Vizita in Sicilia

Orice locuitor al Siciliei iti va spune ca este mai intai sicilian si abia apoi italian. Sicilienii sunt foarte mandri de insula lor. Si au de ce. Se spune ca, odata ce ai descoperit Sicilia, ai descoperit intreaga lume. Aceasta insula a gazduit prima societate multiculturala a lumii, care a lasat in urma ei un loc unic, taram al artei, arheologiei, folclorului. La toate acestea, se adauga peisaje care iti taie rasuflarea si, bineinteles, multe feluri de mancare caracteristice si foarte gustoase.

Sicilia este cea mai importanta insula a Mediteranei si, pana in secolul XIV, a fost cea mai importanta insula a Europei, un punct de convergenta intre nord si sud, intre estul bizantin si vestul latin, intre Europa si Africa. Insula a fost colonie greaca, provincie romana, emirat arab si regat normand. Fenicienii, cartaginezii, svabii, angevinii, aragonezii, toti au trecut prin Sicilia, toti au stapanit-o la un moment dat in istorie, toti au lasat in urma, ramasite ale culturii lor. Rezultatul a fost o cultura si o societate eclectica, ce inca mai vrajesc turistii moderni. Sicilia nu ar fi fost ce este astazi fara contributia tiranilor greci, a emirilor arabi, a cavalerilor normanzi, a episcopilor bizantini si a imparatilor romani. Cele 13 secole de istorie au lasat in Sicilia urme de o frumusete unica, sub forma cladirilor si asezarilor in stil clasic, roman, gotic, baroc.

Citeste si:  Prea calificata pentru a fi angajata

Lasand la o parte bogata mostenire culturala, Sicilia merita vizita chiar si numai pentru peisajele de vis. Insula este marginita de plaje aurii sau de muntii abrupti care se intalnesc cu marea. Dincolo de plaje, incep livezile de lamai, portocali si migdali, padurile de maslini, viile si nesfarsitele lanuri de grau. Partea nordica apartine padurilor, iar in centru gasesti muntii abrupti, printre care si muntele Etna, cel mai mare vulcan activ al Europei si, dupa unii, cea mai mare minune a batranului continent.

Desi Mediterana este un singur corp de apa, tarmurile Siciliei sunt udate de doua dintre marile ei mai mici: mare Ionica si marea Tireniana. Ca si Sardinia, Sicilia face parte din Italia insulara. Insula principala este inconjurata de altele mai mici, devenite statiuni foarte populare printre turistii din lumea intreaga. Este vorba in principal de arhipelagul Eolian, alcatuit din sapte „surori”, sapte insule vulcanice.

Este aproape sigur ca, la un moment dat, Sicilia era unita fie cu Africa, fie cu Europa. Astazi, Sicilia este la numai trei kilometri de Calabria, de care este despartita prin stramtoarea Messina si la 160 de kilometri de coasta Africii. Totusi, orasul Tunis, capitala Tunisiei este mai aproape decat Roma, capitala Italiei. Importanta strategica a insulei este recunoscuta si astazi, ca si acum cateva secole, insula gazduind baze militare NATO gata sa intervina oricand in Africa de Nord, in Balcani sau in orientul Mijlociu, toate teritoriile fiind relativ aproape.

Citeste si:  MEGA PARTY vrei, MEGA PARTY iti aducem!

Desi este cunoscuta in special pentru viata rurala, Sicilia include si orase mari, moderne, cum sunt Palermo, Catania, Messina. Palermo este cel mai mare si cel mai cunoscut oras al Siciliei, vizitat pentru cultura, arhitectura si gastronomia sa. Este un oras mare, cosmopolit si modern, dar sunt vizibile peste tot semnele vechilor civilizatii care l-au stapanit de-a lungul timpului. A fost fondat de fenicieni, dar numele i l-au dat grecii. A fost parte a republicii Romane, apoi a Imperiului Bizantin. A devenit capitala pe timpul stapanirii arabe si pe timpul normanzilor. Poarta urmele tuturor acestor culturi care l-au modelat fiecare in felul ei, interventiile cele mai vizibile fiind in arhitectura cladirilor. Biserica Santa Teresa alla Kalsa a fost construita de arabi si este cel mai bun exemplu de arhitectura baroca siciliana. Palazzo dei Normanni este unul dintre cele mai frumoase palate ale Italiei si un bun exemplu de arhitectura normanda. La tot pasul, vezi cladiri baroce, renascentiste, gotice, clasice.

Citeste si:  Vanatoarea de furtuni

Desi este mai mic, orasul Agrigento e la fel de vizitat, daca nu mai vizitat, ca Palermo pentru ca el gazduieste unul dintre cele mai importante situri arheologice ale lumii. Este vorba de Valle dei Templi (Valea Templelor) ruinele unui vechi oras grecesc. In Valle dei templi gasesti ramasite ale unor temple, necropole, case, strazi, amfiteatre si tot ce te-ai astepta sa gasesti intr-un oras antic. Templul Herei este cel mai bine pastrat, dar se pot vizita si altele, dedicate unor importanti zei si eroi greci: Heracle, Hefaistos, Zeus, Asklepius. Bogatia de constructii antice nu este de mirare, avand in vedere ca Agrigento era unul din cele mai importante orase din Magna Grecia, colonia greaca din sudul Italiei.

De altfel, sicilienii, ca majoritatea locuitorilor din sudul Italiei, se identifica cel mai mult cu grecii din punctul de vedere al culturii, arhitecturii, gastronomiei. Cand vorbesc unii despre altii, grecii si sicilienii folosesc adesea expresia „una faccia, una razza” (acelasi chip, aceeasi rasa), semn ca si spiritual sunt la fel de apropiati.


3 Comentarii
  1. Am fost anul acesta in Sicilia,o luna. Intr-adevar e mirifica.Te face sa uiti de toare.Oriunde ai privi , te minunezi de toata frumusetea de acolo. Mai ales si mai ales PARADISUL de pe TAORMINA. Nu ocoliti frumusetile Siciliei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.