri construite inca din secolul al XIII -lea. Restul castelului a fost ridicat intre secolele XIV si XVI. Cea mai buna priveliste asupra misterului ruinelor si a insulitelor de pe lacul Loch Moidart, o vei avea de pe dealul Dorlinn.

foto

Alte castele enigmatice, in care au trait eroi razboinici si regi laolata, in care s-au sinucis domnite fermecatoare, sau despre care se zice ca vor fi vesnic bantuite de spirite sunt: Eilean Donan, Stirling, Tantallon sau Castelul Culzean.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.