fbpx

Vizita la psihoterapeut

Please select a featured image for your post

Din pacate, in minunata tara in care traim, vizite la psihoterapeut sunt considerate inca un subiect tabu. Nu esti vazut cu ochi buni daca megi la siholog, ci dimpotriva, est mai degraba catalogat ca fiind „nebun”. Inca zambim cand vedem in filme scenele in care pacientul sta intins pe o canapea si isi expune deschis ofurile in fata unui psihoterapeut, fara sa realizam ce influenta pozitiva poate avea o astfel de intrevedere cu un psihoterapeut.

Ce presupune de fapt psihoterapia? Contrat asteptarilor, psihoterapia nu este este pentru nebuni si nu implica nici un fel de medicatie. Psihologul nu este psihiatru, nu foloseste medicamente pentru a ajuta pacientul sa isi depaseasca problemele, ci ajuta pacientul sa isi descopere propriile resurse, pe care le va folosi pe termen lung pentru a depasi situatia cu care se confrunta. Scopul terapiei nu este de a pune individul la zid, ci de a-l ajuta prin comunicare si o relatie deschisa si sincera, sa functioneze eficient si sa interactioneze pozitiv cu cei din jur.

Citeste si:  Puls – despre dragoste, dialog, mutenie si simturi
Unde gasim un psihoterapeut bun? De cele mai multe ori, calea cea mai sigura pentru a gasi un psihoterapeut de incredere este de a cere referinte de la persoanele care il frecventeaza si a caror stare s-a imbunatatit sau si mai bine, primid referinte de la un alt cadru medical. Un psiholog bun va avea nu doar referinte bune, ci si o pregatire pe masura. Nu apela la cabinete obscure, in care sistemul de confidentialitate este indoilenic, ci consulta registrul psihoterapeutilor din Romania, unde poti gasi un psihoterapeut titrat in orasul tau.
Ce tip de terapie ti se potriveste? In functie de problema pe care doresti sa o rezolvi sau aspectul din viata ta pe care doresti sa il imbunatatiesti, trebuie sa apelezi la un anumit tip de psihoterapie. De exemplu, daca problemele sunt de ordin sentimental, esti implicata intr-o relatie toxica sau legate de socializare, ai complexe si din prisma lor iti este greu sa interactionezi cu cei din jur, cel mai probabil ia nevoie de consiliere individuala. In cadrul consilierii individuale, pe parcursul mai multor sedinte de terapie, psihologul te poate ajuta sa scapi de complexe si frustrari si iti va intari stima de sine, pentru a interactiona cu succes cu cei din jur sau pentru a-ti folosi resursele astfel incat sa pui punct relatiilor negative din viata ta.

Citeste si:  8 sfaturi de cariera
Daca ai de exemplu o problema legata de depasirea unor traume, cum ar fi divortul, te va ajuta foarte bine terapia de grup. Astfel poti cunoaste si interactiona cu alte persoane care au trecut prin ceea ce treci tu si care au reusit sa treaca peste, va puteti sprijini una pe cealalta pentru ca procesul de vindecare sa fie mai lin. Cand problemele sunt legate de familie, poti sa apelezi la terapia de familie, unde psihoterapeutul va lucra separat cu fiecare membru in parte si va face si consiliere de grup, pentru ca lucrurile sa revina pe fagasul normal. Este destul de greu sa alegi o psihoterapie potrivita de una singur, insa te poate ajuta un asistent social, care te va indruma spre specialistul de care ai nevoie.

Dintre calitatile pe care trebuie sa le detina un psihoterapeut bun sunt ascultarea activa, fara a critica sau a face comentarii rautacioase, mentinerea unei relatii deschise si sincere, caracter empatic , compasiune, intelegere.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.