Uzbekistan, pamantul Dinastiei Timurida

Please select a featured image for your post

Uzbekistan sau Republica Uzbekistan e situata in Asia Centrala si se invecineaza cu Kazahstanul la vest si nord, cu Kargazstanul si Tadjikistanul la est si cu Afganistanul si Turkmenistanul la sud. Uzbekistanul e format din doua mari zone geografice: in vest, Campia Turanului, in mare parte desert din pietris, Desertul Kazal-Kum, iar in est relieful creste progresiv pana la granita cu Kargastanul, unde se afla Muntii Tian San. In partea vestica a Uzbekistanului se afla Lacul Aral, candva a patra intindere intracontinentala de apa din lume. Orasul Samarkand, a fost supranumit de catre istorici si poeti Roma din est, datorita moscheelor, medreselor si cladirilor impunatoare, bogat decorate. Acesta este cunoscut inca de acum 1400 de ani, fiind numit de vechii greci Marakanda, fiind renumit datorita campiei roditoare Zarashon, numita de greci Polytimetos. In anul 1925, orasul a devenit capitala Uzbekistanului, insa in 1930 aceasta a fost mutata la Taskent.
Citeste si:  The Imaginarium of Dr. Parnassus – omagiu scenei
Aici pot fi vazute numeroase obiective turistice precum: Mormantul lui Tamerla, construit din marmura si jad pentru a comemora Dinastia Timurida, Bazarul, Moscheea Bibi-Kanum, care se presupune ca a fost construita de catre Tamerlan in cinstea sotiei sale de origine chineza, Observatorul astronomica a lui Ulug Bek, nepot al lui Tamerlan si unul dintre cei mai de seama astronomi din aceea perioada si Shakh-i-Zinda, un complex format din mausoleuri ce dateaza din sec XIV.
Capitala tarii, se afla in Taskent, cel mai mare oras din Asia Centrala. Acesta e cunoscut sub numele actual inca din sec X, insa pana in sec XIX a facut parte din diferite state central-asiatice, fara a fi insa un oras foarte important. In present Tasknet este un important centru economic si cultural, gazduind numeroase muzee, institutii de arta si invatamant superior, teatre si monumente de arhitectura din sec XVI si XIX.
Citeste si:  Companii private
Orasul este caracterizat printr-o diversitate arhitecturala, cu constructii in stil sovietic, cladiri impunatoare moderne amestecate cu moschee vechi si casa traditionale. Bazarul Chorsu, este locul de unde puteti cumpara produse artizinale, instrumente muzicale sau fructe si legume. Orasul Vechi Khiva, este un oras muzeu unde se afla una din cele mai mari colectii de arhitectura islamica din lume.
Acesta se afla sub protectia UNESCO, strazile inguste ale acestuia si monumentele arhitecturale aducand aminte de vremurile demult apuse. Alte atractii turistice ale orasului sunt: Sarai ul Tash Haului, Cetatea Kunya Ark si Moscheea Djuma, faimoasa datorita celor 100 de coloane din lemn.
Citeste si:  Scenariu de Catalin Mitulescu premiat la Sarajevo
Bukhara, la fel ca celelalte orase ale Uzbekistanului, este plin de cladiri impunatoare si monumente istorice.
Sitora Mohi Hosa, este resedinta de vara a ultimului emir, o cladire impresionanta cu decoratiuni interioare deosebite, o sala enorma unde se organizau banchetele, o colectie de costume, argintarii si diferite exponate chinezesti Ming. Cele mai cunoscut locuri sfinte din Uzbekistyan sunt necropola Chor Bakir si Mausoleul Bagautdin Nakshbandi, unde in fiecare zi se aduna numerosi pelerini musulmani din Asia Centrala pentru a se ruga. Mausoleul Ismail Samani dateaza din sec IX-X dHr si a fost construit impotriva legilor religiei islamice.
Mai pot fi vazute: piscinele Lab-i-Hauz, Divan Begi Madrassa, Moscheea Kylan cu impresionanta minareta de 47 de m ce dateaza din sec XII.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.