Whiplash: de la Sundance la Oscar. Favoritul criticilor internationali intra in cinematografele din Romania pe 6 februarie!

Unul dintre cele mai discutate titluri in competitia Oscarurilor din acest an este cu siguranta Whiplash, drama unui student aflat la inceputul unei anevoioase experiente: transformarea in basistul central al celei mai bune orchestre de jazz din tara.

Lansat in deschiderea festivalului de la Sundance, anul trecut, Whiplash a cucerit atunci atat juriul (care i-a decernat Marele Premiu al Juriului, categoria Drama), cat si publicul, fiind votat cel mai bun film din festival (Premiului Publicului de Drama).

La editia din acest an a Oscarurilor, Whiplash se inscrie cu 5 sanse, printre care si sansa la cel mai ravnit premiu: “Cel mai bun film”. Whiplash a mai obtinut nominalizari la categoria “Cel mai bun actor in rol secundar” – J. K. Simmons (detinatorul Globului de Aur pentru aceeasi categorie anul acesta), “Cel mai bun scenariu adaptat” (semnat de regizorul si scenaristul Damien Chazelle), “Cel mai bun montaj” (Tom Cross) si “Cel mai bun mixaj de sunet”.

Citeste si:  Gata! S-a dat startul la reducerile de primava-vara! Happy Hours este nelipsit!

Filmul il are in centrul atentiei pe Andrew Neiman (Miles Teller“Project X”, “Divergent”, “Two Night Stand”), un baterist de jazz, care, la 19 ani, viseaza sa devina star. Obsedat de cariera ratata a tatalui sau, Andrew se ambitioneaza sa se ridice la nivelul elitei nationale a muzicienilor proveniti din Conservatorul de muzica. Intr-o seara, Terence Fletcher (J.K. Simmons“The Men Who Stare at Goats”, “The Words”), un dirijor renumit atat pentru talentul sau pedagogic cat si pentru metoda sa ciudata de predare, il aude pe Andrew exersand la tobe. In ziua urmatoare, Fletcher solicita ca el sa fie transferat in orchestra sa. Aceasta decizie va schimba viata tanarului Andrew pentru totdeauna.

Citeste si:  Dintr-o plaja larga de oferte, cel mai tare atrage Copacabana

La inceput, Andrew joaca rolul de “rezerva,” fiind obligat sa intoarca paginile bateristului titular. Dar la urmatorul concurs la care participa orchestra, ca urmare a unei manifestari a hazardului sau a unui act de sabotaj, partitura bateristului un mai e de gasit. Pentru ca stia pe dinafara muzica, Andrew are acum ocazia sa cante. Desi intamplarea starneste resentimente din partea colegilor sai instrumentisti, orchestra castiga competitia iar Andrew devine noul “fiu favorit” al lui Fletcher.

Citeste si:  Cel mai rau sfat de cariera

Whiplash a fost cel mai bine vandut titlu de la Sundance, achizitionat de catre Sony Pictures Classics la scurta vreme dupa premiera. Are un scor de 8,6 pe metacritic.com, o nota de 8,7 pe IMDB si 95% pe rottentomatoes.com.

Din 6 februarie, Whiplash va fi distribuit in cinematografele din toata tara de catre InterComFilm Distribution.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.