Turismul carpatin pe cele mai inalte culmi: Tatra

Ca si Alpii, Carpatii nu se intind pe teritoriul unei singure tari europene. Cel mai inalt sector din Carpati, muntii Tatra, se afla la granita dintre Slovacia si Polonia, in cea mai mare parte pe pamantul primei tari. Aici s-au adunat toate varfurile care depasesc 2.600 de metri in altitudine, in frunte cu Gerlachovsky – 2.655 m. Cu 111 metri mai mult decat superlativul carpatin romanesc, Moldoveanu. Nu pare cine stie ce diferenta, dar ia urcati scarile unui bloc de zece etaje, care abia daca masoara 30 de metri, si mai vorbim…

Din Bucuresti in omologul sau slovac, Bratislava, ajungeti cel mai iute luand avionul pana la Viena si de acolo, pentru inca 60 de kilometri, trenul rapid (poate de aceea exista si echipa de fotbal Rapid Viena) catre Bratislava. Cu masina proprie, din Bucuresti pana-n Bratislava sau pana-n Tatranska Lomnica, statiunea cea mai importanta din muntii Tatra, care ne intereseaza pe noi, sunt 1.000 de kilometri. Pentru romanii din nord-vestul Romaniei, muntii Tatra sunt mai apropiati decat cei ai Dobrogei, de exemplu. Unde pui ca sunt si mult mai inalti!

Citeste si:  Israel, pamantul fagaduintei

foto

Vara, cand schiorii se orienteaza poate catre emisfera sudica a globului, in muntii Tatra putem, ca-n orice munti, sa facem alpinism. Nu suntem profesionisti, n-avem aptitudini? Dam un ban – Slovacia a adoptat moneda Uniunii Europene, euro – si urcam cu telegondola, cu telefericul… Totul functioneaza perfect, nu vezi cozi la bilete, la urcarea in cabinele suspendate. La altitudini de 2.500 de metri gasesti amenajate barulete de unde admiri panorama.

Parcul national Pieniny, in dreptul satului Cerveny Klastor, contine aproape 10 kilometri din defileul raului Dunajec, pe care te poti plimba cu barca intr-un rarisim decor – un lant de stanci calcaroase. Nu doar opere ale naturii se afla aici. Manastirea fortificata Carthusian, acum muzeu, dateaza din secolul al XIV-lea.

Citeste si:  Manager resurse umane

foto

Peste 100 de lacuri glaciare se afla in aceasta parte a Carpatilor. Chei, defileee, pesteri, cascade… Daca apa rece de munte e mult prea uda sau cine stie cum o mai fi, aveti alternativa: Aquacity. Vaticanul e stat in stat, Aquacity-ul e oras in oras. In Poprad se gaseste el, la 15 km de Tatranska Lomnica. Numeroase hoteluri sau pensiuni din aceste doua localitati includ in tariful de cazare o reducere de 15-30 % pentru accesul in Aquacity Poprad (pretul intreg e de 16,5 euro de persoana), unde ai orice fel de bazin doresti, olimpic sau cu apa termala, acoperit sau in aer liber.

Multe tabere de elevi se organizeaza in Tarta, vin copii si adolescenti din toata Europa. Vin si parinti ai lor. Sporturi sunt si de iarna, si de vara: exista trasee pentru ciclism, terenuri de tenis si de golf, se practica vanatoarea si pescuitul sportiv. Si, desigur, Tatra te asteapta sa faci ce face la munte un om fara aptitudini sportive deosebite: drumetii. Traseele sunt marcate ireprosabil.

Citeste si:  Cele 3 elemente motivationale: compania, colegii si banii

foto

Pensiunile, vilele, hotelurile sunt de toate categoriile, avand insa in comun, indiferent de numarul stelelor, promptitudinea personalului si curatenia. Cazarea porneste de la 15 euro de persoana pe noapte; un pret mediu, pentru trei stele, ar fi cam de 25 de euro, incluzand micul dejun si cina. Nu iti ofera aer conditionat pensiunile si cele mai multe hoteluri din muntii Tatra, insa or avea si ei dreptate: daca tot ai venit la un asa aer curat, de ce sa nu tii fereastra deschisa?


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.