fbpx

Viata de leader (partea I)

Please select a featured image for your post

Atunci cand suntem intrebati, multi dintre noi vom afirma cu tarie ca suntem multumiti de locul nostru de munca, iar raspunsul tipic pentru cei care aspira la mai mult in viata profesionala, dar momentan nu au o pozitie care sa le convina este „voi avansa in viitor”. Bun! Si iata-te avansat in varful piramidei. Stii cum sa reactionezi? Esti constient de ceea ce te asteapta? Eu am incredere in tine ca vei face fata rolului de „boss” si de aceea, scopul meu e sa pun in evidenta cateva dintre caracteristicile unui leader eficient si cateva sfaturi pentru a va indeplini cu succes functia.

Fisa de post a leaderului

Pentru a intelege multitudinea de aptitudini pe care leadershipul le implica, trebuie sa le grupam pentru a le bifa cat mai usor: Aptitidini referitoare la propria persoana – leaderul este cel care e ferm in decizii si nu da inapoi, in primul rand pentru ca are destula incredere in sine pentru a fi convins ca decizia luata este cea mai buna. In acest sens, leaderul trebuie sa aiba nu doar o viziune de ansamblu asupra a ceea ce trebuie facut, ci cunoaste in detaliu fiecare aspect, astfel incat ia deciziile cele mai bune. Managementul timpului si al diverselor resurse este o alta aptitudine fara de care leaderul nu poate conduce cu succes. Leaderul planifica tot si apoi deleaga sarcinile celor care vor pune in practica viziunea sa. Aptitudini necesare in munca cu ceilalti – desi leaderul ia decizii, stabileste planul si isi deleaga echipa spre realizarea lui, este esential ca tot leaderul sa incurajeze echipa, chiar daca aceasta nu este in impas, sa ofere feedback asupra muncii depuse de ceilalti, sa ii motiveze, sa fie preocupat de persoana lor si de munca pe care o presteaza, sa fie capabil sa evalueze potentialul unui angajat si sa ii ofere munca la nivelul acestuia. Cand leaderul speculeaza aptitudinile, talentele si cunostintele angajatului, il va incuraja sa isi dezvolte abilitatile si va modela drumul lor spre depasirea propriei conditii si promovare. De altfel, una dintre abilitatile cele mai importante ale leaderului este sa ofere subordonatilor sanse de promovare si sa creeze mereu provocari pentru acestia, astfel incat munca sa nu ii plafoneze ci sa ii dezvolte din toate punctele de vedere.

Citeste si:  Ultimul Zburator (2014) – in cinema din 7 februarie
Accepta sa fii inconjurat de oameni capabili

Sa spunem lucrurilor pe nume: cand un leader este inconjurat de subalterni si colaboratori slab pregatiti, sansele succesului sau sunt minime. Primul pas pentru a gasi colaboratorii competenti este sa faci o evaluare a companiei pe care o conduci si a ta ca individ. Desi ai vrea sa crezi ca esti perfect si de aceea ai un post de conducere, afla ca nu e asa, fiecare suntem mai pregatiti pe un anumit domeniu si avem lacune mai mici sau mai mari pe alt domeniu. Acopera lacunele tale si ale companiei prin aptitudinile, abilitatile si cunostintele angajatilor tai.
Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum iti folosesti timpul
Nu e rusinos sa recunosti ca ai nevoie de ajutor, e mai rusinos ca sub conducerea ta firma sa decada. Si mai ales, fii obiectiv in alegerile pe care le faci in ceea ce priveste colaboratorii pe care ii alegi. Desi relatia profesionala trebuie sa fie una bazata pe respect si colaborare, trebuie sa primeze capacitatile reale ale persoanei. Evita sa fii inconjurat de lingusitori incompetenti. Da, e frumos sa ti se faca cafeaua in fiecare dimineata, dar si mai frumos e cand cifra de afaceri a companiei creste datorita muncii echipei pe care o conduci.

Citeste si:  Bulgaria iarna si vara, last minute si early booking
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.