„Antichrist”, in regia lui Lars von Trier, va avea premiera romaneasca la TIFF

„Antichrist”, filmul controversat al danezului Lars von Trier, care a ÅŸocat prin multe scene de nuditate, sex ÅŸi violenţă extremă, va avea premiera în România pe 6 iunie, la Cluj Napoca, în cadrul Festivalului InternaÅ£ional de Film Transilvania.

Pelicula a participat la competiţia oficială de la Cannes, unde actriţa principală, Charlotte Gainsbourg a fost recompensată, duminică seara, cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină.

Filmul a stârnit atât reacţii pozitive, mai ales în rândul criticilor danezi, cât şi recenzii negative din partea altor critici şi a presei de specialitate.

„De acum un an am semnat un acord cu Lars pentru a face ÅŸi o versiune a filmului, în care să scoatem anumite scene ÅŸi să le înlocuim cu altele, deoarece, altfel, filmul nu va fi vandabil în ţările din sudul Europei, Asia ÅŸi SUA”, declara în timpul Festivalului de la Cannes, Peter Aalbaek Jensen, de la societatea de producÅ£ie Zentropa, co-fondată de regizorul danez.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 12 - 15 noiembrie

Directorul Zentropa a adăugat că nu ştie, deocamdată, care scene vor fi cenzurate. El a precizat că va discuta cu distribuitorii din ţările vizate pentru a cunoaşte părerea lor în legătură cu acest subiect. Versiunea cenzurată va permite Zentropa să vândă filmul şi canalelor de televiziune.

„Versiunea pe care o vom prezenta la TIFF va fi cea necenzurată”, au precizat pentru NewsIn organizatorii festivalului de la Cluj-Napoca.

Citeste si:  Cum sa ai succes

Filmul va beneficia de o singură proiecţie, urmând să fie distribuit apoi în România, prin intermediul Prorom, începând cu luna octombrie.

Regizor provocator, von Trier jonglează între extreme, mixând esteticul cu moralul ÅŸi reuÅŸind să mobilizeze spectatorii cu o forÅ£a vizuală ÅŸi dramatismul imaginilor, comenta La Tercera în luna aprilie, după apariÅ£ia trailerului. „Provocarea este o manieră de a-i face pe oameni să gândească. Le lasă posibilitatea de a avea propria interpretare”, mărturiseÅŸte regizorul, într-un documentar despre propria carieră.

Personajele principale din „Antichrist”, interpretate de Willem Dafoe ÅŸi Charlotte Gainsbourg, formează un cuplu care se mută într-o cabană izolată, pentru a jeli moartea copilului lor, dar propriile minÅ£i proiectează un iad cu imagini înspăimântătoare.

Citeste si:  Ce să faci când nu ÅŸtii ce să faci?

Realizat cu un buget de 11 milioane de dolari, filmul „Antichrist” va rula, din 16 octombrie, ÅŸi în România. La ediÅ£iile anterioare ale Festivalului de la Cannes, Lars von Trier a câştigat mai multe premii, printre care ÅŸi Palm d’Or, pentru „Dancer in the Dark”.

Cea de a opta ediÅ£ie a Festivalului InternaÅ£ional de Film Transilvania (TIFF) se va desfăşura în perioada 29 mai – 7 iunie, la Cluj-Napoca. ÃŽn cadrul festivalului vor fi 400 de proiecÅ£ii a peste 200 de filme.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.