Traditie si istorie la Angkor Wat

Traditie, mister, istorie, misticism, acestea sunt lucrurile pe care le gasesti printre ruinele complexului de temple de la Angkor, marturie a unei istorii zbuciumate si a unei culturi complet diferite de oricare alta. Pentru poporul khmer, Angkor reprezinta mai mult decat ramasitele unui imperiu, mai mult decat un sit arheologic sau o atractie turistica. Angkor le aminteste de ce sunt capabili si este un simbol al independentei khmerilor, poate chiar un simbol al sperantei. Nu degeaba cele cinci turnuri ale celui mai mare dintre temple, Angkor Wat, apar pe steagul Gambodgiei.

Complexul Angkor, pierdut printre padurile cambodgiene, face parte, inca din 1992, din patrimoniul universal UNESCO. Include peste 100 de temple, de marimi diferite, de la o gramada de caramizi in mijlocul unui camp de orez, pana la impresionantul Angkor Wat, despre care se spune ca ar fi cel mai mare monument religios din intreaga lume. Multe dintre templele de la Angkor au fost restaurate si astazi alcatuiesc cel mai important exemplu de arhitectura khmera.

Istoria locului incepe in secolul X, cand Yasovarman I a construit primul templu regal la Angkor. Inca din anul 802, de la incoronarea lui Jayavarman II, Regatul Khmer devenise unul dintre cele mai importante si mai influente state ale Asiei. Abia la inceputul secolului XII, in timpul regelui Suryavarman II, maretia regatului si-a atins apogeul. Tot atunci a inceput constructia maretului templu Angkor Wat, cu turnurile sale inalte de 65 de metri, templu hindus, ridicat in cinstea zeului Vishnu. Se pare ca lucrarile au incetat la moartea regelui Suryavarman si cateva din basoreliefuri au ramas neterminate. In 1177, Angkor a fost atacat si pradat de musulmanii Cham, vechi dusmani ai khmerilor. Cativa ani mai tarziu, khmerii au castigat razboiul si s-au intors triumfatori in Angkor, sub conducerea unui nou rege, Jayavarman VII, care a construit un palat si un nou templu, Angkor Thom, respectiv Bayon, la cativa kilometri de Angkor Wat. In acel moment, Angkor era mai mult decat o regiune a templelor, era cel mai mare centru urban, intinzandu-se pe mai mult de 1500 de kilometri patrati.

Citeste si:  Noul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, considera o prioritate protejarea patrimoniului

Dar, in scurt timp, imperiul khmer a intrat intr-o perioada de declin, care s-a intins pe parcursul a 200 de ani. In 1431, Angkor a fost invadat de siamezi care au pradat orasul si au ucis un numar foarte mare de khmeri. Imperiul Khmer nu si-a mai revenit niciodata, iar Angkor a fost parasit. Din marele oras, nu au mai ramas astazi decat ruinele templelor. Desi existau in jurul lor foarte multe case si palate, acestea nu avea cum sa reziste in timp, caci numai zeilor li se construiau case de piatra, iar oamenii, fie ei si regi, stateau in adaposturi din lemn.

Citeste si:  Noaptea Alba a Fotografiei: expozitii in tot Bucurestiul si o mega-petrecere de final, cu un concert incendiar si multe alte surprize

Astazi, ruinele orasului sunt vizitate in fiecare an de peste un milion de turisti, vrajiti de povestile si atmosfera locului, de arhitectura ruinelor, de frumusetea basoreliefurilor si de exotismul junglei care inconjoara Angkorul.

Angkor Wat, templul construit la inceputul secolului XII, este astazi folosit de budisti si, desi a fost recent restaurant, nu poti sa nu te intrebi cum de mai este inca in picioare dupa atatea sute de ani. Templul a fost construit pentru a reprezenta Muntele Meru, casa zeilor in mitologia hindusa. Cele cinci turnuri in forma de ananas care alcatuiesc templul propriu-zis sunt inconjurate de un sant cu apa lat de aproape 200 de metri, un zid dreptunghiular cu laturile de 1300, respectiv 1500 metri, inalt de 4,5 metri si inca trei ziduri de dimensiuni mai mici. Peretele exterior inconjura nu numai templul, ci si palatul regal, din care astazi nu a mai ramas nimic. Toate zidurile interioare sunt decorate cu basoreliefuri ce infatiseaza scene de legenda, de razboi sau din viata de zi cu zi.

La fel de maret este si al doilea templu, Bayon, aflat in centrul complexului de ruine. Construit la sfarsitul secolului XII, Bayon difera ca arhitectura fata de Angkor Wat. El este inconjurat de un sant cu apa si de un zid imens din piatra in interiorul caruia se intra prin patru porti uriase, dupa ce se strabat aleile flancate de statui gigantice ale zeilor. Bayon are forma unei piramide compusa din 54 de turnuri, dar ceea ce impresioneaza cel mai mult sunt cele 200 de statui uriase reprezentand figuri omenesti. Zidurile sunt decorate cu sculpturi reprezentand scene din razboaie sau din mitologie.

Citeste si:  Festivalul OST FEST din 15-17 iunie 2012 se muta la Romexpo!

La cativa kilometri de Angkor, se afla orasul Siem Reap, un oras mic, dar cochet, care s-a dezvoltat mult in ultimii ani, datorita turismului. Aici turistii isi stabilesc „cartierul general”, caci Angkorul nu se poate vizita in cateva ore, cel mai adesea fiind nevoie de doua-trei zile.

In drumul catre Angkor, nu poti sa nu observi frumusetea Cambodgiei, o tara cu istorie zbuciumata, macinata de saracie, dar plina de peisaje care iti taie rasuflarea. Din inima junglei, pana la plajele exotice, natura nu seamana cu nimic din cei ai vazut vreodata, cultura este un amestec intre cea locala, asiatica si cea franceza (Cambodgia a fost colonie franceza), iar contraste intre lux si saracie, intre frumos si urat, intra rau si bine gasesti la tot pasul, atat pe strazile oraselor, cat si in muzee sau monumente istorice.


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.