fbpx

Turism comemorativ: ruta nesfarsita a Titanicului

O suta de ani fara Titanic. Sau cu el pe fundul Atlanticului. La 14 aprilie 1912, noaptea, mareata nava, plecata din portul englez Southampton, si-a intrerupt pe vecie calatoria catre portul american New York izbindu-se de partea nevazuta nici pe timp de zi a unui ghetar. La un secol de la cel mai cunoscut naufragiu din istoria lumii, ruta Titanicului va fi refacuta si – in caz ca nu se va mai petrece vreun eveniment nedorit – dusa pana la capat.

La 8 aprilie 2012, din Southampton va pleca nava Balmoral. Titanicul a pornit pe primul si ultimul sau drum in 10 aprilie. Balmoral si-a propus ca la data naufragiului sa ajunga in locul unde el s-a petrecut, si pentru asta ii sunt necesare doua zile in plus: un secol de tehnologie n-a facut din Balmoral un vas mai rapid decat Titanicul.

1309 pasageri vor lua parte la croaziera, exact cati se imbarcasera pe Titanic. Vor avea la dispozitie peste 600 de cabine. In functie de categoria cabinei, croaziera costa intre 3350 si 5995 de lire sterline de persoana. O nimica toata! Expertii financiari au stabilit ca, in ziua de azi, costul unui bilet la clasa intai pe Titanic ar fi insemnat 70.000 de dolari! In afara cazarii pentru 12 nopti, din banii astia mai beneficiezi de toate mesele si gustarile servite, suc, ceai, cafea, acces la sala de fitness si piscina, participarea la conferinte si dezbateri la care vor fi prezenti inclusiv urmasii pasagerilor de pe Titanic.

Citeste si:  EUROPAfest 2013 lanseaza primul eveniment Bucharest International Jazz Competition | 18 – 25 mai 2013 100 % jazz factory

Inapoierea cu avionul de la New York la Londra intra si ea in pret.
Croaziera pe Balmoral isi propune sa ofere, pe cat posibil, conditiile de pe Titanic. Vine in plus cu piscine, jacuzzi si cazinou; in rest, meniul il va copia pe cel din urma cu un secol, decorurile incercand si ele sa tina pasul cu vremea de mult trecuta. Apropo de meniu: in seara de 14 aprilie 1912, inainte de ciocnire, care s-a produs la ceasurile 23.20, masa a avut 11 feluri de mancare. Bucatarul-sef, francez, era cel mai bine platit dupa capitan si, spre deosebire de capitan, avea sa se si bucure de banii castigati, scapand cu viata.

Titanicul era un sat plutitor, si vorbim de oamenii care il populau, nu de modul in care isi petreceau ei timpul: 2228 de pasageri si membri ai echipajului. Dintre ei, au supravietuit 705, cati au incaput in barcile de salvare, in special femei si copii. (N-am gasit informatii privind barcile de salvare pe care Balmoral le detine la bord.)
Fiind o magaoaie de peste 45.000 de tone, Titanicul continea spatii pe care putina lume si-ar fi imaginat, la vremea aceea, ca le poate contine o nava. Avea sala de gimnastica, de exemplu. In premiera mondiala, femeilor le-a fost permis sa faca sport, in public, laolalta cu barbatii. Imbracate obligatoriu in rochie, ele puteau folosi calul electric, camila electrica, simulatoarele de bicicleta si canoe.

Cu siguranta ca, in noaptea de 14 spre 15 aprilie 2012, orchestra isi va face meseria pe puntea vasului Balmoral. Una dintre cele mai emotionante povesti legate de Titanic este aceea a sefului de orchestra, englez, care, cand nava lua apa vertiginos, si-a scos oamenii pe punte si, ca sa induca aparenta normalitatii si sa alunge panica, au cantat pana ce apa a maturat puntea. Trupul fara de viata al sefului de orchestra a fost gasit, iar la inmormantarea sa a participat mai multa lume decat popualatia asezarii lui natale.

Citeste si:  O destinatie de week-end: Pestera Ialomitei

Daca randurile de mai sus le-ati citit din curiozitate, e foarte bine. Daca ele v-au aprins dorinta calatoriei descrise, avem sa va dam o veste tare trista. Nu, nu e prevazuta repetarea scenariului prin scufundarea navei: locurile de pe Balmoral sunt toate ocupate. Ar ramane varianta croazierei retur, New York – Southampton, lipsita insa de comemorarea a fix o suta de ani la locul tragediei. Asta e situatia, noi sa fim sanatosi. Ba nu, mai bine s-avem noroc, fiindca, vorba aia, sanatosi au fost si oamenii de pe Titanic…

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.