Un miliardar rus fost agent KGB a cumparat cotidianul britanic Evening Standard

Miliardarul Aleksandr Lebedev, fost agent KGB, a cumpărat o participaţie majoritară în cotidianul Evening Standard, a anunţat compania-mamă ce deţine ziarul, conform AFP.

Evening Press, o companie deÅ£inută de miliardar ÅŸi de fiul său, Evgheni Lebedev, va deÅ£ine o participaÅ£ie majoritară în cotidianul ce se confruntă cu probleme financiare. TranzacÅ£ia va fi încheiată pentru „o sumă simbolică”, a anunÅ£at compania ce deÅ£ine ziarul, Daily Mail & General Trust. Aceasta va păstra 25% din acÅ£iuni.

Această tranzacÅ£ie va constitui un pas uluitor în istoria presei britanice – prima dată când un fost membru al unui serviciu de informaÅ£ii străin va avea un ziar britanic. Lebedev a declarat anterior pentru MediaGuardian.co.uk că citeÅŸte Evening Standard ÅŸi alte ziare britanice de când era un tânăr spion la ambasada sovietică din Londra, la sfârÅŸitul anilor ’80.

Citeste si:  Romanian Fashion Week 2008

„Trebuia să citesc fiecare ziar. De aceea eram acolo. Trebuia să citesc Financial Times, Guardian, Standard ÅŸi Daily Mail. Evening Standard era un ziar foarte bun, având câţiva jurnaliÅŸti absolut străluciÅ£i”, a spus Lebedev.

Vânzarea Evening Standard unui fost spion rus a fost probabil discutată la cel mai înalt nivel al guvernului şi intervine după trei ani de relaţii tensionate între Londra şi Moscova, în urma asasinării în 2006 a fostului agernt KGB Aleksandr Litvinenko, la Londra, şi în urma refuzului Kremlinului de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, presupusul criminal.

În Rusia, Lebedev este considerat o figură de semiopoziţie, care a fost de mai multe ori în conflict cu Vladimir Putin. În 2003, el a candidat, fără succes, împotriva primarului Moscovei, Iuri Lujkov, susţinut de Kremlin. De asemenea, Lebedev este coproprietar al ziarului Novaia Gazeta, una dintre puţinele surse de opoziţie din mass-media rusă.

Citeste si:  Un proiect impresionant de publicitate indoor: Romtelecom - Clicknet branduieste intreg patinoarul din AFI Palace Cotroceni

Lebedev a declarat că nu intenÅ£ionează să se amestecte în politica britanică, dacă va deveni patronul ziarului. „InfluenÅ£a mea va fi aproape zero”, a spus el. ÃŽnsă, este de la sine înÅ£eles că direcÅ£ia editorială a cotidianului se va schimba. Ziarul va fi mai puÅ£in sub influenÅ£a Daily Mail, sugerează sursele, ÅŸi nu va reflecta neapărat linia editorială de dreapta a Daily Mail. Probabil va continua să-l susÅ£ină pe Boris Johnson, primarul conservator al Londrei, potrivit surselor.

Miliardarul rus vrea să înfiinţeze un nou organism editorial şi managerial pentru Evening Standard. El ar putea include personalităţi ca Mihail Gorbaciov,Tony Blair, Jacques Cirac şi editori de marcă ruşi.

Citeste si:  Dictatorul Franco avea un singur testicul, potrivit nepoatei urologului sau

ÃŽnainte de declanÅŸarea crizei, Forbes îl lista pe miliardar pe locul 39 în topul 100 al miliardarilor ruÅŸi, cu o avere estimată la 3,1 miliarde de dolari. El spune că averea sa este de 2,5 miliarde. Lebedev deÅ£ine una dintre cele mai mari bănci private din Rusia, 30% din acÅ£iunile Aeroflot – compania aeriană de stat a Rusiei – precum ÅŸi acÅ£iuni la un restaurant din Londra ÅŸi la un hotel de lux din Italia.

„ÃŽn ce mă priveÅŸte, cumpărarea Evening Standard nu are nicio legătură cu a câştiga bani. Sunt multe alte moduri de a face bani. Acesta este o modalitate bună de a risipi bani”, declara Lebedev, pentru Guardian.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.