fbpx

Work & Travel (partea a II-a)

Please select a featured image for your post

Daca am stabilit ce ne-ar motiva pentru a ne inscrie intr-un program de work & travel si am stabilit ca suntem eligibili si am ales unul dintre cele doua programe, ce mai trebuie stiut despre programele de work and travel?

Ce iti garanteaza programele de work & travel? Indiferent ca optezi pentru programele independente sau cele cu job-ul gasit prin agentie, este foarte important sa stii ca firma iti va facilita obtinerea formularului DS 2019, care reprezinta permisul tau de munca in Statele Unite si este emis de catre sponsorul sau angajatorul tau din America. Atentie la data inscria pe DS, pentru ca dupa expirarea ei, mai poti sta inca 30 de zile pe teritoriul Americii insa doar in scop turistic, nu si pentru a munci. De aici si denumirea de work & travel a programului.

Tot prin intermediul firmei vei achita taxa de inscriere in baza de data SEVIS (Student Exchange Visitor Information System), o baza de date creata dupa evenimentele de la 11 septembrie pentru a tine o evidenta foarte clara a persoanelor care intra pe teritoriul Statelor Unite. In aceasta baza de date sunt inscrisi toti studentii participanti la astfel de programe. Chitanta pe care o primiti, sau formularul I-797 este indispensabila dosarului pentru ambasada. O data ajunsi in Statele Unite, ai 10 zile la dispozitie pentru a anunta ca ai ajuns si sa confirmi adresa angajatorului. Daca nu vei face acest lucru, vei fi sters din baza de date SEVIS, ti se va cera sa parasesti America si vei avea sanse mai mici sa primesti viza a doua oara cand aplici.

Citeste si:  Kiss Arena- mai multe ritmuri, mai mult loc
Salariile si cazarea Plata la ora nu poate fi mai mica decat limita minima admisa in statul in care urmeaza sa lucrati. Sunt job-uri mai bine platite si mai putin bine platite, de aceea e bine sa va consultati cu firma inainte de a lua hotararea potrivita. In orice caz, sub 7 dolari pe ora nu veti fi platit. In Statele Unite, sistemul de ore suplimentare este foarte bine platit, uneori chiar dublu fata de ora normala de munca. In plus, daca veti gasi si un al doilea job, sansele sa strangeti mai multi bani vor creste considerabil.

Atunci cand cazarea este asigurata de angajator, vi se va trage chiria direct din cecul pe care il primiti la salariu. Cecurile sunt saptamanale si se primesc cel mai probabil vinerea. Cand va gasiti cazare pe cont propriu, asigurati-va ca este intr-o zona relativ buna (strazile americane nu sunt chiar cel mai sigur loc de pe pamant) si mai ales ca aveti in zona acces la mijloacele de transport in comun cu care sa va deplasati la munca sau la cumparaturi. Fara masina si fara mijloace de transport, veti fi efectiv blocati in casa, pentru ca distantele sunt foarte mari si magazinele la distante considerabile unele de altele.

Acte necesare la intrarea pe teritoriul Statelor Unite In avion vi se va cere sa completati un cartonas alb, care contine datele personale si tara de origine. Acesta este formularul I-94 si care primeste de la USCIS (United States Citizenship and Imigration Service) un numar unic de inregistrare. Cu ajutorul lui, statul american iti va urmari sederea in America. Ofiterul de imigrari din aeroport va trece pe I-94 tipul de viza pe care il ai. Ai foarte mare grija de acest cartonas, pentru ca trebuie prezentat la iesirea din America. Cel mai bine este sa il capsezi de pasaport.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum te emotionezi
Ofiterului de imigrari trebuie sa ii preziti formularul I-94, contractul de munca semnat de angajator, pasaportul cu viza J1, formularul DS-2019 si chitanta SEVIS (I-797).

Ar mai fi multe de spus despre programele work & travel si impresiile celor care au participat la ele. Insa decizia ramane una individuala si cel mai bine e sa va consultati cu o agentie care se ocupa de acest tip de programe.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.