„Epopeea lui Ghilgames”, un adevarat maraton teatral la Odeon

Premiera spectacolului „Epopeea lui GhilgameÅŸ” de la teatrul Odeon, un îndrăzneÅ£ proiect al lui DragoÅŸ GalgoÅ£iu, a reunit 22 de actori într-o adevărată demonstraÅ£ie de forţă, însumând patru ore de spectacol, într-o alternare rapidă de scene, schimbări de decoruri ÅŸi de costume somptuoase.

Povestea descrie naşterea prieteniei dintre Ghilgameş, legendarul rege al cetăţii Uruk, din Mesopotamia, şi Enkidu, un sălbatic trimis de zei pentru a se lupta cu acest suveran tiranic, care îşi oprima supusii.

Interpretările de excepţie ale celor doi protagonişti, Tudor Aaron Istodor, în rolul lui Ghilgameş, şi Istvan Teglas, în rolul lui Enkidu, alături de ale întregii echipe de actori, au fost intens aplaudate duminică la finalul acestui adevărat maraton teatral.

Citeste si:  Autoarea unor povestiri care aduc in scena femeia, distinsa cu Man Booker International

O altă prezenţă remarcabilă a fost cea a actorului Constantin Cojocaru, care a interpretat rolul lui Utnapishtim, un personaj care menţionează imaginea potopului, aşa cum este relatat şi în povestea biblică a lui Noe. Utnapishtim îi oferă lui Ghilgameş secretul nemuririi, o plantă de pe fundul marii, pe care, însă, acesta o pierde, rămânând astfel un simplu muritor.

“Ceea ce m-a atras să fac Epopeea lui Ghilgameş pe o scenă de teatru, ceea ce mi s-a părut enorm de seducător în prima poveste scrisă a lumii – în care cineva caută fericirea, se ia la bătaie cu imposibilul, apoi e tulburat de moarte şi vrea nemurirea, vrea mereu ceva imposibil, e posibilitatea de-a trăi sau retrăi pe scenă un vis al omenirii, unul din visele desenate în noi, scrise în carne şi în suflet. Nu e o dorinţă personală, e mai intens, mai dureros, ceva care animă iraţional gesturile multor oameni, împingându-i spre ceva necunoscut, tulburându-i”, comentează regizorul piesei montarea de la teatrul Odeon.

Citeste si:  ProducÅ£ia TVR InternaÅ£ional "Roma versus Italian" a fost nominalizată la Hot Bird TV Awards 2008

Reprezentaţia a primit strălucire prin costumele actorilor, create de Doina Levintza, dar şi datorită decorului, semnat de Andrei Both şi a sculpturilor folosite pentru a reda atmosfera legendei lui Ghilgameş, concepute de Alexandru Radvan. Coregrafia piesei a fost semnata de Silvia Calin.

Printre spectatorii prezenţi la eveniment s-au numărat cunoscutul istoric Neagu Djuvara, critcul literar Ion Bogdan Lefter şi actriţa Anamaria Marinca.

Citeste si:  Bruges: Evul Mediu la pret, de asemenea, mediu

Dragoş Galgoţiu (52 ani) a regizat spectacole bine primite de critică şi de public, printre care “Portretul lui Dorian Gray” (2004), dupa cartea omonimă a lui Oscar Wilde, “Hamletmachine” (2006), o interpretare a cunoscutei opere shakespeariene, la Teatrul Odeon şi “Regele Lear” (1999), de la Teatrul Bulandra.


Un comentariu
  1. Cand decorurile si costumele iau locul jocului, al subtilitatii, al nuantelor de voce si de mimica ramane o cutie goala frumos impodobita din care razbesc dtrigate si efecte vizuale. O mare deceptie si plictisitor la culme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.