„Middlemarch”, „Moby Dick” si „Anna Karenina”, primele pe lista cartilor care trebuie citite

„Middlemarch” de George Eliot, „Moby Dick” de Herman Melville ÅŸi „Anna Karenina” de Lev Tolstoi sunt primele pe lista celor 100 de cărÅ£i care trebuie citite, alcătuită de cotidianul britanic The Telegraph.

Fiecare carte recomandată de jurnaliştii britanici este însoţită, pe listă, de o frază explicativă.

Scrisă de britanica Mary Ann Evans, care publica sub pseudonimul George Eliot, „Middlemarch” a fost caracterizat de Virginia Woolf drept „unul dintre puÅ£inele romane scrise pentru adulÅ£i”.

Citeste si:  Si tot ne e dor de Leonard Cohen

„Moby Dick”, romanul care l-a făcut celebru pe scriitorul american Herman Melville, are ca subiect aventurile lui Ahab, un căpitan de navă obsedat să ucidă balena care îl lăsase fără un picior.

Iar „Anna Karenina”, cel mai cunoscut roman al lui Tolstoi, se numără printre cărÅ£ile care s-au bucurat de o serie impresionantă de ecranizări, cu nume mari în rolul principal, printre care Greta Garbo (1935), Vivien Leigh (1948), Jacqueline Bisset (1985) ÅŸi Sophie Marceau (1997).

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 13-19 octombrie

ÃŽntre primele zece din cele 100 de romane care trebuie citite, se mai numără „Don Quijote” de Miguel de Cervantes, „Doamna Dalloway” de Virginia Woolf ÅŸi „ÃŽn căutarea timpului pierdut” de Marcel Proust.

Pe lista alcătuită de britanici, care nu include niciun autor român, se află, în schimb, „Stăpânul inelelor” de J.R.R. Tolkien, sursa de inspiraÅ£ie pentru seria de filme cu acelaÅŸi nume, realizată între anii 2001 ÅŸi 2003.

Citeste si:  Elena Basescu - strategia populista

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.