fbpx

Un alt gen de film

Please select a featured image for your post

Pentru cei mai multi dintre noi, filmul inseamna un mijloc de relaxare, si uitam adesea ca el poate fi si altceva, in speta un mijloc de informare. Da, filmele nu sunt numai horror, fantasy, drama, comedy sau romance, ci pot fi adevarate pilde despre existenta. Va mai amintiti despre documentare? Probabil ca da, insa in ultima perioada termenul a fost atat de rar folosit, incat am ajuns sa il legam cel mai adesea de anumite canale de televiziune, pe care ne oprim doar atunci cand nu avem altceva mai bun pe canalele “la moda”. Filmul documentar e insa unul dintre cele mai vechi genuri, datand de la inceputul secolului trecut. De atunci si pana acum, documetarele au incercat intotdeauna sa surprinda realitatea, asa cum se prezinta ea ochiului liber, sau mai degraba ochiului avizat al oamenilor de stiinta sau sociologilor. Robert Flaherty e poate unul dintre cele mai cunoscute nume in materie de documentare din epoca de inceput. Ideile sale, preluate si adapatate timpului modern, s-au transformat in adevarate principii ale documetarului zilelor noastre. Astfel, titluri ca Nanook of the North sau Moana reprezinta bazele genului, cel putin pentru cunoscatori.
Citeste si:  Pestera Ursilor si alte minuni ale Bihorului
Desigur, documetarele au cel mai adesea un scop informativ, insa modul de abordare a problemei pe care o studiaza e cel mai adesea punctual de atractie a unui documentar ulterior delacarat ‘valoros’.
Timpurile moderne au adus in prim plan un numar destul de redus de astfel de filme, desi Academia Americana are inca un Oscar dedicate genului. Cum arata insa documetarele moderne? Simplu, producatorii au adapatat cu mai mult sau mai putin succes modelul ‘reality show’ si incearca sa faca din asta un nou mod de creatie. Desigur, unele incercari s-au bucurat de succes, in vreme ce altele, desi s-au vrut a fi inovatoare, au sfarsit prin a primi critici negative. In categoria documentarelor nu foarte inspirate s-ar situa cele create de Michael Moore. Desi a castigat un Oscar pentru documentarul Bowling for Columbine, ce prezenta intr-o noua lumina incidentul tragic din colegiul Coumbine, in care doi adolescenti pasionati de jocuri de calculator s-au omorat colegii si s-au sinucis. Totusi, calitate documentarului in sine a fost indelung criticata, mai ales pentru neveridicitatea unor fapte enuntate, precum si pentru nuanta pur subiectiva a unor afirmatii. Alte documentare, ca Supersize Me, The Big One, Roger and Me, sau Stupid White Men se incadreaza in aceeasi categorie a subeictivismului care nu isi are deloc locul intr-un documentar. Mai mult, unele dintre asa-zisele documentare ale lui Michael Moore ar putea lesne fi categorisite drept ‘narcisite’, fiind de fapt povestile unor calatorii personale. Fahrenheit 9/11 departe de a fi o cronica obiectiva a evenimentelor ce au zguduit lumea, e in fapt o bataie de joc la adresa prea putin inocentului presedinte Bush jr.
Citeste si:  Lenjerie intima. O istorie. Cum au aparut sutienele, chilotii si alte nebunii
De partea celalta insa, exista totusi filme documentare care pot fi vazute cu o reala placere, ba mai mult, pot contribui la desavarsirea culturii generale proprii. March of the Penguins o productie franceza ce a primit premiul Oscar, e un documentar socant si sensibil in acelasi timp, insa respectnad cu strictete regulile profesionalismului in materie de documentare.
Citeste si:  Contraoferta din partea actualului angajator
In fine, celebrul An Inconvenient Truth, creat si produs de fostul candidat la presedentia Americii, Al Gore, e un model in materie de documentar american. Dincolo de latura politica implicita, documetarul reuseste sa atraga prin justetea opiniilor precum si prin rationamentele argumentate solid. Un alt documentar pare insa sa fi detronat cele doua preferate ale publicului avizat in ultimii ani. Voices of Iraq, desi realizat cu cativa ani in urma, reuseste sa adune din ce in ce mai multe incasari in vanzarile de profil. Motivul? Americanii, si nu numai, au incetat sa mai vada intr-un film documentar o simpla poveste insotita de imagini. Filmul documentar creeaza acum opinii, ofera informatii ce altfel ar fi probabil inaccesibile, lasand in urma imagini greu de uitat, si cu siguranta dorinta de a cunoaste mai mult.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.