fbpx

Tunisia – El Jem & Sfax

Please select a featured image for your post

Daca alegeti sa petreceti un sejur in Tunisia, ar fi pacat sa stati toata perioada la hotel, chiar daca sunteti cazati in regim all-inclusive si nu va lipseste nimic. Poate ca e greu sa dati tolaneala la soare intr-un sezlong pe e excursie destul de obositoere de 2 zile, dar merita din plin, pentru ca vedeti cateva din marile atractii turistice ale Tunisiei.

Prima zi a excursiei in desert
Excursia de doua zile in Sahara debuteaza dimineata foarte devreme, imediat dupa micul dejun (pe care il veti putea servi mai repede in caz ca plecarea in excursie este foarte matinala). Plecarea de la hotel e in jurul orei 5 dimineata, cand ghidul va va lua de la hotel cu un autocar. Dupa ce sunt stransi turisti de la toate hotelurile din zona, se porneste spre primul popas – El Jem.

El Jem – amfiteatru roman in Tunisia
In localitatea El Jem, destul de prafuita si saracacioasa la prima vedere, se afla unul dintre punctele turistice majore ale Tunisiei: amfiteatrul roman, care e absolut impresionant. Avand o dimensiune apropiata de cea a coloseumului de la Roma, amfiteatrul de la El Jem este insa mult mai bine pastrat – ii lipseste o singura parte din perete, datorita bombardamentelor arabe de la 1600-1700. Ghidul ne-a povestit ca in timpul razboaielor arabo-berbere ne-a povestit ca berberii s-au refugiat in amfiteatru ca sa se opuna dominatiei arabe. Arabii au incercat sa patrunda in amfiteatru, insa au esuat, asa ca singura solutie era sa astepte ca berberii sa ramana fara provizii si sa se predea. Insa, dupa 40 de zile in care nici un berber nu a parasit amfiteatrul, berberii i-au „bombardat” pe arabi cu peste proaspat, in semn de sfidare. Arabii au realizat ca berberii comunica cu Marea Mediterana prin canale subterane. Drept raspuns, arabii au distrus un perete al amfiteatrului si i-au nimicit pe berberii refugiati in el.

Citeste si:  The Times a realizat ghidul celor mai interesante bloguri in limba engleza

El Jem s-a pastrat atat de bine in ciuda conditiilor climaterice din desert. Ce insa nu a reusit sa strice vantul si nisipul, au stricat oamenii. Legenda spune ca multa vreme, localnicii puneau in fundatiile caselor lor pietre din peretele amfiteatrului de la El Jem, considerand ca ii feresc de serpi si deochi. De asemenea, pietre de la El Jem au fost folosite la constructia moscheei de la Kairouan.

De ce intr-o colonie nu tocmai importanta, cu o clima total neprielnica, s-a investit in construirea unui amfiteatru de asemenea anvergura? Raspunsul ar fi ca regiunea a fost una deosebit de prospera, datorita plantatiilor de maslini. In conditiile in care, la vremea respectiva orasul nu avea mai mult de 20 de mii de locuitori, amfiteatrul are o capacitate de 40 de mii de locuri si cel mai rapid sistem de evacuare. Pietrele cu care a fost construit El Jem au fost aduse de la 30 de km departare.

Orasul Sfax – a doua oprire a excursiei
Dupa El Jem, urmeaza o calatorie de cca o ora spre orasul Sfax, un drum foarte placut, care trece printre plantatiile de maslini si curmale, printre eucaliptii si rodii. E intr-adevar un drum deosebit. Orasul Sfax, al doilea ca marime din Tunisia (are aproximativ 400.000 de locuitori) nu este o destinatie turistica. Desi are o multitudine de hoteluri si restaurante, acestea sunt destinate oamenilor de afaceri si comerciantilor. Locuitorii din Sfax sunt cunoscuti drept cei mai buni comercianti ai Tunisiei. De asemenea, orasul Sfax are si cea mai mare Universitate din Tunisia, mai apreciata decat cele doua din capitala Tunis. Cumparaturile in Sfax sunt o placere – tocmai pentru ca se adreseaza tunisienilor si nu turistilor – magazinele au marfa mai ieftina decat in statiunile turistice si de mai buna calitate. Preturile sunt fixe, nu trebuie sa va targuiti, iar in bazar va puteti plimba nestingheriti, fara a fi acostat la fiecare pas de cate un negustor.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti, ca sa-ti spun ce vin ti se potriveste
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.