Trupa lui Sandorica Ciurcui din Soporu de Campie (judetul Cluj)

Miercuri, 19 septembrie, ora 20.00
Muzeul National al Taranului Roman

Sandorica este fiul respectatului ceteras rom Sandor Ciurcui, vestit cu vreo doua decenii in urma in intreaga Campie a Transilvaniei. Pe atunci satenii il arvuneau pentru petreceri cu cel putin un an inainte de evenimente. Cam tot pe atunci Sandor canta in concertele de la Muzeul Taranului, impreuna cu cei doi fii, fratele, nepotii de frate si Vasile Soporan, cantaret roman si bun prieten din satul vecin Frata.

Anii au trecut. Sandor a pierit, iar la putina vreme s-a stins si o parte a familiei sale. Dupa o indelunga si dezamagitoare escapada americana, fiul sau cel mare, Sandorica, a revenit insa la Soporu si s-a hotarat sa reconstruiasca trupa si totodata prestigiul tatalui sau. El este cel care, alaturi de Vasile Soporan, de varul Iuliu Gheti si de noul lor coechipier Covaci Babut, ne vor delecta astazi cu cea mai nobila muzica de pe Campie.

Citeste si:  Targul iconarilor si al mesterilor cruceri 2014

Repertoriul trupelor (sau bandelor) de ceterasi de pe Campie include suite de melodii de joc, cantari pastorale (printre care Ciobanul care si-a pierdut oile), cantari de nunta, cantece lirice mai vechi (numite hori [sing. hore] sau doine), cantece moderne de joc. Capodoperele muzicale ale regiunii sunt melodiile din categoria numita Romaneste: Romaneste de preumblat, Romaneste de invartit si Romaneste de ponturi, piese care se executa in aceasta ordine la inceputul petrecerilor cu joc, atunci cand dansatorii barbati deambuleaza lent, isi aleg partenerele (de preumblat), incep sa le roteasca (de invartit), iar apoi executa alaturi de ele figuri coregrafice tipic masculine, unele din ele de mare virtuozitate (de ponturi).

Citeste si:  Horoscopul lunii iulie

Continutul concret al concertului a fost lasat la latitudinea interpretilor: dupa numeroasele spectacole pe care le-au sustinut impreuna, in anii 90, in prestigioase teatre din Franta si Elvetia, Sandorica Ciurcui, Vasile Soporan si Iuliu Gheti cunosc prea bine uzantele!

Interpretii:
Vasile Soporan: glas (hori si strigaturi), dans
Sandorica Ciurcui: cetera (vioara)
Iuliu Gheti: contra (viola)
Covaci Babut: gordon (contrabas)

Citeste si:  Laureatul premiului Nobel pentru literatura indeamna oamenii sa continue sa citeasca romane

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.