ZAGREB

Please select a featured image for your post

Zagreb este capitala Croatiei. Acesta este situat pe versantul muntelui Medvednica si pe malul raului Sava, la o altitudinee de 120 m. Amplasarea favorabila, din punct de vedere geografic, in partea de sud-vet a bazinului panonic, care se extinde spre regiunile alpine, dinarica, adriatica si panonica, ofera cea mai buna legatura de trafic intre Europa centrala si Marea Adriatica. Zagreb-ul este format din trei orase Orasul de Sus, Orasul de Jos si Noul Zagreb. In orasul de sus, unele cladiri au o vechime considerabila, dat fiind faptul ca prima aglomerare urbana a fost atestata aici, inca din 1094. Principala atractie a orasului este reprezentata de multimea stradutelor vechi, luminate cu lampi cu gaz. Pe aceste strazi se gasesc si cele mai multe muzee ale orasului, precum si una dintre cele mai vechi biserici ale Croatiei: Biserica Sfantul Marcu. Tot aici se pot vizita cladirea Parlamentului, Biserica Sfantul Mihail sau Poarta de Piatra, ce dateaza din secolul al XIII-lea.
Citeste si:  URBAN DANCE WORKSHOP - pentru cei care nu se pierd in multime
Orasul de sus este dedicat stilului arhitectural baroc,stil specific secolului al XIX-lea. Aici, turistul se poate plimba pe stradutele inguste si pietruite sau poate poposi la unul dintre numeroasele restaurante, baruri sau cafenele.
In Orasul de Jos sunt cateva atractii turistice,cum ar fi: Teatrul National, Catedrala Sfantul Stefan, Muzeul Mimara, Piata in aer liber Dolac, Piata Ban Jelacic. Orasul Nou sau Noul Zagreb este cetatea zgarie-norilor. Aici, modernismul a atins punctele cele mai inalte, iar viata are un ritm grabit, specific oraselor mari. In Noul Zagreb se afla cele mai importate centre comerciale. Astfel, croatii se mandresc cu cateva malluri accesibile oricarui buzunar. Obiectivele turistice sunt: Catedrala neo-gotica cunoscuta anterior drept Catedrala Sfantul Stefan, in present fiind dedicata Adormirii Maicii Domnului. Aceasta se distinge in special datorita celor doua turle gemene, construite in stil neo-gotic, vizibile practic din orice zona a orasului. Din nefericire, este aproape permanent in proces de renovare, in mare masura din cauza istoriei sale zbuciumate.Cimitirul Mirogoj situat in partea de nord a Zagrebului, este unul dintre cele mai frumoase cimitire din Europa. Aici pot fi admirate cateva mausolee absolut spectaculoase, iar peisajele de tip englezesc sunt imprejmuite de o ampla arcada in stil neo-renascentist, datand din secolul al XIX-lea. Este interesant de observat felul in care sunt reprezentate aici diferitele religii, limbi si culturi.
Citeste si:  Angajatii demisionari nu parasesc compania, ci sefii
Muzeul Mimara, gazduit intr-o cladire in stil neo-renascentist, contine una dintre cele mai valoroase colectii de arta din Europa. Obiectele, cateva mii la numar, au fost donate municipalitatii de catre Ante Topic Mimara, un colectionar particular originar din Zagreb. In prezent, in galeriile muzeului sunt expuse 3.750 de opere de arta, printre care se numara lucrari semnate de Raphael, Rembrandt, Rubens, Van Gogh si Da Vinci. Tot aici poate fi admirata o impresionanta colectie de artefacte apartinand civilizatiilor stravechi, cum ar fi Egiptul, Grecia, Mesopotamia sau Roma antica.
Citeste si:  Horoscopul dragostei in luna iulie
Parcul Maksimir, situat in Zagreb, este locul ideal pentru relaxare: peluze inverzite, lacuri cu apa limpede si un cer ca o pictura in acuarela. Cele 18 hectare de teren acoperit de vegetatie luxurianta au fost deschise pentru public in 1794, parcul fiind primul de acest fel inaugurat in aceasta regiune a Europei. Maksimirul ofera multe surprize vizitatorilor, precum drumul catre gradina botanica a orasului, care cuprinde peste 10.000 de specii de plante, unele mai spectaculoase decat celelalte, cateva specii de broaste testoase, porumbei si familii intregi de rate.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.