fbpx

Vino sa visam sub apa!

Nu este doar cantecul cel care ne indeamna sa visam sub apa, ci si dorinta ascunsa si speranta copilareasca care ne face sa credem ca putem lasa deoparte toate grijile si tot ce ne macina pe pamant pentru a ne refugia in apa. Cand o visam, apa ne descrie starea emotionala din momentul visului sau din contra, ne ofera ceea ce ne lipseste in realitate: poate calm, poate odihna, poate limpezime…

Insa cand visam apa cu ochii deschisi e un semn ca avem nevoie fie de relaxare fie de un val care sa dea un sens nou existentei noastre.

Ati trecut de multe ori pe langa orase precum Drobeta Turnu-Severin, Calafat, Turnu-Magurele, Giurgiu sau poate Braila? Cu siguranta de fiecare data ati auzit strigatul Dunarii: „Vino, vino sa visam sub apa!”. Ne dorim o croaziera pe Dunare!

Citeste si:  Cripta, al doilea lungmetraj de fictiune regizat de Cornel Gheorghita, intra in cinematografe din 12 septembrie

Regele fluviilor europene, dupa cum il numea Napoleon, ne demonstreaza ca este o adevarata bijuterie, pe care o putem admira oricand dorim. Imediat dupa intrarea in tara, la kilometrul 955 al fluviului, vom intalni Orsova, fostul castru roman Dierna, pentru ca urmindu-i cursul, Dunarea sa ne duca la Drobeta Turnu-Severin, la ruinele portului construit de Apolodor din Damasc, la ordinele imparatului Traian…

Pentru ca o croaziera pe Dunarea inseamna nu doar o evadare dintr-un oras mult prea gri si obositor in care ne ducem existenta, surmenati de munca, de stres si de trezirile foarte dimineata, ci si o reimprospatare a creierasului obosit de aceleasi probleme zilnice, tocite. Ca o pastila pe care o luam ca sa scapam de durere, Dunarea ne oferi o alta stare: de mandrie cand vom vizita Cetatea Severinului, Cetatea medievala Turnu sau Nicopolea Mica, de admiratie cand vom putea participa direct la realizarea vaselor de ceramica specifice culturii Cucuteni si multe altele pana vom ajunge la renumita Poarta a Deltei Dunarii: Tulcea!.

Citeste si:  Toamna muzicii electronice

Aici Dunarea formeaza un pamant magic, cele trei lumi fermecatoare ale celor trei brate : Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe. Nu vei putea decat sa iti pui mereu intrebarea: „Aici incepe sau se termina Romania?”. Un rasarit intr-un vaporas, cu Dunarea intr-o partea si Marea in cealalta, nu poate fi descris in cuvinte, poate doar printr-o privire si un zambet.

Iar in cursul zilei, pe puntea aceluiasi vaporas, sa poti admira flora, fauna si satele Deltei suna bine, nu? Acest tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica (reprezentata de cc 100 de specii, din care amintim heringul de Dunare si sturionii, de la care se obtine pretiosul caviar) poate fi numit cum dorim :”Paradisul pasarilor”, „Paradisul dintre ape” sau poate un caleidoscop al unor peisaj mereu inedite. Privita de un ochi aflat mai la distanta, Delta Dunarii apare ca o intindere de verdeata strabatuta de suvite argintii.

Citeste si:  Unde mergem diseara, 11-14 februarie

Oricum vrei sa o numesti: „Danubius”, „Istrus”, „Histru”, „Danare”, „Donaris”, „Phisos”, „Rio Divino”, Dunarea te cheama si te ameteste, te relaxeaza si iti ofera linistea de care ai nevoie.

Nu mai ezita sa-i raspunzii chemarii :”Vino sa visam sub apa!”.

2 Comentarii
  1. Felicitari pt. subiectul ales! Dunearea este minunata si toate frumusetile pe care le formeaza sunt unice. Nu se compara nici cu muntele nici cu marea – este deosebita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.