fbpx

Ubuntu, eficient si gratuit

Editoarele de text, playerele video sau audio gratuite nu mai sunt demult o noutate. Dar un sistem de operare complet si total gratuit, atat pentru utilizatorii casnici, cat si pentru companii, este inca ceva inedit. Din fericire, asa ceva chiar exista. Numele lui este Ubuntu.
Ubuntu este, asa cum am spus, un sistem de operare gratuit bazat pe Linux. Adversarii lui Microsoft au de ce sa se bucure: se pot descurca si fara Windows, Office, Internet Explorer sau MediaPlayer. Numele ciudat pe care il poarta aplicatia provine din limba Zulu si inseamna „umanitate” sau „o persoana este o persoana numai prin alti oameni”.

Scopul celor care lucreaza la Ubuntu este sa ofere utilizatorului obisnuit un sistem de operare stabil, up-date-at permanent, orientat in special catre uzabilitate si usurinta instalarii. Ubuntu este cea mai populara distributie Linux din lume. 30% din calculatoarele desktop cu Linux folosesc Ubuntu. Si nici nu e de mirare, fata de celelalte distributii Linux, Ubuntu are o interfata intuitiva, prietenoasa, care nu ar trebui sa puna probleme cuiva care foloseste deja Windows. Nu ai nevoie sa stii coduri complicate ca sa-l folosesti. Pur si simplu, dai click pe icon-uri, ca si in Windows.

Citeste si:  Transport Gratuit, Cupon Cadou si Happy Hours!

Ubuntu este si va fi intotdeauna gratuit si contine tot ce ai nevoie pentru a folosi calculatorul, fara a simti lipsa Windows-ului, adica : un editor de imagini mult mai avansat decat Paint – GIMP, un browser web – Firefox, un pachet tip office – Open Office – o mesagerie instanta – Pidgin, cateva jocuri de carti si puzzle, dar si un firewall.
Sistemul de operare este produs de Canonical Ltd., companie ce apartine lui Mark Shuttleworth, un excentric om de afaceri sud-african, cunoscut si ca al doilea turist in spatiu. Desi nu vinde Ubuntu, ci il ofera gratuit, Canonical castiga bani din suportul pentru utilizatorii Ubuntu, suport care se plateste.

Citeste si:  Irinel, caveler templier

Ubuntu este actualizat de doua ori pe an, o data la sase luni, iar numarul versiunii este dat de anul si luna lansarii. Prima versiune nu a fost 1.0, ca la programele obisnuite, ci 4.10, de la 2004, luna octombrie.

Cum poti avea Ubuntu? E foarte simplu. Poti sa-l descarci direct de pe pagina web dedicata, Ubuntu.ro, sau sa ceri un CD gratuit. Prin serviciul ShipIt, Canonical trimite CD-urile cu Ubuntu oriunde in lume, fara sa ceara niciun ban. CD-ul primit il poti folosi pe cate calculatoare vrei si il poti imprumuta cui vrei.

Partea cea mai frumoasa este ca primesti un Live-CD, adica un CD de pe care se poate rula sistemul de operare, fara a fi instalat. Astfel poti sa testezi Ubuntu si sa vezi daca te descurci cu el, fara a fi nevoie sa renunti la sistemul de operare actual. Pentru cei care migreaza de la Windows la Ubuntu, exista un Migration Assistant care ii ajuta sa importe din Windows semnele de carte, wallpaper-ul si alte setari necesare.

Citeste si:  Controversatul film "Ingeri si demoni" va avea premiera, in Romania si SUA, pe 15 mai

Nici comunitatea Ubuntu din Romania nu a stat degeaba. Utilizatorii au la dispozitie Kiwi Linux, creat special pentru incepatorii romani. Kiwi este si va fi intotdeauna gratuit, iar trecerea de la el la Ubuntu se face usor si rapid. Kiwi Linux are interfata in limba romana si maghiara, utilitare necesare abonatilor Romtelecom si RDS, codecuri pentru muzica si filme.

Nu iti ramane decat sa-l comanzi pentru a economisi bani si a scapa de grija soft-urilor piratate.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.