Ziua Mamei, Ziua Femeii si cateva statistici sumbre

Pe 8 Martie, sarbatorim Ziua Mamei si Ziua Femeii. Desi la noi cele doua sarbatori s-au contopit, asa incat intr-o singura zi sarbatorim mamele, femeile in general si venirea primaverii, la origine erau (si inca mai sunt in unele tari) doua zile diferite, cu semnificatii diferite.

Ziua Internationala a Femeii sarbatoreste reusitele economice, sociale si politice ale femeilor din intreaga lume. A fost sarbatorita pentru prima data in Statele Unite, pe 28 februarie 1909, dupa ce, cu un an mai devreme, in aceeasi perioada, femeile din New York au protestat impotriva inegalitatii dintre sexe, cerand salarii mai mari, ore de lucru mai putine si dreptul de a vota. Pana in 1913, Ziua Nationala a Femeilor a fost sarbatorita in ultima duminica a lunii februarie. Cu timpul, tot mai multe tari – incepand cu cele din blocul sovietic – au preluat sarbatoarea, astfel ca ea s-a transformat in Ziua Internationala a Femeilor, semnificatia ei fiind una politica si sociala.

In tarile in care femeile sunt considerate egale cu barbatii din toate punctele de vedere, ziua de 8 Martie si-a pierdut sensul politic si social si a ramas o sarbatoare a feminitatii, marcata prin cadouri, iesiri in oras cu fetele sau chiar zile libere pentru femeile angajate. In Croatia, Serbia, Polonia, Ungaria, dar si in Brazilia sau Portugalia Ziua Femeii se sarbatoreste ca si la noi.

Altfel stau lucrurile insa in tarile in care femeile nu se bucura de drepturile noastre. Aici, Ziua Femeii este un prilej pentru manifestatii si proteste prin care femeile cer drepturi egale cu ale barbatilor.

Citeste si:  Regizorul argentinian Alejandro Doria a decedat la varsta de 72 de ani

In India, Ziua Femeii este prilej pentru manifestatii si evenimente menite sa aminteasca tuturor cat de puternica este femeia moderna si cat de important este rolul ei in societate.

In Pakistan, femeile folosesc ziua de 8 Martie ca sa-si aminteasca lupta pentru drepturi egale a mamelor si bunicilor lor. Iar cele care lupta in continuare pentru schimbare folosesc prilejul ca sa atraga atentia societatii asupra rolului pe care il joaca femeile.

In Mozambic, Ziua Femeii se sarbatoreste pe 7 aprilie, data la care a murit in lupta Josina Machel, una dintre putinele femei care a luptat la propriu impotriva colonistilor portughezi. Se sarbatoresc succesele obtinute de femeile mozambicane si lupta lor pentru drepturi egale.

Daca Ziua Internationala a Femeii este inca, in unele tari, o sarbatoare solemna si plina de tensiune, Ziua Mamei este mult mai placuta si mai vesela. Ea exista in mai toate culturile pamantului, insa se sarbatoreste in zile diferite, pentru ca are diferite origini. Iar obiceiurile sunt la fel de diverse.

In India, Ziua Mamei este o sarbatoare relativ noua si pica in a doua duminica a lunii mai. Este o zi in care copiii si tinerii se gandesc la greutatile intampinate de mamele lor, la sacrificiile pe care le-au facut si cauta o modalitate de a le multumi.

Citeste si:  TinaR se alatura Fundatiei Renasterea in lupta impotriva cancerului la san

In Australia, toata lumea poarta muscate – colorate daca mama traieste, albe daca mama a murit – iar copiii fac cadouri femeilor care au grija de ei, fie ca sunt mame, bunici, surori sau invatatoare. Femeile din familie sunt rasfatate cu flori, cadouri si micul dejun la pat.

In Mexic, Ziua mamei se sarbatoreste pe 10 mai. Este o ocazie pentru ca toata familia sa se reuneasca in casa parintilor si sa mearga la slujba. Mamele sunt rasfatate cu flori si cadouri, iar unele scoli organizeaza serbari la care copiii canta si recita poezii. Copiii mai mici ofera cadouri facute chiar de ei.

In multe tari ale lumii, obiceiurile asociate Zilei Mamei sunt foarte asemanatoare cu cele romanesti. Insa nu toate femeile sunt la fel de norocoase ca noi. In timp ce ne bucuram de florile si cadourile primite, sa nu uitam ca, in lume, milioane de femei inca se lupta cu saracia si discriminarea. Iar cand ne plangem de oboseala si stres, sa ne amintim ca exista femei care nu primesc sansa de a lucra si care si-ar dori sa-si poata sprijinii copiii, prin munca lor.

Cateva date statistice oferite de Natiunile Unite:

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp• Violenta impotriva femeii este cel mai des intalnita si cel mai rar pedepsita infractiune.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp• Se estimeaza ca intre 130 si 200 de milioane de femei sunt disparute din punct de vedere demografic. Ele au fost ucise la scurt timp dupa nastere (pentru ca sunt preferati baieteii) sau nu au primit aceeasi cantitate de hrana si aceleasi ingrijiri medicale ca fratii lor.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp• In fiecare an, intre 700 de mii si patru milioane de femei sunt fortate sa se prostitueze. Profitul produs de ele se situeaza intre sapte si 12 miliarde de dolari.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp• La nivelul mondial, violenta masculina omoara si mutileaza mai multe femei decat cancerul, malaria, accidentele de masina si crimele de razboi la un loc.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp• Cel putin una din trei femei a fost, cel putin o data in viata, batuta, violata sau abuzata in alt fel. De obicei, abuzul vine din partea unui membru al familiei. La nivel mondial, violenta domestica este cea mai raspandita forma de abuz impotriva femeilor, indiferent de cultura, etnie, educatie, clasa sociala, religie.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp• In fiecare an, peste doua milioane de fete – adica o fata la 15 secunde – sunt victime ale mutilarilor genitale.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp• Violul repetat este folosit ca arma in multe dintre conflictele lumii. In timpul genocidului din 1994, in Rwanda, intre 250 de mii si 500 de mii de femei au fost violate.

Citeste si:  Preturi Atomice, transport gratuit, vouchere cadou la www.tarafashion.ro

2 Comentarii
  1. in fine, abia astept 8 martie de anul asta.
    mi-am aranjat cu fetele mele s-o facem iar lata.
    sper ca anul asta sa nu se mai imbete niciuna si sa inceapa iar sa se dezbrace dansand ca …. anul trecut.
    a fost un circ de zile mari.
    rau mai fac unele femei la bautura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.