Viasat Broadcasting va relua difuzarea controversatului episod din filmul „Viata si moarte la Roma”

Viasat Broadcasting va relua, din iunie, difuzarea controversatului episod din documentarul „Viaţă ÅŸi moarte la Roma”, în care Burebista este prezentat ca fiind slujitorul lui Decebal, considerând că materialul „nu conÅ£ine erori factuale”.

În decembrie 2008, în urma unor repetate sesizări venite din partea telespectatorilor români ai postului Viasat History, Viasat Broadcasting a suspendat episodul 2 al documentarului “Viaţă şi moarte la Roma”, numit “Legiunile”, şi a cerut companiei producătoare Shine Limited explicaţii asupra câtorva chestiuni pe care telespectatorii le-au considerat eronate şi defăimătoare.

Serialul „Viaţă ÅŸi Moarte la Roma”, produs în 2005, îl prezintă pe întemeietorului statului dac în postura de contemporan al lui Decebal. Mai mult, personajul din documentar cu numele Burebista apare ca slujitor al conducătorului dacilor în cele două războaie contra Imperiului Roman, purtate în anii 101-102 ÅŸi 105-106 e.n.. Difuzat în mai multe rânduri de postul History, documentarul a stârnit nedumerirea ÅŸi chiar indignarea telespectatorilor avizaÅ£i. Unii dintre ei s-au adresat postului de televiziune, în timp ce alÅ£ii ÅŸi-au spus punctul de vedere pe internet. Punctul de vedere al specialiÅŸtilor este lipsit de echivoc. „InformaÅ£ia despre Burebista ÅŸi Decebal contemporani este o aberaÅ£ie. Păcat că nu se apelează la surse de informare credibile, surse libere, chiar ÅŸi de pe internet”, a spus la acel moment istoricul Stejărel Olaru.

Citeste si:  Ce sa alegi cand nu stii ce sa faci

Mike Ibeji, regizor ÅŸi scenarist al documentarului, se apără explicând că nu ar fi, de fapt, nicio referire la vestitul rege dac, ci că ar fi vorba, în film, de un „personaj fictiv”. “Burebista prezentat în acest episod este un personaj fictiv. ÃŽntregul program s-a folosit de niÅŸte personaje ireale, fără care, însă, multe dintre informaÅ£iile prezentate nu puteau fi atribuite. Am ales să numesc acel ţăran dac Burebista, deoarece este unul dintre cele trei nume dace citate de diverse surse istorice. Am considerat că cei mai mulÅ£i telespectatori nu vor fi deranjaÅ£i de acest lucru, ci vor aprecia faptul că s-a folosit un nume dac, în loc a se inventa unul”, a explicat Ibeji.

Citeste si:  Elena Basescu - strategia populista

De asemenea, episodul cu pricina conÅ£inea ÅŸi o afirmaÅ£ie ce ar putea fi considerată ofensatoare, respectiv comparaÅ£ia dintre regele dac Decebal ÅŸi dictatorul irakian Saddam Hussein. ÃŽn partea a doua din scenariu se afirmă: “Dar acum nu este august 1990, ci anul 86 d.H.; iar dictatorul nu este Saddam Hussein, ci regele dac Decebal”. După cum explică Ibeji, documentarul foloseÅŸte, pentru a facilita înÅ£elegerea datelor istorice, comparaÅ£ii cu evenimente din actualitate. „După cum atât eu, în articolul postat pe site-ul BBC ‘Empires of Absent Mind’, cât ÅŸi, mai recent, prof. Thomas Madden în cartea sa ‘Imperiile încrederii’ (2008), am scos în evidenţă, experienÅ£ele Imperiului Roman erau pe alocuri similare celor ale superputerii de azi, America. Mai ales în acest context, consider că problemele pe care DomiÅ£ian le-a avut cu Decebal erau foarte asemănătoare cu cele pe care George Bush senior le-a avut cu Saddam Hussein”, a spus Ibeji.

Citeste si:  Ce inseamna cand un sef iti ofera tratamentul tacerii

În urma clarificărilor oferite de Ibeji, Viasat Broadcasting a concluzionat că documentarul nu conţine erori factuale. De aceea, s-a hotarât ca episodul să fie reintrodus în grila de programe începând din iunie 2009.


Un comentariu
  1. Inainte de toate, este stupid ca un specialist in regie si scenariu sa se disculpe astfel. Adica ar trebui sa inteleg si sa inghit ideea ca, daca la 2 cadre mai devreme, il vedem pe Burebista – regele – luptand, la vederea cadrului cu cei doi pitpalaci britanici fuging prin padure si numiti Decebal si servitorul sau Burebista, ar trebui sa ma duc cu gandul la un taran dac?!?!?!? COME ON!!! Blody stupid answer, Mr. Mike Ibeji!!! Nobody will ever buy that!
    Si e chiar jignitor pentru intelectul meu sa vii cu un astfel de raspuns… adica ma intreb cam cat de prost sa fii ca sa crezi?
    Si as mai vrea sa spun ca, dupa aceeasi regula si ca sa fim corecti, ar fii trebuit ca stimatul Dl. Mike Ibeji sa ii atribuie lui Traian un soldat-taran roman, prieten, numit CEZAR – ca sa poata fi contemporan cu Burebista! De ce nu? Pana la urma, Cezar este un nume roman des folosit!
    Poate Dl Dr. in Istorie Romana(?!?!?!)Mike Ibeji ar trebui sa faca documentare despre muste si viermi – ca si valoare profesionala doar acolo il pot incadra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.