Zambia, paradisul salbatic

Please select a featured image for your post

Zambia e situata in inima Africii Australe. Exceptand Muntii Munchinga, cu altitudinea maxima de 2301 m in varful Mafinga Hills, Zambia este un teritoriu al platourilor inalte, acoperite cu ierburile dese ale savanei. Clima tarii este tropicala, moderata de altitudine si mai arida in parte de sud-vest, in podisul Barotseland, prelungire a desertului Kalahari. Vegetatia Zambiei e reprezentata de savana, cu palmieri, baobabi si padure tropicala cu esente de mahon iar fauna este foarte variata. Pe lista patrimoniului mondial UNESCO a fost inclus Arealul Cascadei Victoria, Mosi-ao-Tunya, ce se intinde si pe teritoriul statului vecin Zimbabwe.
Cascada Victoria este una din cele mai mari cascade din lume. Latimea acesteia de aproximativ un kilometru si jumatate face din Victoria cascada cu cea mai mare latime din lume si cea mai mare atractie turistica a Africii. Localnicii numesc cascada Mosi-oa-Tunya, adica Fumul tunator, numele fiindu-i dat datorita cetii provenita din pulverizarea apei, care se inalta pana la 30 de m inaltime, fiind vizibila de la o distanta de 30 de km. Padurea ecuatoriala din jurul cascadei s-a dezvoltat datorita aburilor de apa produsi incontinuu de cascada.
Citeste si:  Insula care te lasa statuie: a Pastelui
Parcul national Mosi-oa-Tunya, unde se afla cascada, se intinde pe o suprafata de 68,6 km patrati si este protejat din anul 1934, iar din anul 1972 a devenit parc zoologic. Amatorii de senzatii tari au la dispozitie o piscina naturala la marginea cascadei de unde pot admira abisul de 120 de m. O alta atractie turistica in Zambia este safari-ul, unde va puteti bucura de salbaticia Africii, de posibilitatea de cazare in cele mai luxoase hoteluri, de a fotografia si admira animalele in mediul lor natural si de a face plimbari cu masinile de teren, elicopterul sau balonul cu aer cald.
Citeste si:  Modele noi la www.tarafashion.ro!
Intre Zambia si Zimbabwe se afla cel mai mare baraj african, Kariba situat pe raul Zambezi. Datorita acestuia s-au inlocuit specii locale de pesti cu specii de pe cursul superior ce apartineau altui complex faunistic. Aceste schimbari au dus la disparitia unor specii de plante acvatice ce impiedicau pescuitul si navigatia si au produs conditii favorabile pentru musca Tete.
Alte baraje africane sunt: Aswan High pe Nill, Akosombo pa raul Volta si Cabora Bassa din Mozambic.

Citeste si:  Creativitatea si implicarea, elemente vitale pentru cariera ta

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.