fbpx

Traditii in contemporaneitate: corespondente

Muzeul National al Taranului Roman si Muzeul de Arta Comparata din Sangerz-Bai organizeaza in perioada 21 septembrie – 14 octombrie 2012, expozitia Traditii in contemporaneitate: corespondente.

Expozitia incearca sa aduca in fata publicului exigent al Muzeului National al Taranului Roman, atat reprezentarea vechii civilizatii romanesti (din colectia proprie si din cea a Muzeului de Arta Comparata din Sangeorz – Bai), cat si interpretarile inspirate ale unor artisti contemporani, care au incredintat lucrarile lor muzeului bistritean. Curatorii expozitiei – Monica Morariu si Maxim Dumitras – au incercat sa puna fata in fata obiectele selectate, fara sa forteze comparatii, lasand metalul si fibra vegetala sa vorbeasca de la sine. Prin ceea ce au facut, ei si toti cei care au adus laolalta colectiile celor doua muzee, au ridicat un monument culturii romanesti. Probabil ca este un monument la fel de efemer ca atatea altele, dar este unul care, sper, va lasa o urma in mintile si sufletele celor care vor incerca sa ii strabata intelesul.

Citeste si:  Muzeul National al Taranului Roman a primit distinctia GADIF, in semn de recunoastere a contributiei sale la promovarea limbii franceze in Romania

Artistul Maxim Dumitras mediteaza activ asupra spatiului caruia ii deconspira multidimensionalitatea – si nu tridimensionalitatea, negociaza cu golul, sculptand in aer, reface, in transa individuala, produse bizare ale memoriei colective, de la cosnitele de nuiele pana la nazuinta lemnului pentru foc de a-si atinge transcendenta prin depasirea autodevoaratoarei sale functii combustive, adica se comporta exact ca un artist in plin exercitiu al functiunii, dar, in paralel, creatia sa capata accentele rare ale unicitatii.

Citeste si:  Sambata, coloram si ne jucam la Libraria Bastilia!

Integrand, asadar, in procesul artistic propriu, si mediul insusi, creatia colectiva, reflexele de viata, traditia, imaginea despre sine a colectivitatilor traditionale, experienta cotidiana si evaziunea in ritualurile si ceremonialurile festive, Maxim Dumitras restituie creatiei artistice sensul ei originar, fondator.

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 20 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Foaier.

Citeste si:  Elizabeth Taylor internata

Expozitia va putea fi vizitata la Sala Foaier, pana in 14 octombrie, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00 (luni este inchis).

Pret bilet: 6 lei – adulti / 1,5 lei – elevi, studenti, posesori de Card Euro 26 / 3 lei – pensionari

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.