„Istoria critica a literaturii romane” nu se vrea o carte de adevaruri incontestabile – N. Manolescu

„Istoria critică a literaturii române”, lansată, joi, de Nicolae Manolescu, la Târgul InternaÅ£ional Gaudeamus – Carte de ÃŽnvăţătură, nu se vrea o carte de adevăruri incontestabile, dar îşi propune, în schimb, să aducă un suflu nou criticii literare româneÅŸti, potrivit autorului.

„Nu am scris Sfintele Scripturi. Am scris o carte menită să aducă bucurie cititorilor, idei noi, să-i supere ÅŸi să-i enerveze, uneori, ÅŸi care trebuie luată ca atare”, a spus, cu prilejul lansării, criticul literar Nicolae Manolescu.

Autorul recunoaÅŸte că principalul său model a fost George Călinescu. „Călinescu a fost maestrul meu, dar am scris această carte pentru că o operă nu este aceeaÅŸi pentru două generaÅ£ii”, a spus Manolescu, făcând referire la „Istoria literaturii române de la origini până în prezent”, scrisă de Călinescu.

Citeste si:  Atelierele de creativitate de la Muzeul National al Taranului Roman incep de la 1 octombrie 2015

Manolescu mai spune că, deşi subiectivă, critica sa este bazată pe lecturi de o viaţă, atenţionându-şi în acelaşi timp cititorii că receptarea unei cărţi este influenţată foarte mult de mentalul colectiv.

„Este mult călinescianism în cartea lui Manolescu, dar autorul este mai degrabă empatic cu demersul lui Călinescu. Ceea ce va atrage la această carte este ferocitatea critică ÅŸi încercarea de a construi un canon literar actual’, a afirmat, tot la evenimentul de lansare, scriitorul Mircea Cărtărescu.

Citeste si:  Cum te vezi in viitor

„Istoria critică a literaturii române” de Nicolae Manolescu este o lucrare de peste 1.500 de pagini, la care autorul a lucrat mai bine de 25 de ani. Volumul a fost lansat la editura Paralela 45, în cadrul Târgului InternaÅ£ional Gaudeamus – Carte de ÃŽnvăţătură. Cartea costă 200 de lei, în cadrul târgului, ÅŸi va fi disponibilă în librării la preÅ£ul de 250 de lei.

Citeste si:  Chile, in lung si-n lat. Mai mult in lung

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan la 27 noiembrie 1939, în Râmnicu Vâlcea, este critic şi istoric literar, profesor universitar, eseist, editorialist şi membru corespondent al Academiei Române. În 2005 a devenit preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2006 a fost numit în funcţia de ambasador al României la UNESCO. Este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani din România.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.