Vanatoarea de furtuni

Intr-o oarecare masura, toti suntem vanatori de furtuni. Cine n-a stat macar o data la fereastra ca sa vada ploaia, fulgerele sau crengile copacilor rascolite de vant? Cine n-a iesit macar o data in balcon sau in fata casei ca sa simta mirosul ploii si bataia vantului? Unii se multumesc cu privitul unei furtuni pe geam, altii o admira din casa unei vecine care sta la etaj, altii sunt dispusi sa iasa din oras special pentru asta, iar altii sunt gata sa mearga la capatul lumii… Fie ca parcurgi mii de kilometri, fie ca admiri furtuna de la fereastra casei tale, ramai un vanator de furtuni. Pana unde esti dispus sa mergi tine de pasiune, timp si buget.

Vanatoarea de furtuni

Daca te gandesti la Twister, gresesti. Fata de personajele acestui film, vanatorii real de furtuni sunt persoane precaute, care pun siguranta inainte de toate. Dar asta nu inseamna ca sunt mai putin pasionati. Unii o fac din placere, unii o fac pentru ca le-o cere meseria, altii sunt platiti pentru poze si filme, altii chiar organizeaza excursii in toata regula pentru turistii care vor sa vada de aproape un vartej urias.

Citeste si:  Cat de fidel iti este partenerul, in functie de zodie

Vanatorii cu adevarat pasionati nu se limiteaza la furtuni, ci sunt atrasi de toate fenomenele meteo. Alearga cu aceeasi pasiune in cautarea unui val urias, unui apus colorat sau unei ninsori masive. Pentru ca vanatoarea de furtuni nu este un sport extrem, ci o pasiune, in primul rand pentru natura.

Vanatoarea de furtuni nu este pentru toata lumea. Trebuie sa cunosti furtunile, sa stii cum se manifesta, cum evolueaza, care sunt zonele periculoase. Cine nu are cunostinte, cel putine minime, nu are voie sa se apropie de centrul unei furtuni, mai ales al uneia cu vartej sau cu fulgere.

Pentru ca totusi este o experienta pe cat de frumoasa, pe atat de periculoasa. O furtuna inseamna fulgere, vartejuri, grindina, inundatii si vizibilitate redusa din cauza nisipului si cetii. Urmarirea unui vartej nu este foarte periculoasa daca vanatorul are experienta, pentru ca tornadele sunt previzibile si actioneaza pe o sufrafata mica. Cele mai periculoase sunt fulgerele, dar si simpla calatorie cu masina devine o adevarata aventura cand in apropiere se afla o furtuna. Vanatorii de furtuni sunt raniti mai degraba in accidente de masina decat in furtuna insasi.

Citeste si:  Nae Caranfil acuza de plagiat spotul "Delaco"

Vanatoarea de furtuni nu este o activitate noua. Primul vanator cunoscut a fost americanul David Hoadley care urmarea fenomene meteo din SUA in anii ’50. Cam in aceeasi perioada, a inceput sa lucreze Neil Ward, un adevarat pionier al vanatorii moderne de furtuni. Totusi, pentru cei doi era vorba de o indatorire profesionala. Vanatoarea de furtuni ca hobby a aparut in anii ’90 si a devenit foarte populara dupa lansarea filmului Twister, in 1996.

De fapt, dezvoltarea tehnologiei a facut posibila vanatoarea de furtuni de catre amatori. Mai intai GPS-ul, devenit disponibil civililor, in 1996, apoi internetul, care la sfarsitul anilor ’90 deja era plin de date despre vreme, previziuni meteo si software-uri gratuite pentru urmarirea vremii, urmat de primele modemuri mobile ce dadeau posibilitatea vanatorilor sa acceseze date si previziuni meteo chiar de pe teren.

Citeste si:  Programul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest 2015

Vanatoarea de furtuni

Astazi, vanatorii de furtuni par veniti din viitor. Cu masinile doldora de computere, aparate radio, statii de emisie-receptie, radare, antene, GPS-uri, sunt aparitii aproape ireale pe sosele. Cand toata lumea fuge din calea furtunii, cand comunitati intregi se retrag cu groaza, ei sunt singurii care se deplaseaza impotriva curentului, cautand acel punct destul de apropiat pentru a vedea vartejul, dar destul de indepartat pentru a ramane in siguranta.

Vanatoarea de furtuni este o imbinare intre pasiune si stiinta. Necesita documentare, cunostinte de meteorologie si investitii serioase in aparatura si sisteme de siguranta. Doar o mica greseala in planuirea „excursiei” sau in realizarea previziunilor meteo si poti sa ratezi furtuna, sa ajungi prea departe de ea sa sa ajungi chiar in centrul vartejului.

Dar multi sunt gata sa faca sacrificii doar de a dragul de a se afla in mijlocul furtunii perfecte. Care, imediat ce se termina, inceteaza a mai fi perfecta. Undeva, candva va avea loc o noua furtuna mai puternica, mai frumoasa, mai periculoasa. Si asa, vanatoarea porneste iar.


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.