„Amintiri din epoca de aur” va avea premiera marti, la Cannes

„Amintiri din epoca de aur”, colajul de filme scurte regizate de Cristian Mungiu, Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu ÅŸi Constantin Popescu, care a fost deja cumpărat de distribuitorii din SUA, va fi proiectat în premieră marÅ£i, la Cannes, în cadrul categoriei Un Certain Regard.

Fiecare film al „Amintirilor din Epoca de Aur” prezintă o poveste legată de România ceauÅŸistă, prin ochii unor personaje „racolate” din rândul oamenilor obiÅŸnuiÅ£i.

Drepturile de difuzare în SUA a peliculei „Amintiri din Epoca de Aur”, unde filmul va rula din 2010, au fost cumpărate de distribuitorul independent IFC Films. „Amintiri din Epoca de Aur”, regizat de Cristian Mungiu, va avea premiera în România pe 29 mai, în deschiderea Festivalului InternaÅ£ional de Film Transilvania (TIFF).

Cristian Mungiu a câştigat în 2007 un premiu Palm d’Or la Festivalul de la Cannes, pentru pelicula „4 luni, 3 săptămâni ÅŸi 2 zile”.

Tot la categoria Un Certain Regard concurează ÅŸi filmul „PoliÅ£ist, adjectiv”, regizat de Corneliu Porumboiu, care a avut premiera la Cannes vineri. Filmul a fost bine primit de publicul aflat în sală la premiera de vineri, din cadrul Festivalului de la Cannes, după cum a mărturisit, pentru NewsIn, regizorul, la câteva minute după terminarea proiecÅ£iei. „Poate că este o părere subiectivă, dar de vreme ce nu a ieÅŸit nimeni din sală ÅŸi lumea a aplaudat la sfârÅŸit, îmi place să cred că am avut succes”, a adăugat, pe un ton glumeÅ£, Porumboiu.

Citeste si:  La shopping de pantofi eleganti

Regizorul a mai precizat că agentul său poartă discuţii cu diferite case de distribuţie internaţionale, pentru vânzarea drepturilor de difuzare a peliculei.

„PoliÅ£ist, adjectiv”, cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, prezintă povestea unui tânăr poliÅ£ist din provincie, care îşi pierde încrederea chiar în legile pe care trebuie să le aplice. Protagonistul peliculei este DragoÅŸ Bucur, care joacă alături de Vlad Ivanov ÅŸi Cosmin SeleÅŸi.

Citeste si:  Vacanta printre fantome - castelul Stuart

Printre celelalte filme care vor concura la categoria Un Certain Regard se numără „Mother”, regizat de Bong Joon-ho, „Irene”, regizat de Alain Cabalier, „Demain des l’aube” al lui Denis Derecourt, „Le Pere de mes enfants” de Mia Hansen-Love, „Tales in the darkness” de Nikolay Khomeriki, „Eyes wide open” al Paulei Weimen-Kelman, „Samson et Delilah” de Warwick Thornton, „The Silent army” de Jean Van De Velde ÅŸi „Air doll” de Hirokazu Koreeda.

Tot marÅ£i va avea premiera la Cannes ultimul film regizat de spaniolul Pedro Almodovar, „Los Abrazos rotos” („Broken Embraces”), cu Penelope Cruz, Jose Luis Gomez, Lluis Homar ÅŸi Ruben Ochandiano în distribuÅ£ie. Pelicula, care este în competiÅ£ie pentru marele premiu al festivalului, Palme d’Or, prezintă povestea unui bărbat care ÅŸi-a pierdut, în urma unui accident de maÅŸină, vederea, dar ÅŸi pe femeia vieÅ£ii lui, Lena. Este o poveste despre dragoste dominată de fatalitate, gelozie ÅŸi trădare.

Citeste si:  Muzici de pe Valea Timocului - Concert la ?osea

Duminică a intrat în competiÅ£ia pentru Palme d’Or ÅŸi cel mai recent film al danezului Lars von Trier, controversatul „Antichrist”. Personajele principale din „Antichrist”, interpretate de Willem Dafoe ÅŸi Charlotte Gainsbourg, formează un cuplu care se mută într-o cabină izolată, pentru a jeli moartea copilului lor, dar propriile minÅ£i proiectează un iad cu imagini înspăimântătoare. Prezentarea filmului a stârnit printre spectatorii prezenÅ£i în sală râsete, suspine, glume răutăcioase, dar ÅŸi aplauze. Ca răspuns la criticile care i-au fost aduse cu privire la film, danezul Lars von Trier a declarat că nu poate oferi nicio scuză pentru „Antichrist”, în afara credinÅ£ei sale absolute în film, pe care l-a numit cel mai important film din întreaga sa carieră.

Cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes a fost deschisă oficial miercuri seara şi se va încheia pe 24 mai.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.