VIENA – atat de veche si totusi tanara

La prima vedere, Viena pare un oras care profita din punct de vedere turistic de pe urma vechimii sale si a nostalgiei dupa timpurile imperiale. Daca, insa, dam la o parte aceasta cortina gotica sau baroca, ni se prezinta un oras mandru, modern si evoluat, cu o scena culturala si artistica tanara si inovatoare.
Viena s-a relasnat ca punct de atractie turistica imediat dupa al doilea razboi mondial, prin organizarea in 1949 a Expozitiei Internationale de Automobile, apoi in 1951 au avut din nou loc Saptamanile Vieneze.

In zilele noastre un tur istoric al orasului trebuie sa includa vizitarea celor mai importante monumente istorice ale Vienei, precum Palatele, Opereta, Muzeul Artelor Fine, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Arta Contemporana, Muzeul de Arte Frumoase, Parlamentul, Teatrul Burg, Turnul Dunarii, Biserica Votiva.
Palatul Schonbrunn – resedinta de vara a imparatilor, a fost construit pentru a rivaliza cu Palatul de la Versailles. In 1996, UNESCO l-a adaugat pe lista mostenirilor culturale ale lumii. Istoria palatului incepe in evul mediu. In 1569 Maximilian al-II-lea a cumparat un mic palat, care in 1683 a fost distrus de armata turca. Intre anii 1692 – 1713, Leopold I restaureaza palatul si el devine locul favorit al Imparatesei Maria Theresa si al familiei sale. Tot aici s-a nascut si a trait Imparatul Franz Joseph.

Citeste si:  Teo ne-a parasit!

Palatul Imperial Hofburg reprezinta si el fosta resedinta a puternicilor imparati din dinastia de Habsburg. Acum gazduieste cateva muzee unde puteti gasi aproape toate stilurile arhitectonice, de la cel gotic la art nouveau. Puteti admira doua dintre cele mai faimoase portrete ale Imparatesei Elisabeta pictate de artistul plastic al curtii si va vor fi prezentate o serie de obiecte personale ce au apartinut familiei imperiale. Pe domeniul Palatului se afla si Gradina Zoologica, cea mai veche menajerie din Europa (infiintata in 1792), care reprezinta si astazi un mare punct de atractie printre obiectivele Vienei. Pe scena Palatului si-au prezentat compozitiile nume rasunatoare ale epocii, cum ar fi Mozart si Haydn.
Palatul imperial Hofburg, un oras intr-un oras, este compus din 18 corpuri de cladiri, 19 curti interioare, 110 locuinte, doua biserici, una dintre cele mai mari biblioteci din Europa, grandioasa Scoala de echitatie spaniola, centrul international de conferinte.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum te indragostesti

Timp de opt secole enorma structura a Catedralei Sf. Stefan a ramas nucleul in jurul caruia a crescut Viena. Impresionantele turnuri gotice si acoperisul din tigla viu-colorata domina cladirile din jur. Partile cele mai vechi ale catedralei sunt intrarea din secolul al XIII-lea, inaltul Riesentor si Heidenturme. La interior, catedrala este misterios umbrita, plina de monumente, morminte, statui, tablouri si amvoane.

O capodopera moderna excentrica o reprezinta Casa Hundertwasser, proiectata de artistul avangardist austriac Friedensreich Hundertwasser – un complex uluitor de apartamente cu turnulete, ferestre neobisnuite si podele neregulate.
Viena inseamna si capitala incontestabila a muzicii clasice europene. Considerata una dintre cele mai bune sali de opera din lume, Staatsoper este de asemenea un centru al vietii sociale vieneze. Sala de concerte Kursalon, situata in incinta Stadpark, este si ea renumita datorita celabritatilor din lumea muzicii care au oferit aici concerte de-a lungul timpului. Intreaga atmosfera vieneza este, de altfel, marcata de rezonanta marilor compozitori care au trait sau trecut pe aici: Haydn, Beethoven, Mozart sau intreaga dinastie Strauss.

Citeste si:  Cum iti gasesti linistea in situatiile limita

Patruns de atmosfera habsburgica demult apusa, poti in continuare sa lasi in urma trecutul glorios si sa fii din nou ancorat in realitate. Te cuprinde aerul jovial al vienezilor si te lasi condus intr-una dinre tavernele vieneze, unde asculti muzica traditionala, in timp ce bei un pahar de vin din podgoriile din jurul orasului si mananci un wurst, dupa care, la sfarsitul zilei, te lasi fascinat de abundenta culorilor si a luminilor ce impodobesc orasul. Te poti plimba alene pe strazi…faci un popas in centrul orasului si admiri brazii imensi si sanatosi, impodobiti cu becuri si ghirlande si, cand frigul coboara peste oras, te opresti sa te incalzesti la o cafea vieneza si la o prajitura rafinata cu martipan.

Oricum o privesti, ca pe o marturie a unui trecut glorios sau ca pe o dovada a unui prezent fascinant, Viena te impresioneaza prin rafinament si originalitate. Si te face sa-ti doresti sa poti reveni.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.