fbpx

Vacanta in Corsica

Please select a featured image for your post

Cunoscuta in general datorita faptului ca este locul de nastere a lui Napoleon Bonaparte si a luptei pentru obtinerea unei autonomii cat mai largi sau chiar a independentei fata de Franta, in lumea calatorilor Corsica este cunoscuta si ca Insula Frumusetii. Situata la doua sute de km de Coasta de Azur si in vecinatatea Sardiniei, Corsica este o insula stancoasa cu un relief stancos ce ofera pe langa cateva plaje de o salbaticie fascinanta si peisaje alpine autentice, cel mai inalt pisc Monte Cinto are o altitudine de 2710 metri.

Istoria insulei este una facinanta, etruscii, fenicienii, grecii, romanii, vizigotii sau lombarzii si-au lasat amprenta asupra populatie care traieste in acest spatiu. In secolul XVIII insula apartinea papalitatii si a fost cedata practic Frantei pentru a stinge o datorie.

Din punct de vedere turistic, insula nu a inceput sa fie exploatata decat in ultimele decenii ale secolului XX, s-au creat astfel conditiile pentru ca locuitorii sa isi imbunatateasca situatia materiala ajustandu-si veniturile de pe urma turistilor. In general insula este slab dezvoltata economic, cu o populatie de aproximativ 250.000 de cetateni in mare parte imbatranita, sporul natural pozitiv fiind explicat prin numarul mare de imigranti veniti in mare majoirtate din Africa si Albania.

Citeste si:  Best Exotic Marigold Hotel: cel mai bun film de Duminica al lui 2012
Cele mai mari orase sunt Bastia, capitala, orasul cu cea mai mare dezvoltare economica, unde stradutele multimilenare se amesteca cu localurile, retaurantele si cluburile preferate de cei tineri si Ajaccio, locul de nastere a lui Napoleon. Bonifacio, Calvi, Porto Vecchio sunt alte destinatii interesante pentru cei care vor sa cunoasca marea si plajele in diferite grade de salbaticie. Dupa cum spuneam Corsica este si o destinatie pentru iubitorii de munte, traseul GR20, un sejur in Corte, Vizzavona sau Sartene vor pune la incercare fortele oricarui montaniard.

O excursie in insula poate fi un bun prilej si pentru un sejur turistic si cultural, limba corsa este trecuta pe lista UNESCO a limbilor in pericol de disparitie. Este foarte apropiata de alte dialecte italiene, mai ales de cele din centru, dar apartinand de Franta este considerata o limba aparte. Din punct de vedere arhitectonic intreaga insula este un adevarat muzeu. Biserici datand din diferite epoci, vestigii ale trecerii sau sejurului anumitor culturi se gasesc la fiecare colt de strada.

Citeste si:  6 greseli in inceperea unei afaceri
Gastronomia traditionala corsa este inevitabil un adevarat amestec de influente si in acelasi timp este strans legata de produsele ce erau specifice zonei, carne si mezeluri de porc sau capra, lapte si branza de capra, produse ce au la baza de peste, nu putem sa nu amintim rolul important jucat de uleiul de masline. Aici se produc in mod traditional doua tipuri de ulei de masline, unul verde produs in decembrie din maslinele inca ne maturizate ale arborilor tineri si unul galben produs aproximativ in luna mai din maslinele culese de sub arborii foarte batrani.

Citeste si:  Vechea era noua
Pentru turistii romani Corsica poate fi oricand o destinatie interesanta atat prin exotism cat si prin preturile atractive. Perioadele cele mai potrivite pentru a vizita Insula Frumusetii sunt mai-iunie si septembrie-octombrie evitand astfel aglomeratia din lunile de varf, atunci cand de altfel si preturile cresc de mai multe ori. Daca nu sunteti interesati neaparat de coastele si plajele insulei, atunci orice perioada a anului va va face sa descoperiti o latura incantatoare a acestor locuri.

Accesul pe insula se poate face fie pe mare cu unul din numeroasele vapoare ce pleaca de pe tarmul francez fie cu avionul, ceea ce face calatoria mai scurta dar si mai costisitoare oricare ar fi varianta aleasa este bine de stiut ca in interiorul insulei reteaua de cale ferata nu este foarte bine dezvoltata, dar aveti la dispozitie mijloace alternative, curse de autobuz sau taxi, care va pot duce oriunde doriti.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.