Vacanta printre fantome: Stanley Hotel

Continuam vizita virtuala prin locuri bantuite, cu statiunea Estes Park, aflata in statul american Colorado. Hotelul Stanley va fi pe placul fanilor lui Stephen King, caci acesta este locul care l-a inspirat si in care a stat atunci cand a scris „The Shinning”, romanul care spune povestea unui hotel bantuit si a familiei care il intretine pe timpul unei ierni.

Hotelul Stanley a fost construit la inceputul anilor 1900 de catre F.O. Stanley, cel care a inventat, alaturi de fratele sau geaman, unul din automobilele cu aburi. Bolnav de tuberculoza, F.O. Stanley a fost sfatuit de medici sa se mute intr-o zona de munte, cu aer curat. A ales Estes Park, in apropierea parcului national Rocky Mountains, iar in 1909 a deschis aici unul dintre cele mai luxoase hoteluri ale vremii, construit in stil georgian, dotat cu electricitate, apa curenta, telefoane si destinat persoanelor bogate si faimoase. Desi va implini in curand 100 de ani de activitate, hotelul este la fel de popular, luxos si impozant ca in anii 1900.

Citeste si:  Deliciile prozei scurte a lui Mihail Sebastian, salutate de criticii spanioli

Se pare insa ca Stanley Hotel este popular nu numai printre oameni, ci si printre fantome. F.O. Stanley inca se mai plimba pe holuri, in sala de billiard, camera sa preferata, dar si prin bar. Flora, sotia lui F.O. nu se lasa nici ea mai prejos si continua sa aiba grija de invitati, cantand la pianul din sala de dans. Angajatii si oaspetii hotelului au vazut de multe ori clapele pianului miscandu-se singure.

Fantomele prefera anumite camere ale hotelului, in special pe cele de la etajul patru, in care locuiau la inceput servitorii. Camera 407 pare sa fie locuita de lordul Dunraven, cel de la care Stanley a cumparat pamantul. Ii place sa stea intr-un anumit colt al camerei si sa apese intrerupatorul. Camera 418 pare sa aiba parte de cea mai intensa activitate, fiind bantuita de spiritele unor copii. Nu o data personalul hotelului a auzit zgomote venind din camera, iar turistii cazati aici aud copii jucandu-se in fata usii. Ghizii povestesc turistilor despre un copil care a fost vazut si auzit in multe parti ale cladirii, strigandu-si bona, inclusiv de catre Stephen King.

Citeste si:  Ce cadou business ii cumperi unui barbat, de Craciun?

Scriitorul a fost cazat in camera 217, pentru patru luni, timp in care a scris jumatate din faimosul „The Shining”, ecranizat pentru prima data in 1980 in regia lui Stanley Kubrick. In 1997, s-a realizat un nou film, de data aceasta o miniserie TV, care a fost filmata partial chiar in Stanley Hotel. In roman si in filme, camera 217, cea in care a stat King, este cea bantuita, insa fantomele sunt mult mai agresive decat cele intalnite de turistii reali. Conducerea hotelului sustine ca nu au existat crime sau morti violente in cladire, dar King crede ca o parte din fantome sunt copiii bolnavi mintal ai unei familii care ingrijea cladirea pe timp de iarna, asa cum facea si familia Torrance, in roman.

Citeste si:  Chivu va canta la nunta sa

Lasand la o parte povestile cu fantome, hotelul Stanley merita vizitat pentru istoria sa de aproape 100 de ani si arhitectura impresionanta. Estes Park este o statiune de vara foarte populara si animata, cartierul general al turistilor care viziteaza parcul national Rocky Mountains, una dintre atractiile turistice cele mai vizitate ale Statelor Unite. Cu 71 de varfuri muntoase de peste 3.600 de metri, paduri intinse de molizi si pini si zone de tundra, parcul ofera peisaje impresionante, o fauna si o flora foarte variate, rute destinate drumetiilor si mici cabane pitoresti, pierdute printre munti.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.