Vatican, simbolul spiritualitatii

Please select a featured image for your post

Statul Vatican, in italiana Stato della Citta del Vaticano, este un mic stat suveran al carui teritoriu consta dintr-o enclava in capitala Italiei, Roma. Suprafata tarii este de aproximativ jumatate de kilometru patrat si este condusa de catre episcopul Romei, Papa, fiind considerata o tara ecleziastica in care functiile inalte sunt ocupate de catre clerici. Vaticanul este resedinta teritoriala a Sfantului Scaun, entitate institutionala reprezentata de catre Papa, episcopul Romei si prin urmare principala resedinta ecleziastica a Bisericii Catolice. Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafetei si al numarului de locuitori. Statul are o puternica semnificatie culturala, cladirile precum Bazilica Sfantul Petru si Capela Sixtina gazduind cateva din cele mai frumoase opera de arta din lume, opere ale artistilor precum Botticelli, Bernini si Michelangelo. Capela Sixtina, este capela palatului papal din Vatican si una din cele mai frumose bogatii artistice ale Europei.
Aceasta se afla langa Bazilica Sfantul Petru si este cunoscuta in intreaga lume, fiind locul unde se tin conclavurile cardinalilor pentru alegerta unui nou Papa si datorita picturilor murale ale lui Michelangelo.
Capela are forma dreptunghiulara, cu o lungime de 40, 93 m si o latime de 13,41 m, corespunzand cu dimensiunile Templului lui Solomon. Aceasta e impartita in doua parti: o parte mai mare ce impreuna cu altarul sunt rezervate ceremoniilor religioase si una mai mica pentru credinciosi.
Citeste si:  Inteligenta emotionala vs. inteligenta rationala
Picturile de pe pereti reprezinta teme din istoria religioasa si sunt impartite in trei epoci: prima de la Facerea lumii si pana la Cele zece porunci, a doua de la Moise pana la Nasterea lui Iisus Hristos si a treia Epoca Crestinismului. Basilica Sfantul Petru se afla in Cetatea Vaticanului, inauntrul Statului Pontifical, in Piata San Pietro. Edificiul de dimensiuni impresionante are o lungime de 186 m , inaltimea cupolei de 119 m si o suprafata de 15000 m patrati, fiind al doilea lacas sfant al crestinitatii ca marime, dupa Biserica Notre-Dame de la Paix din Yamoussouko din Statul Coasta de Fildes din Africa.
Citeste si:  Garcea si Pasarin. Ce vreti mai mult?
Planul Bazilicii este conceput in forma unei cruci latine cu trei nave. Fatada e construita in stil baroc si este dominata de statuile Mantuitorului, a Sfantului Ioan Botezatorul si a 11 Apostoli. In interior se pot vedea un numar mare de statui in marmura sau bronz si cateva monumente funebre ale catorva fosti papi. De asemenea poate fi vazuta si capodopera de o frumusete impresionanta, Pieta a lui Michelangelo. Din interiorul Bazilicii se poate cobori in grota Vaticanului, care este cripta bazilicii, unde sunt resturile cladirii initiale si ale unui vechi cimitir, unde se presupune ca ar fi fost mormantul Apostolului Petru.
Citeste si:  Fashion Guru - mantra pentru bijuterii
Se poate ajunge pe terasa acoperisului Bazilicii fie pe scari fie cu un ascensor, de unde se poate admira o panorama superba asupra imprejurimilor. In afara celor doua obiective importante ale Vaticanului, trebuie neaparat sa faceti o vizita muzeelor orasului. In cadrul acestora o sa vedeti numeroase colectii etrusce si romane, creatii ale artistilor precum Rafael, cu celebrele fresce, Galeria Tapiserilor, harti ale Pamantului din sec XVI si Muzeul Artei Religioase Moderne, unde puteti sa aflati lucruri despre evolutia si schimbarile petrecute in acest domeniu din secolul XX. Despre Biblioteca Vaticanului se spune ca ar detine unele din cele mai de valoare carti si manusrise din istorie iar Arhivele Vaticanului sunt foarte rar deschise cercetatorilor, insa cei ce vor avea norocul se le vada vor avea multe lucruri de invatat.


4 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.