Un tanar scriitor continua povestea adolescentilor lui Salinger, acum pensionari

John David California, american de origine suedeză, provoacă cititorii la un exerciÅ£iu de lectură mai puÅ£in obiÅŸnuit, imaginându-ÅŸi, sub titlul „60 Years Later Coming Through The Rye” („De veghe în lanul de secară, după 60 de ani”), unde ÅŸi ce au au ajuns astăzi personajele lui Salinger.

Tânărul scriitor de 32 de ani, fan al lui Salinger, ÅŸi-l închipuie pe Holden Caufield, adolescentul exaltat din romanul „De veghe în lanul de secară”, ajuns astăzi pensionar într-un azil de bătrâni. Romanul lui începe de acolo de unde Salinger a pus punctul final, într-o casă ce seamănă cu un spital psihiatric: „Deschid ochii ÅŸi, aÅŸa, mă trezesc. Bănuiesc că e foarte devreme, dar trebuie să fie încă mijocul nopÅ£ii. Este atât de întuneric, încât cu greu îmi pot vedea mâinile în faÅ£a feÅ£ei”.

Citeste si:  Depeche Mode nu va canta la Atena nici miercuri seara

Se spune că David California ar fi găsit romanul lui Salinger într-o cabană din Cambodgia şi, astfel, s-a născut ideea de a continua povestea care a devenit manifestul adolescenţilor americani. Însuşi Salinger devine personaj în continuarea propriei plăsmuiri, intervenind în pielea unui autor nedumerit, care nu ştie ce să facă din eroul lui.

Este puÅ£in probabil ca Salinger, care a refuzat toată viaÅ£a să-ÅŸi dea acceptul pentru ecranizarea romanului său, să aprecieze gestul, în cele din urmă literar, al mai tânărului California. „Poate se va supăra, dar sper că va fi încântat”, declară, nonÅŸalant, California, citat de „The Guardian”. Până acum, cititorii pasionaÅ£i ai lui Salinger au taxat gestul, lansând un apel la boicotarea apariÅ£iei cărÅ£ii.

Citeste si:  Lansarea volumului Scara la cer de Carolina Ilica

Acesta nu este primul ÅŸi singurul experiment literar legat de romanul „De veghe în lanul de secară”, care a cunoscut ÅŸi o inedită versiune „feminină”, romanul „prep”, de Curtis Sittenfeld, editat ÅŸi în limba română, la Polirom. „prep” este romanul de debut al tinerei scriitoare Curtis Sittenfeld, născută în aceeaÅŸi zi cu Salinger, ÅŸi a constituit senzaÅ£ia anului 2005 în Statele Unite ale Americii.

Citeste si:  Tudor Chirila a dat in mintea copiilor!

Cu toate că, din 1970, lui Salinger nu i-a mai apărut, practic, nicio carte, romanele care l-au consacrat sunt reeditate şi au vânzări de până la 250.000 de exemplare pe an. Convingerea că autorul scrie, deşi nu publică, a fost insuflată de fosta sa iubită, care povesteşte că 15 manuscrise sunt încuiate în seiful scriitorului, care scrie fervent. Din 1953, J. D. Salinger locuieşte retras, la Cornish, New Hampshire.

Continuarea romanului lui Salinger, dedicată „celui mai rău mincinos patologic pe care l-aÅ£i văzut vreodată”, după cum spune autorul, este prevăzută să apară pe 25 iunie, în Marea Britanie.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.