Vacanta pe drum – road trip

Please select a featured image for your post

A venit in sfarsit vara, anotimpul concediilor! Daca in Romania este foarte la moda sa mergi in concediu in tarile exotice, la mare sau in orice caz intr-un loc calduros si cu acces la apa, in Statele Unite concediul traditional este plecatul la drum cu masina, road trip. Incetul cu incetul insa, vacana pe drum prinde si la noi si tot mai multi romani isi fac planuri de a pleca prin tara in concediu si nu isi stabilesc o singura destinatie, ci un intreg traseu, cu opriri in locurile mai interesante. Vacanta pe drum este o oportunitate nu doar pentru recreere, ci si pentru a ne cunoaste mai bine tarisoara. Va vine sau nu sa credeti, sunt foarte multe de vazut! Pentru ca vacanta pe 4 roti sa fie una reusita, trebuie insa foarte bine planificata.

Masina trebuie sa functioneze perfect! Fara dar si poate, inainte cu cel putin o luna de a pleca la drum trebuie sa faci revizia tehnica a masinii, schimbul de ulei, sa verifici rotile si sa te asiguri ca ai roata de rezerva. Nu lasa sa iti scape nici defectiunile care iti par minore, pentru ca se pot agrava la drum lung sau pot chiar genera probleme mai mari. O data ce inspetia tehnica a trecut testul, e timpul sa verifici actele masinii si actele tale: talonul, permisul de conducere, adigurarea, rovigneta. Toate trebuie sa fie valabile pentru ca nu stii niciodata cate neprevazute apar la un drum lung.

Citeste si:  Cupa Liceelor la Tenis – editia 1
Stabileste traseul. In prima faza, stabileste punctual ce ai dori sa vizitezi si apoi planifica in detaliu, cu harta in fata, drumul ales, locurile de popas, distanta pe care vrei sa o parcurgi in fiecare zi etc. Daca ai un GPS foloseste-l cu incredere si asigura-te ca are instalate si hartile pentru zona in care mergi tu. Daca nu ai GPS, invata sa citesti foarte bine harta si nu te baza pe indicatoarele de pe drum, nu sunt foarte bine puse la punct, din pacate. Nu e necesar sa stabilesti ce vei face in fiecare minut al calatoriei, insa e important sa stii in linii mari pe ce drum vrei sa o apuci si ce este de vazut in zona respectiva.Cauta cazare. In ceea ce priveste cazarea, ai mai multe alternative, in functie de ceea ce iti doresti de la excursia ta. Daca vrei sa fie o excursie in natura si mai ales daca ai si un buget redus, opteaza pentru campingurile unde cazarea la cort sau in casute este accesibila. Cumpara o harta care are trecute campingurile autorizate, pentru a nu pierde timp, dupa un drum lung, cautand loc de campare. Daca doresti sa stai la un hotel sau un motel, mai ales atunci cand calatoresti cu familia, e mai bine sa te interesezi din timp de preturi. Daca urmeaza sa stai doar o noapte in localitatea respectiva nu are rost sa investesti in cazare, asa ca poti sa apelezi si la localnici. In special in zona rurala, zonele de interes turistic sau zona de munte, localnicii ofera camere in regim hotelier. Nu doar ca faci economii la cazare, dar cunosti oameni noi si interesanti si devi mai familiar cu specificul zonei.

Citeste si:  Sarcini pentru 2011
Planifica bugetul. In planificarea bugetului trebuie sa iei in considerare cheltuielile pentru benzina, cazare, mancare, bani de buzunar, intrari la muzee, suveniruri. Calculeaza-ti o diurna, dar ai grija sa lasi si bani deoparte pentru neprevazute. Este ideal sa nu calatoresti cu toti banii cash, ci sa ai o rezerva pe o carte de credit. Nu in ultimul rand, nu uita sa faci provizii de apa si mancare, foloseste o lada frigorifica in care sa tii proviziile alimentare, va fi mult mai convenabil asa decat sa mananci in fiecare zi la restaurant.

Citeste si:  Horoscop de cariera 2011 pentru Tauri

3 Comentarii
  1. Cand te incumeti la un road trip, ai in vedere ca starea masinii sa fie excelenta, pentur anu te trezi mai apoi printr-un colt de lume, far niciun mijloc de transport.

  2. acum 2 ani am facut un mic tur prin tara .. 1100 km mai exact.. am plecat din pitesti.. brasov.. vatra dormei, am traversat tara si am ajung la cluj… alba iubia.. sibiu.. valcea.. si acasa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.